Inicio Va de cine Un recurs per ensenyar amb cinema
España   Catalunia

Un recurs per ensenyar amb cinema

Una iniciativa de Platino Educa que posa en valor la importància del cinema a les aules

EGEDA i la seva plataforma educativa Platino Educa van concedir, el passat mes de juny, els premis del I Concurs de Curtmetratge Escolar Platino Educa. La gala es va celebrar a l'Auditori de Telemadrid (Ciudad de la Imagen, Pozuelo de Alarcón). L'esdeveniment va constituir l'última fase del programa de capacitació en alfabetització audiovisual, un curs de 20 hores que Platino Educa ha impartit a professors/es de la Comunitat de Madrid. Aquest curs incorpora el mòdul en línia «Cómo hacer un cortometraje de ficción en el aula», realitzat entre Platino Educa i l'ECAM (Escuela de Cinematografía de la Comunidad de Madrid).

El mes de març, 236 docents de 187 centres educatius van rebre formació relacionada amb el llenguatge audiovisual, la seva anàlisi i els seus principis. Aquesta acció tenia com a objectiu l'alfabetització audiovisual i el desenvolupament del pensament crític per mitjà del cinema. De manera addicional, fins al 26 de maig, cada centre participant va tenir l'ocasió de presentar un curtmetratge elaborat entre professors i alumnes. Els curts podien ser de qualsevol temàtica, gènere o tècnica, amb una durada màxima de cinc minuts. Havien de mostrar, sempre que fos possible, l'aplicació pràctica dels coneixements adquirits. Es tracta d'una forma d’utilitzar la creació cinematogràfica com a eina transversal, interdisciplinar i inspiradora en l'educació.

Segons dades aportades per Rocío Albert López-Ibor, viceconsellera de Política Educativa de la Comunitat de Madrid, més de 4200 alumnes van participar en l'elaboració del total de 118 curtmetratges rebuts. Tots optaven a un únic premi dins d'alguna de les quatre categories disponibles. Un jurat compost per personal de la Dirección General de Bilingüismo y Calidad de la Enseñanza i per professionals del sector audiovisual i educatiu, d'EGEDA i de Platino Educa, va determinar els guanyadors.

Els joves han d'aprendre a «llegir les pel·lícules»

Paula Calderón, responsable d'aquesta iniciativa, ens parla a l'entrevista que trobareu en el següent enllaç del valor d'implantar el llenguatge audiovisual a les aules. Platino Educa compta en l'actualitat amb un catàleg de 390 pel·lícules classificades per edats. Es tracta d'una plataforma essencial per al professorat, pensada com a suport a les assignatures curriculars. També hi entren en joc l'ensenyament en valors, el pensament crític i l'alfabetització en el llenguatge audiovisual.

El catàleg de pel·lícules de Platino Educa té l'objectiu de servir de suport al professorat en les assignatures curriculars i en l'anomenada «alfabetització audiovisual»

Els joves han d'aprendre a «llegir les pel·lícules». En les anteriors generacions, l'ensenyament girava al voltant de l'expressió escrita. Els llibres eren part fonamental, capaços per si sols d'influir en els alumnes, encara que no en fossin conscients. Però les produccions audiovisuals també influeixen, fins i tot més que el text escrit.

Accés a l

Accés a l'entrevista a Paula Calderón, responsable del I Certamen de Curtmetratges Escolars, al nostre canal YouTube

La neuroeducació per mitjà de l'audiovisual

La neuroeducació ens fa aprendre sobre les emocions, bé les que un ha viscut, o les que li han estat transmeses per mitjà d'una persona o una obra de ficció. La imatge té un poder enorme, fins al punt de fer-nos assimilar millor certes idees. És en aquest procés en què entren en funcionament les anomenades «neurones mirall». Es tracta d'unes cèl·lules nervioses que s'activen durant una acció concreta, en especial en observar una altra persona realitzant-la, d'aquí que es produeixi una estimulació del sistema nerviós reflex del cervell, tal com ho faria si l'individu hagués protagonitzat l'experiència. Segons aquest mecanisme, el cinema aconsegueix que l'espectador tingui una emoció similar a la que veu en pantalla sense haver-la viscut. El joc consisteix en què al final sembli que un hagi estat allí, però sense haver-hi estat en realitat.

Les neurones mirall són fonamentals en el desenvolupament de la personalitat. Les imatges tenen un poder enorme, produeixen una estimulació del sistema nerviós reflex del cervell

Els experts determinen que les neurones mirall ja són presents des dels primers mesos de vida. Els nadons imiten expressions facials o gestos dels pares, com per exemple saludar movent la mà, somriure i badallar. Aquestes neurones són molt importants durant la infància i adolescència.

Finalistes del I Concurs de Curtmetratges Escolars organitzat per Platino Educa.

Finalistes del I Concurs de Curtmetratges Escolars organitzat per Platino Educa

Els processos que generen l'empatia, la imitació dels altres, així com molts sentiments, s'adquireixen en aquestes etapes vitals. A l'escola, i sobretot als mitjans audiovisuals, són fonamentals a l'hora de forjar la personalitat de cada individu. Si a això s'hi afegeix la possibilitat de crear una peça de ficció a l'aula, els resultats que s'aconsegueixen a nivell educatiu són enormes.

Obrir les emocions per mitjà del cinema

La diversitat de temes ha estat predominant en aquest concurs. La salut mental, el bullying i les actuacions en què entra en joc el respecte cap als amics són les qüestions que més apareixen. Segons Paula Calderón, «existeix una gran consciència de grup. Quan un company està malalt i s'ha d'absentar, això influeix molt a l'aula. Alguns dels curts han abordat aquesta temàtica. I també han explicat com es troben ells avui dia dins la societat».

Els curtmetratges realitzats a les aules han presentat una gran diversitat de temes, en especial la salut mental, el bullying i el respecte cap als companys que pateixen algun problema

Tanmateix, aquesta iniciativa ha estat una gran oportunitat perquè l'alumnat interactuï amb els seus professors d'una forma única. Un canvi de rutina a l'aula molt satisfactori, independent de la disciplina habitual de l'educador. El cinema s'ha revelat com un mitjà pel qual els joves exterioritzen les seves emocions i els seus problemes. A més, aquest llenguatge els resulta familiar degut al món digital al que pertanyen.

Fonts: 

Platino Educa, plataforma educativa amb pel·lícules i recursos per a docents.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará