Inicio Universidad UManresa, una jornada per treballar la lectura a les aules
España   Catalunia

UManresa, una jornada per treballar la lectura a les aules

Pensada per oferir noves eines als docents

El declivi de l’hàbit lector entre els més petits és una realitat. Fa uns mesos l'informe sobre comprensió lectora,  PIRLS (IEA,2021), encenia totes les alarmes a Espanya, alertant del descens brutal que ha patit aquesta capacitat entre els nens i nenes en els últims anys, que han vist disminuïda la seva comprensió en 7 punts percentuals.

La comprensió lectora de la infància espanyola disminueix en 7 punts percentuals des del 2016

Aquest informe sobre comprensió lectora elaborat pels governs europeus ens adverteix d'una crisi important que s'està agreujant any rere any. A Espanya, des del 2016 la comprensió ha passat de 528 a 521 punts, cada vegada més lluny dels 528 de la mitjana de la Unió Europea. Precisament, a nivell estatal Catalunya és de les regions que més punts ha perdut; 15 des de 2016. 

La jornada titulada “El poder transformador de la lectura: el valor de la literatura infantil i juvenil” tindrà lloc el 9 de març

Els docents tenen un paper fonamental en la transmissió de l'amor a la lectura als infants. Es tracta d'una activitat de lleure i també educativa moltes vegades rebutjada a causa d'una manca de motivació. En aquest sentit, la Facultat de Ciències Socials de Manresa, a través dels estudis de Grau en Mestre d’Educació Infantil, han organitzat per al dissabte, 9 de març, la jornada titulada “El poder transformador de la lectura: el valor de la literatura infantil i juvenil”.

La jornada, que inclou dues conferències i sis tallers, vol servir perquè les persones que hi participin adquireixin coneixements que puguin aplicar de manera pràctica a l’aula per fomentar la lectura entre els infants. L’organització de la jornada forma part del compromís d’UManresa amb el foment de la lectura infantil i juvenil i coincideix en un moment en el qual els resultats dels darrers estudis PISA mostren mancances importants en la competència lectora dels escolars.  

 

Com s'arriba a ser lector?

Els japonesos, que tenen paraules per a tot, parlen de tsundoku per referir-se a l'acció de deixar-se portar per l'amor a la lectura, adquirint muntanyes de llibres a les llibreries, tot i sabent que serà impossible llegir-los tots. Però, com és possible que una persona arribi a aquest nivell?

No és una qüestió de talent, de preferències o de gust, o almenys no només; també influeix l'ambient en què creixem. A la jornada la professora de literatura infantil Marta Luna, i la escriptora i guionista Maite Carranza oferiran la conferència inaugural titulada “La passió per la lectura s’encomana”, on donaran claus per despertar aquesta passió. Per la seva part, en la cloenda de l’acte Teresa Duran, doctora en Pedagogia, escriptora i il·lustradora farà un homenatge, destacant “La petja d’Anna Díaz Plaja en la didàctica universitària de la literatura infantil i juvenil”.

Els jocs de taula també ajuden a fomentar la lectura

Quan parlem de llegir llibres no només ens referim als llibres en format escrit, sinó també són lectures els audiollibres o els còmics. la innovació tecnològica ha arribat al món literari, per la qual cosa cal estar obert a explorar noves formes d'interactuar amb la literatura. Això forma part de la realitat dels nadius digitals, així que si llegir en un llibre en paper no funciona, allà fora hi ha milers d’alternatives. De fet, un dels tallers de la jornada es dedicarà als jocs de taula que ajuden a crear històries o que juguen amb contes rellevants de la literatura infantil. Aquest taller anirà a càrrec de persones del CAE, Formació i Serveis Socioculturals.

Per altra banda, les llistes prefabricades de 'llibres per a nens de X anys' o 'els llibres que ha de llegir un nen abans dels X anys' no funcionen. Aquestes llistes de recomanacions poden estar bé per buscar inspiració, però encastellen massa el nen o nena. Algunes vegades fins i tot, es tracta de suggeriments de títols bastant antiquats per a l'època i que no connecten amb la infància d'avui dia, però tot és qüestió de fer una bona selecció. Per això, els docents que assisteixin a la jornada podran participar en el taller titulat “Llibres imprescindibles: 100 obres imperdibles de la literatura infantil”, en el que Cristina Correro, especialista en literatura infantil i docent d’UManresa ensenyarà a seleccionar i valorar títols per a infants de 0 a 12 anys.

Així mateix, també es durà a terme un taller orientat a proporcionar “estratègies per treballar la poesia a l’aula”, un dels gèneres molt abandonats en les etapes inicials. Aquest anirà a càrrec d’Agustí Lleyda, mestre durant 39 anys, expert en poesia i membre de la comissió del Centre de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil Josep Maria Aloy.

A més de l’escola, la família és també un element decisiu a l’hora de cultivar l’hàbit lector. Al respecte, la doctora Míriam Turró, especialista en didàctica de la Llengua i la literatura infantil i Irene Tort, especialista en didàctica de la llengua i literatura i docent d’UManresa, impartiran un taller pràctic sobre com explorar les pràctiques de lectura familiars i apropar-les a l’escola per tenir un impacte en la millora de l’ensenyament i aprenentatge de la lectura i l’escriptura dels infants.

El darrer taller anirà adreçat a l’escola bressol; enfocat als llibres, els contes i la literatura infantil per ajudar els infants a conèixer el món que els envolta i serà impartit per Mercè Escardó, escriptora i bibliotecària i creadora de la primera Bebeteca de l’estat espanyol.

Llegir és viatjar, jugar, és viure aventures, somiar, i imaginar

Hi ha entorns que inspiren per llegir i d'altres que no tant. Les biblioteques són pot ser el lloc més conegut per a aquest fi. Llegir és viatjar, jugar, és viure aventures, somiar, i imaginar, una activitat que es pot gaudir el triple si ho fem en un moment relaxat de les nostres vides. Als nens de vegades els costa concentrar-se amb tants estímuls al voltant, però i si llegim al pati, al camp, o sota un arbre al bosc? Els estudis demostren que estar en entorns naturals millora la concentració, l'atenció i redueix l'estrès.

 

Fonts:

https://www.umanresa.cat/ca/comunicacio/noticies/umanresa-organitza-una-jornada-donar-eines-docents-i-futurs-mestres-treballar

https://theobjective.com/sociedad/2023-05-29/cataluna-cola-comprension-lectora/

https://escuelaconcerebro.wordpress.com/2019/12/30/beneficios-del-aprendizaje-en-contacto-con-la-naturaleza/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará