Inicio Profesores Tecnologia sí, tecnològiques no
España   Catalunia

Tecnologia sí, tecnològiques no

El capitalisme digital dirigeix el futur de l'educació

La Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona i el sindicat de professors USTEC -STEs han organitzat el primer congrés internacional i curs de formació sobre capitalisme digital i educació amb la intenció de crear un debat reflexiu sobre la tecnologia i l'educació pública.

La irrupció de la intel·ligència artificial i el Big Data a la governança dels centres educatius està condicionant l'activitat docent i de vegades no se sap si aquestes tecnologies són aliades o compliquen l'activitat en els centres públics, Enrique J. Díez Gutiérrez, doctor en Educació, professor a la Universidad de León, considera que la tecnologia sempre ajuda, però cal evitar pensar que introduir «requincalla tecnològica» a l'escola sempre implica una innovació educativa. Falta desenvolupar una mirada crítica vers la tecnologia dins la comunitat educativa. Segons Díez, tota tecnologia té una ideologia implícita i respon als interessos de qui la produeix.

«Introduir requincalla tecnològica no sempre implica innovació educativa», Enrique Díez Gutiérrez

Geo Saura, doctor en Política Educativa i PhD sobre Polítiques de Privatització i Neoliberalisme, investigador a la Universitat de Barcelona (UB) i director del congrés, ens explica que actualment els processos formatius i el disseny de competències ja no estan sent elaborats pels governs públics, ni per la comunitat educativa, sinó per actors privats que volen obtenir beneficis i desenvolupar un perfil de futurs ciutadans determinat. S’imposen unes relacions de competitivitat i una visió de l’èxit que coincideix amb les relacions de mercat i no amb les necessitats de l’individu.

L'alumne reeixit d'avui serà el ciutadà perfecte del futur?

Geo Saura comenta que cal fer una reflexió crítica sobre qui construeix els continguts als currículums. Històricament s'ha dit que l'educació ha de respondre a les necessitats del mercat laboral, però és un propòsit obsolet. En l'actualitat les grans corporacions tecnològiques, lobbies i fundacions filantròpiques són actors determinants en les polítiques educatives i indiquen el rumb en els canvis de la tecnologia educativa, per la qual cosa ara mateix estan ideant el ciutadà del futur i l'alumne actual.

Accés al reportatge amb entrevista a Enrique J.Díez Gutiérrez i Geo Saura, al nostre canal Youtube. INÈDIT Agència

Accés al reportatge on entrevistem a Enrique J.Díez Gutiérrez i Geo Saura, al nostre canal Youtube. INÈDIT Agència

Aquesta primera edició del Congrés Internacional sobre Capitalisme Digital no pretén ser negacionista envers l'ús de la tecnologia educativa, sinó llençar una proposta reflexiva per repensar quin és el paper de la tecnologia com a recurs educatiu i no com a filosofia didàctica.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará