Inicio Tech y Robotica Simuladors per desenvolupar habilitats necessàries en entorns reals
España   Catalunia

Simuladors per desenvolupar habilitats necessàries en entorns reals

De la teoria a la pràctica sense sortir de l'aula

Fa temps que els simuladors s'utilitzen en contextos professionals com l'aviació (formació de pilots o l'atenció a passatgers durant el vol). Hi ha molts tipus de simuladors desenvolupats per a entorns educatius: els que entrenen les habilitats per al debat o diàleg crític, o aquells que simulen jocs de rol per potenciar actituds i comportaments. Avui parlarem de simuladors de negocis gràcies a la segona edició del concurs UManresa-Company Game de simulació de negocis on han participat més de 200 alumnes de batxillerat i cicles formatius d’arreu de Catalunya. Aquesta edició ha focalitzat la simulació en les arts com a negoci.

El simulador de negocis com a metodologia docent permet el reforçament dels continguts treballats a l'aula, posar en pràctica coneixements teòrics en entorns segurs

Tots els estudiants que han pres part en aquesta competició han anat superant proves de desenvolupament i resolent reptes empresarials utilitzant el software de simulació de negocis Coffee Time  de Company Game, que reprodueix l’escenari competitiu de diverses companyies. Tots els equips (58 de 10 instituts diferents) han començat la simulació en la mateixa posició competitiva: companyies que produeixen i comercialitzen dues línies de productes. Per afrontar la competició i resoldre aquests reptes, els docents han rebut una formació específica sobre l’ús d’aquesta metodologia com a eina d’aprenentatge per desenvolupar habilitats i coneixements relacionats amb el currículum de les assignatures d’economia, màrqueting i empresa. Alumnes participants ens han explicat que «ha estat una gran oportunitat per treballar en equip prenent decisions i vivint en primera persona com les accions dels nostres competidors afecten la nostra empresa».

Accés a vídeo complet amb entrevistes en directe al concurs simulador de negoci UManresa-Company Games. INÈDIT AGÈNCIA

Accés a vídeo complet amb entrevistes en directe al concurs simulador de negoci UManresa-Company Games. INÈDIT AGÈNCIA

El simulador de negocis com a metodologia docent que recolza la Universitat de Manresa permet el reforç dels continguts treballats a l'aula, posar en pràctica coneixements teòrics en entorns segurs, aprendre a valorar l'impacte de les decisions, així com crear experiències en diversos àmbits i sectors. La simulació afavoreix l’aprenentatge significatiu per mitjà de la pròpia experiència i desenvolupa interdependència positiva entre els participants tot preparant-los per a entorns laborals exigents i reals. Marc Benadich, director d’Estudis d’Empresa a la Universitat de Manresa i responsable de la coordinació de la competició, afirma que és necessari treballar l'emprenedoria perquè sense emprenedors que muntin empreses no seria possible mantenir l’Estat del benestar. Segons Benadich, la gestió de riscos és adient per les edats joves i adolescents i resulta una experiència positiva en tenir l'oportunitat d'enfrontar decisions.

El concurs ha tingut una primera etapa al febrer del 2023 de formació als docents, els equips d’estudiants es van formar al març, i mica en mica han anant superant fases fins arribar a la final, el dimecres 19 d’abril, on s’han realitzat ponències d’especialistes en l’entorn de les arts i els alumnes han pogut debatre i defensar algunes de les decisions preses al llarg de les setmanes de treball amb el simulador. Cada decisió que prenien els equips posicionava el projecte empresarial i el revaloritzava, o bé li feia perdre competitivitat. Finalment, els organitzadors han premiat els docents i els alumnes sense focalitzar-se en els guanyadors, doncs tots els equips han estat reconeguts en un entorn de celebració participativa aprofitant que la Universitat de Manresa festivava el dia de la Tribuna Jove, en el qual els alumnes de cicles formatius i batxillerat experimenten la vida al campus universitari i coneixen la universitat per dins.

Fonts: 

INÈDIT AGÈNCIA

Universitat de Manresa

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará