Inicio Profesores Prevenció d'incendis, contingut ignorat als currículums
España   Catalunia

Prevenció d'incendis, contingut ignorat als currículums

Continguts importants davant la situació d'emergència climàtica

Imatge de capçalera: alumnes de l'institut de Taradell pintant un mural sobre tipus de paisatges forestals. Pau Costa Foundation

Integrar la prevenció d'incendis de manera transversal a diverses assignatures no només reforça la importància del tema, sinó que també permet als estudiants entendre la seguretat contra incendis des de múltiples perspectives i contextos.

Tots els països afronten un alt risc d'incendi per les condicions climàtiques i meteorològiques adverses, però, l'acció humana és la causa del 75 % dels incendis a Catalunya, per exemple. Per això, l'educació en la prevenció d'incendis a les escoles és clau i pot ser determinant a curt termini. Pau Costa Foundation és una fundació especialitzada en la prevenció i la gestió d'incendis forestals, i ha desenvolupat diferents programes educatius per a entorns escolars. Els nostres companys d'INÈDIT Agència van estar a l'Institut de Secundària del municipi de Taradell, on alumnes de 3r d'ESO es van submergir en un aprenentatge experiencial sobre la prevenció d'incendis forestals.

Carla Vilarasau, enginyera forestal, treballa a la Pau Costa Foundation i ens explica que un dels aspectes educatius que haurien d'entrar al currículum és entendre que vivim en un bosc i un clima mediterrani, i per això, el foc és un element natural més que forma part de l'entorn del bosc com l'aigua, per exemple, o l'aire. Com a societat hem d'entendre que hem de conviure amb el foc i preparar-nos per l'arribada d'incendis forestals.

Accés al vídeo d

Accés al vídeo d'alumnes de l'Institut de Secundària de Taradell amb tècnics de la Pau Costa Foundation treballant sobre el risc d'incendis forestals.
INÈDIT Agència

Aquest grup d’alumnes de 3r d’ESO han escollit la prevenció d’incendis com a part de l’assignatura de Servei Comunitari, un treball d’aprenentatge i servei. Aquests alumnes han après sobre tipus d'incendis forestals i com poden actuar per evitar la propagació quan es produeixen, també han interactuat amb el municipi per analitzar si està suficientment preparat en cas d'incendi forestal i quins aspectes es poden millorar.

Martí Martí Romaní, tècnic de sensibilització i educació a la Pau Costa Foundation, explica que hi ha molts recursos i eines que poden servir als mestres per educar i conscienciar sobre la prevenció dels incendis forestals que proporcionen tant l'Administració com les entitats i les fundacions privades. «Ara a la nostra fundació treballem en un projecte europeu que consisteix a crear recursos educatius i paquets didàctics que expliquen els conceptes d'incendi forestal i les diferents maneres de preparar-s'hi».

La Pau Costa Foundation està formada per un equip professional d'analistes d'incendis dels GRAF, bombers especialistes en actuacions forestals dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, en memòria dels cinc bombers morts a l'incendi d'Horta de Sant Joan, el 24 de juliol del 2009. A més d'assessorar internacionalment en la prevenció dels grans incendis, ofereix un campus virtual amb recursos i contingut educatiu per a la formació de docents i alumnes.

La prevenció d'incendis és un tema crucial que ha de formar part dels currículums escolars per raons com la preparació d'emergències, la formació d'hàbits segurs i la creació de consciència i de responsabilitat comunitària

Els experts forestals de vegades dubten sobre quin és el millor moment per oferir la formació en prevenció d'incendis perquè tingui més calat en els alumnes. A INÈDIT EDUCACIÓ creiem que la prevenció d'incendis es pot integrar de manera efectiva en diverses assignatures i etapes de l'educació obligatòria. Aquí oferim algunes idees específiques sobre com es podria incorporar al currículum:

1. Ciències Naturals

Primària i Secundària: a les classes de ciències es pot abordar la prevenció d'incendis en estudiar temes com la combustió, les propietats del foc i la química dels materials inflamables. Els estudiants poden aprendre com s'inicien els incendis i quins materials són més perillosos.

2. Educació Física

Primària i Secundària: a l'educació física es poden realitzar simulacres d'evacuació i ensenyar tècniques de seguretat i primers auxilis en cas d'incendis. Els estudiants poden practicar com reaccionar de manera segura i ràpida.

3. Educació per a la Ciutadania i Ètica

Primària i Secundària: en aquesta assignatura es pot ensenyar sobre la responsabilitat personal i comunitària en la prevenció d’incendis, així com la importància de la cooperació i la solidaritat en situacions d’emergència.

4. Tecnologia i Educació Tecnològica

Secundària: en aquestes matèries els estudiants poden aprendre sobre la seguretat elèctrica i com prevenir incendis relacionats amb aparells elèctrics i sistemes de cablatge. També poden abordar el disseny de plans d'evacuació i l'ús d'equips de seguretat.

5. Coneixement del Medi

Primària: en aquesta assignatura es poden ensenyar els conceptes bàsics sobre el foc, com prevenir incendis a casa i a l'escola i la importància de la seguretat contra incendis a la comunitat.

6. Tutoria

Primària i Secundària: les sessions de tutoria són una oportunitat excel·lent per abordar temes transversals com la prevenció d'incendis. Es poden organitzar xerrades, tallers i activitats interactives amb experts de seguretat contra incendis.

7. Educació Artística

Primària i Secundària: mitjançant projectes artístics els estudiants poden crear cartells de prevenció d’incendis, obres de teatre sobre la seguretat contra incendis i altres activitats creatives que reforcin el missatge. O bé, com l'exemple dels alumnes de l'institut de Taradell, pintar un mural al pati del col·legi amb els tipus de paisatges forestals que existeixen.

8. Matemàtiques

Primària i Secundària: a les classes de matemàtiques es poden incloure problemes relacionats amb la seguretat contra incendis, com calcular temps d'evacuació, distàncies segures o analitzar dades estadístiques sobre incendis.

9. Projectes interdisciplinaris

Desenvolupar projectes que integrin diverses assignatures, com crear un pla d'emergència per a l'escola (Tecnologia), dissenyar cartells informatius (Educació Artística), i calcular temps d'evacuació (Matemàtiques).

Com a conclusió, integrar la prevenció d'incendis als currículums escolars és vital per garantir la seguretat i protecció dels estudiants, reduir riscos, fomentar hàbits segurs, augmentar la consciència comunitària i preparar els nens per emergències reduint l'impacte psicològic de la por al foc.

Més informació:

Pau Costa Foundation: https://www.paucostafoundation.org/en/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará