Inicio Educación Més de 65 000 places gratuïtes en el primer cicle d'educació infantil
España   Catalunia

Més de 65 000 places gratuïtes en el primer cicle d'educació infantil

Aules per a la cura i l'educació des dels 0 fins als 3 anys

Quan parlem del primer cicle d'Educació Infantil fem referència a l'etapa educativa que acull els infants des dels 0 fins als 3 anys. Aquesta és la primera etapa de l'educació bàsica, que és també una de les fases més complexes del desenvolupament humà en les seves diverses vessants: intel·lectual, afectiva, social i motora. Aquesta etapa de vida està associada a la cura i l'educació, eixos centrals que caracteritzen i constitueixen l'espai i l'ambient escolar. Els infants necessiten cures bàsiques de salut, alimentació saludable, hàbits d'higiene, exercicis i activitats físiques, moments de descans, entre altres situacions que requereixen una atenció especial per part del docent;  de fet, el docent o tutor esdevé una extensió dels pares en l'entorn escolar en fer-se càrrec de l'educació i la cura dels infants.

El 2022, el Consell de Ministres va aprovar a Espanya el Reial Decret d'Educació Infantil que dota per primera vegada de caràcter educatiu el cicle de 0-3 anys per reduir l'abandonament escolar primerenc i el risc de pobresa i exclusió, i així millorar els resultats educatius. El decret té la finalitat de contribuir al desenvolupament físic, afectiu i social dels infants, així com al seu desenvolupament cognitiu i artístic.

Espanya habilita 65 382 places gratuïtes per a nadons de 0 a 3 anys

Fa temps que es parla de la necessitat d'una educació infantil gratuïta a Espanya. Al respecte, el mateix any 2022, gràcies a la LOMLOE i a les mesures aprovades pel Ministeri d'Igualtat, s'han habilitat places gratuïtes per a nens de 0 a 3 anys que beneficien pares i infants en situació precària. Així, ja són gratuïtes un total de 65 382 places per a nadons amb una inversió de 666,5 milions que pretén afavorir la reincorporació a la vida laboral de les dones i acabar amb la desigualtat.

A Espanya només 4 de cada 10 nens accedeixen a la primera etapa de l'educació infantil

En total són 643 els centres adherits a aquest pla, dels quals 363 són públics i 280 privats. Tot i així, la gratuïtat en l'educació avança de manera desigual entre les diverses autonomies i amb ajuts per a les escoles privades. El curs 2022-2023 només les comunitats de Catalunya, Comunitat Valenciana, Castella i Lleó o Balears han començat a oferir de forma gratuïta per a les famílies el curs de 2 a 3 anys, mentre que Castella i Lleó espera iniciar aquest curs 2023-2024 amb 16 000 alumnes l'Educació Infantil d'1 a 3 anys. Dades del Ministeri d'Educació posen de manifest que a Espanya només 4 de cada 10 nens (el 41,4 %) accedeixen a aquesta primera fase de l'educació.

Què passa en altres països europeus?

El cost de la cura dels infants varia considerablement a la Unió Europea. El 2022 el Regne Unit es va convertir en el país més car per a la cura de nens a tot el món desenvolupat, fet que va portar milers de persones a protestar en ciutats de tot el país en el que es conegué com la «marxa de les mòmies» el passat octubre. De la mateixa manera, Irlanda, Països Baixos, Portugal i Luxemburg també tenen els preus més alts a Europa. No obstant això, en altres parts del vell continent els costos de la cura dels nens són comparativament baixos, com per exemple a Malta i Romania.

A molts països d'Europa l'accés gratuït a l'educació infantil no és possible fins als 3 anys

Si bé tots els països europeus amb dades disponibles ofereixen educació gratuïta per a les etapes d'infantil, en molts països l'accés a aquest dret no és possible fins als 3 anys d'edat o més. Només Bèlgica, Dinamarca, Lituània, Noruega i Eslovènia ofereixen accés gratuït a l'educació per a nens menors de 3 anys.

 

Així doncs, per molt que el progrés a Espanya pugui resultar lent, és important ressaltar aquest significatiu avenç en l'ensenyament gratuït de 0 a 3 anys, ja que si ens comparem amb altres països europeus podem confirmar que la situació no és gaire diferent a la nostra realitat, i que l'evolució, comparativament parlant, és positiva.

Referències:

https://ajuntament.barcelona.cat/infancia/es/canal/educacio-infantil-de-0-3-anys

https://www.educacionyfp.gob.es/prensa/actualidad/2022/02/2022001-rdinfantil.html

 

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará