Inicio Salud y psicología Meditació en espais educatius per cuidar la salut mental
España   Catalunia

Meditació en espais educatius per cuidar la salut mental

Creen el pòdcast ‘sonidos del silencio’ per ajudar a pacients i famílies a gestionar l’estrès

La pausa és un dels moments del dia que més apreciem i agraïm tenir, especialment estant en un món on predomina el moviment i on escasseja el silenci. La meditació és una pràctica mil·lenària a través de la qual les persones connectem amb la nostra consciencia i la essència d’allò que ens envolta, i mitjançant la que percebem i deixem fluir els pensaments sense jutjar, per aprendre a estar presents en cos i pensament en cada moment, i a redirigir i controlar la nostra atenció.

Els beneficis de la meditació són bastant coneguts: incrementa la concentració i claredat de pensament, redueix l’estrès, millora la qualitat del son, augmenta l’autoestima, conserva la memòria, o incrementa el benestar emocional; no obstant, la incorporació d’aquesta pràctica en entorns educatius encara segueix suposant una novetat.

La pràctica de la meditació esdevé vital especialment en ambients de molt estrès i desbordament emocional

Sant Joan de Deu crea el pòdcast de meditació ‘sonidos del silencio’

La pràctica de la meditació esdevé vital especialment en ambients de molt estrès i desbordament emocional, com és en el cas dels hospitals. Afrontar el diagnòstic d’una malaltia greu d’un fill o filla és un dels moments més durs per a tota família. En aquests moments les persones a vegades necessitem d’ajuda externa i eines per seguir en d’avant. A Barcelona l’Hospital Sant Joan de Déu ha apostat per la meditació com a eina per ajudar als infants hospitalitzats i a les seves famílies a superar l’estrès i a fer front al diagnòstic. La iniciativa ‘sonidos del siléncio’ és el primer pòdcast de meditació que inclou episodis fets per nens amb exercicis de meditació dirigits a infants amb malalties greus.

El pòdcast, que es publica en català, castellà i anglès va sorgir després que els familiars dels pacients que assistien a les sessions de meditació guiada que oferia diàriament i de manera presencial el Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa, manifestessin el seu desig de poder-les continuar fent també a casa, un cop el seu infant fos donat d’alta. Així va ser com es va decidir digitalitzar el contingut i crear un pòdcast perquè qualsevol pugui accedir-hi fàcilment, des de qualsevol dispositiu mòbil.

La pràctica diària de només deu minuts de meditació proporciona beneficis fisiològics, cognitius, emocionals, socials i acadèmics

La meditació no només és beneficiosa pels adults, sinó també pels propis infants, als que ajuda a estar més tranquils, tenir més confiança i seguretat en ells mateixos. Aquesta pràctica en les aules pot servir d’exercici per educar les emocions, aprendre a gestionar la frustració, a millorar les relacions dels infants amb si mateixos i amb els seus companys, i reforçar la seva atenció i concentració. De fet, un estudi de la Universitat del País Basc va demostrar que la pràctica diària de només deu minuts de relaxació, meditació i mindfulness proporciona beneficis fisiològics, cognitius, emocionals, socials i acadèmics entre els estudiants adolescents.

La meditació és una eina que pot ajudar als infants amb malalties greus i a les seves famílies a reduir significativament els nivells d’estrès als que estan sotmesos

Respecte als beneficis d’aquesta pràctica per a infants hospitalitzats, el director assistencial del SJD Pediatric Cancer Center de Barcelona, centre d’oncologia pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona explica que “els infants amb malalties greus, com és el cas dels infants que tenen càncer, i les seves famílies estan sotmesos a altes situacions d’estrès des del moment que els diagnostiquen la malaltia; i la meditació és una eina que els pot ajudar a reduir significativament aquests nivells d’estrès”.

‘Sonidos del silencio’ innova afegint àudios locutats per infants i dirigits a pacients pediàtrics

A més dels àudios locutats per infants i dirigits a pacients pediàtrics, el pòdcast ‘sonidos del silencio SJD’ inclou quatre tipus de continguts: silencis guiats, càpsules de vida, relats i contes i textos de saviesa espiritual.

Segons explica Mario Ciccorossi, impulsor de la iniciativa i agent del Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, la finalitat és convertir aquest pòdcast en “una eina de fàcil accés i ús que permeti als pacients i famílies trobar la tranquil·litat, serenitat i pau; que els ajudi a desenvolupar, ampliar i enfortir la seva espiritualitat en aquelles situacions difícils que els toca viure”.

El pòdcast “Sonidos del Silencio SJD” està disponible a totes les plataformes, com a Spotify, Apple Podcasts o iVoox. Amb aquesta iniciativa Sant Joan de Deu posa en el centre la cura de la salut mental, un exercici que comença des de la infància i en els espais educatius.

 

Fonts:

Prensa SJD: https://www.sjdhospitalbarcelona.org/ca/noticies/primer-podcast-meditacio-fet-infants-dirigit-pacients-pediatrics-malalties-greus  

Pòdcast sonidos del silencio a Spotify: https://open.spotify.com/show/2OSOGfApNnjYq3IkNLciEV  

Estudi universitat del País Basc: https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/revPsycho/article/view/28395/24998

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará