Inicio Actualidad L'orientació acadèmica adquireix rellevància al Saló de l'Ensenyament
España   Catalunia

L'orientació acadèmica adquireix rellevància al Saló de l'Ensenyament

L'acompanyament als joves determina el futur acadèmic i professional

El Saló de l’Ensenyament s’ha convertit en una cita obligada per als joves estudiants de secundària de la ciutat comtal. Fira de Barcelona crea un espai on es presenta gairebé tota l'oferta d'estudis superiors i professionals, així com d'estudis a l'estranger, campus d'estiu i altres activitats vinculades a professions com conductor de tren, policia o pilot d'avions, entre d'altres. La Zona Taronja és la dedicada a l'assessoria individualitzada, aquest any hi ha una oferta per a estudiants, professionals de l'educació i famílies. El servei pretén respondre les consultes d'itineraris formatius després de l'educació secundària obligatòria (ESO). La realitat canviant i l’aparició de noves professions obliga a transformar els serveis d’assessoria acadèmica i laboral. Això implica formar docents per poder orientar els estudiants en edats primerenques perquè puguin dirigir les seves habilitats i potencialitats cap a un àmbit on desenvolupar-se quan siguin adults. L'orientació acadèmica pot ser un factor que afavoreixi el desenvolupament de l'autoestima i el benestar dels alumnes i que transcendeixi el mer aspecte acadèmic. La importància de l'assessoria és que pot ser una mesura preventiva del fracàs escolar i de l'abandó escolar primerenc. L'administració és conscient d'aquesta relació i promou serveis d'assessoria acadèmica dins dels centres educatius i mitjançant entitats públiques com el mateix Ajuntament de Barcelona, que ha tingut un espai dedicat a recursos d'assessorament acadèmic, laboral i de mobilitat internacional per a joves de 12 a 35 anys.

«Hi ha una tendència mediàtica negativa sobre la relació entre l'ocupació i els estudis, els alumnes han d’evitar aquest soroll social i concentrar-se en el seu propi interès»

Montserrat Oliveras, cofundadora d'Educaweb, psicòloga especialista en orientació acadèmica i laboral, explica que hi ha una relació directa entre l'orientació acadèmica professional i el procés d'autoconeixement de l'alumne i l'elecció d'estudis acadèmics i opcions professionals que els alumnes desenvoluparan en el futur. L'orientació ajuda l'alumne a prendre decisions sobre el seu propi futur. Actualment, hi ha una tendència mediàtica negativa sobre la relació entre l'ocupació i els estudis, així que els alumnes han d'evitar aquest soroll social i concentrar-se en el propi interès i decidir amb informació, però sense por. El paper de la família, segons Oliveras, és fonamental i ha d'acompanyar i reforçar l'autonomia de cada infant. La família ha d'estimular l'elecció que més els atreu indistintament de les tendències de la moda, facilitant informació perquè descobreixin el seu propi perfil i construeixin el seu itinerari laboral en funció de les seves preferències.

«El paper de la família és fonamental i ha d’acompanyar i reforçar l’autonomia de cada infant, perquè descobreixin el seu propi perfil»

Silvia Mas, vicerectora del campus Manresa de la Universitat de Vic, explica que estem en un moment de transformació digital important i necessitem persones que gestionin aquesta transformació, que sàpiguen interpretar les dades i prendre decisions, «no es tracta d’enginyers, també han de liderar projectes amb equips multidisciplinaris que van més enllà de la part tècnica, cal saber gestionar la incertesa amb una mirada ètica i humanística per crear una societat més justa i equitativa; per això hem creat un nou grau de Gestió de la Societat Digital, un grau que combina les àrees de tecnologia i humanitats».

Vídeo amb entrevistes a Montserrat Oliveras i Silvia Mas, al Saló d'Ensenyament 2023. Font: INÈDIT AGÈNCIA

Calen persones que liderin la transformació digital combinant la part tècnica amb l'ètica i la humanística

Aquesta és una característica que comença a destacar a l'oferta d'algunes universitats, on ja s'ofereixen graus especialitzats en ciberseguretat, intel·ligència artificial i tecnologies multimèdia diverses. El curs acadèmic 2022-2023 ha ampliat l'oferta acadèmica en 29 titulacions i per al curs vinent l'oferta continuarà creixent, no només en nombre de graus sinó en noves zones geogràfiques, la qual cosa facilitarà cursar estudis acadèmics i professionals fora de les capitals principals.

Font: 

INÈDIT AGÈNCIA 

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará