Inicio Salud y psicología Lama Thubten Wangchen, la guerra d'Ucraïna no és culpa de cap Déu
España   Catalunia

Lama Thubten Wangchen, la guerra d'Ucraïna no és culpa de cap Déu

Famílies i escoles són responsables d'educar en la pau les generacions futures

Avui se celebra l'any nou tibetà, (LOSAR), el poble tibetà fa 73 anys de celebració a l'exili, compartim una entrevista amb el lama Thubten Wangchen, un monjo budista, fundador i director de la Casa del Tibet a Barcelona, representant de Tibet a Espanya ia Europa com a membre del Parlament Tibetà a l'Exili. Thubten va néixer al Tibet i va haver d'immigrar Katmandú, travessant l'Himàlaia, després de la invasió de la Xina l'octubre del 1950. La seva mare va morir en un camp de treball xinès quan ell tenia 4 anys. Va ser un de tants milers de nens tibetans que va viure al carrer de l'Índia, on va pidolar per sobreviure, fins que el govern indi el va rescatar i el va reconèixer com a exiliat, permetent formar-se en la seva cultura. Als setze anys va ingressar per primera vegada en un monestir budista, atret per l'espiritualitat de la seva religió, va viure onze anys al Monestir Namgyal, amb el Dalai Lama, Tenzin Gyatso.

 

L'educació per a la pau és un dels reptes més grans a què s'enfronta tota societat. Guerres, disputes entre comunitats, genocidis, discriminació, injustícies… són problemes que pertorben la pau mundial del planeta. Encara que sembli que aquestes són qüestions alienes a nosaltres, en realitat la Terra l'habitem l'espècie humana juntament amb altres éssers vius, i tots aquests conflictes «no són creats per cap Déu, sinó pels humans». Aquesta és l'afirmació rotunda que fa el lama Thubten Wangchen, deixeble del dalai-lama i director de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona, en ser preguntat sobre com educar en la pau. Ser conscients de la nostra responsabilitat i assumir-la és el primer pas per a una generació més pacífica.

Educar la ment és essencial per a una vida equilibrada

“Les persones tenim molt potencial per construir quelcom positiu”

Per al lama Thubten la prioritat està en «ensenyar a viure amb equilibri entre l'extern i l'intern», per això considera fonamental «educar la ment i en valors, perquè les persones tenim molt potencial per construir quelcom positiu». Cuidar l'espiritualitat és essencial per aconseguir-ho, malgrat això «avui dia està infravalorada, ja que sempre se l'associa amb la religió, però això va més enllà de qualsevol religió», emfatitza.

La nostra filosofia ens ha d'educar per ser millors persones

La filosofia que aconsella adoptar és aquella que promou un pensament i un comportament ètics, que tingui com a eixos l'educació en valors, en la responsabilitat emocional i moral, i que ens eduqui per ser millors persones, per saber viure bé amb nosaltres mateixos, i sobretot per aprendre a deixar els altres viure dignament.

Famílies i docents són responsables d'educar en la pau

“Els nens necessiten rebre educació per la pau en tots els entorns”

Si bé l'escola es perfila com un dels espais principals per educar en la pau, d'aquesta missió en són responsables tant famílies com docents, ja que, com assegura el lama Thubten, «els nens necessiten rebre aquesta educació en tots els entorns». La base està en ensenyar a ser «bones persones, amb bon cor, amables i contentes».

Vídeo entrevista completa del Lama Thubten Wangchen realitzada per INÈDIT AGENCIA

Un ambient familiar i escolar de pau educa als nens per convertir-se en adults pacífics

L'ambient familiar i escolar és una altra de les variables que cal tenir en compte en aquest procés educatiu cap a la pau interna i externa: segons assegura el lama, «els nens són molt fràgils, són com un motlle, així que si l'ambient és feliç els nens reben un missatge d'unitat familiar i en surten contents; però si l'ambient és tens, amb discussions i crits, després es converteixen en adults violents, desagradables i descontents». Predicar amb l'exemple és la clau per transmetre calma i alegria als nens tant a casa com a l'escola, i per fer-ne adults pacífics.

Materialisme, competitivitat insana i insatisfacció són virus que pertorben la nostra pau

Tot i això, a les nostres societats hi ha presents una sèrie de malalties que fan encara més complexa la tasca d'educar per a la pau. Una d'elles segons el lama és el materialisme imperant, que fa que els nens s'aferrin a objectes buscant la satisfacció i la felicitat en coses externes, mentre bandegen la cura del seu interior que és d'on ve la pau de cadascun de nosaltres. «Els joves avui dia tenen moltes coses, però no valoren ni agraeixen res», lamenta.

A tot això s'hi suma la competitivitat entre les pròpies persones, que s'incentiva des de les xarxes socials, llar de molts adolescents actualment, i des del propi sistema (fins i tot l'educatiu), on hi ha una comparació constant del rendiment, del nivell de vida, de la forma de vestir, i d'altres coses més que provoquen que es produeixi un desajust en el balanç emocional entre l'extern i l'intern. Aquesta insatisfacció es tradueix en «voler cada cop més i més coses, fet que fa que es perdi la pau interior»; una patologia que es veu agreujada a més amb la immediatesa a què se'ns té malacostumats.

Segons el lama, «el patiment mental que provoca aquesta insatisfacció és molt més difícil d'aguantar que la infelicitat que provoca l'escassetat material», cosa que fa que avui dia els trastorns psicosocials proliferin. I és que la felicitat és una qüestió totalment lligada al nostre interior. Com bé ha assenyalat el lama, «cap fàbrica pot fabricar bitllets cap a la felicitat», així que només en la nostra mà està equilibrar el nostre balanç extern i intern i el de les properes generacions, per a que el nostre món en el futur sigui pacífic.

Per això, tres són els ingredients clau en opinió del lama: «tenir esperança, ànim per fer coses, i viure amb satisfacció».

Font: 

Inèdit agència

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará