Inicio Actualidad La universitat com espai de generació de coneixement
España   Catalunia

La universitat com espai de generació de coneixement

Premis Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic

Sovint pensem en la universitat com un espai de transmissió de coneixements, on una sèrie de docents ens expliquen teories d’autors passats; no obstant, la universitat és molt més que això. Es tracta d’un espai on es genera coneixement, i del que provenen molts dels avenços científics que es produeixen en l’actualitat.

Cal senyalar que els avenços no només fan referencia a les disciplines científiques o tecnològiques, sinó que aquesta evolució s’estén a altres disciplines de la rama humanística i social, com és en el cas de la historia l’antropologia o la llengua.

En aquest espai de generació de coneixements que és la universitat, les persones són la clau. A Catalunya en els últims anys han sigut molts els investigadors i investigadores que han fet un esforç notori per contribuir a la millora de la societat mitjançant la ciència i la tecnologia, i ho han aconseguit.

9 investigadors catalans reben la medalla Narcís Monturiol 2022

Al respecte, els premis Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic reconeixen en la seva vint-i-sisena edició el treball de 9 dels investigadors i investigadores del sistema català de recerca: el físic i matemàtic Àlex Arenas; l’investigador sobre la malària Quique Bassat; la geòloga i climatòloga Isabel Cacho; la historiadora Rosa Congost Colomer; l’astrofísic Roberto Emparan; l’enginyer Xavier Oliver i Olivella; la historiadora Raquel Piqué i Huerta; l’enginyera agrònoma Rosa M Poch Claret; la física Trinitat Pradell i Cara, i el bioquímic Salvador Ventura Zamora han sigut guardonats amb aquesta medalla el passat dimecres 25, amb la qual el Govern els ha volgut distingir per la seva contribució rellevant al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.

Així mateix, la Fundació Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha sigut l’entitat que ha estat premiada en aquesta edició, amb la placa Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic.

 

Nous propòsits per la ciència

A l’objectiu principal que té la ciència de trobar la veritat, el context d’aquest segle fa que se’n sumi un de nou; tenir un impacte positiu en la societat. Així ho ha expressat l’investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Quique Bassat durant la cerimònia d’entrega dels premis. S’ha adreçat a l’auditori En representació dels guardonats d’enguany per posar de relleu que “la ciència ha de generar coneixement que es tradueixi en un impacte real, tangible, comprensible. Ha de servir per canviar les coses, millorar les nostres societats, i fer-les més justes i més equitatives; Per escurçar les escletxes en comptes d’engrandir-les”.

“La ciència ha de generar coneixement que es tradueixi en un impacte real”

Així dons, en la societat del coneixement el rol de la universitat i per tant dels investigadors que en ella estudien i treballen es veu definit per les necessitats de les societats. Per això, treballar des de la investigació en generar noves preguntes i respostes als reptes actuals es la prioritat de la universitat del segle XXI.

En aquest sentit, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras ha recordat durant la seva intervenció que “coneixement, ciència, recerca, transferència i innovació són segurament l’únic camí segur per fer avançar la societat que tenim en un camí de progrés”.

 

Fonts

https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/476223/conseller-nadal-vull-afirmar-compromis-del-govern-possible-sistema-catala-recerca-universitats-segueixi-avancant-excellencia

https://gredos.usal.es/bitstream/handle/10366/120851/La_funcion_de_la_universidad_en_las_soci.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará