Inicio International overview La tornada a l'escola al Regne Unit provoca una crisi política
España   Catalunia

La tornada a l'escola al Regne Unit provoca una crisi política

Centenars d'escoles en risc d'esfondrament

El curs escolar al Regne Unit ha començat amb més d'un centenar d'escoles que han hagut de ser desallotjades per deteriorament greu a les seves estructures a causa de l'ús d'un tipus particular de ciment, anomenat RAAC (de l'anglès, reinforced autoclaved aerated concrete), que ha resultat ser defectuós. Això ha provocat la confusió entre milers d'estudiants, i mentre les famílies esperen la llista completa de centres que poden estar afectats, s'ha desfermat una amarga disputa sobre responsabilitats polítiques que ha portat el primer ministre, Rishi Sunak, líder del Partit Conservador i Unionista, a haver de fer declaracions públiques al respecte desviant l'atenció cap a l'import que s'ha gastat per ajudar a aconseguir el nivell acadèmic dels estudiants després de la pandèmia. La realitat és que s'havia compromès a reparar més de 500 escoles per any, cosa que xoca amb la realitat: la reparació de tan sols 25 centres educatius afectats.

Què és el RAAC?

RAAC, o Reforç d'Alumini i Compòsit (en anglès, Aluminum and Composite Reinforcement), és un tipus de reforç utilitzat en la construcció d'edificis i estructures. Consisteix en un material compost que combina alumini i altres elements per proporcionar reforç estructural. S'utilitza en diverses aplicacions de construcció per enfortir i estabilitzar estructures.

Aquest tipus de material és utilitzat en la construcció d'algunes escoles a Anglaterra i ha generat precaucions de seguretat a causa de la seva propensió al col·lapse. La presència d'aquest tipus de reforç en certes escoles ha portat a inspeccions i tancaments d'edificis per garantir la seguretat dels estudiants i del personal.

Més de 100 000 estudiants assisteixen a les 147 escoles afectades per les mesures de mitigació relacionades amb el RAAC

Quan es va identificar aquest risc per primer cop?

Podem establir un calendari de la identificació de problemes:

1980/1990. Els possibles problemes de seguretat relacionats amb l'envelliment del RAAC es van reportar per primera vegada a les dècades de 1980 i 1990, quan els col·lapses de sostres van portar a la demolició d'edificis.

1996. Un informe finançat pel govern en aquest any i realitzat pel Building Research Establishment va trobar esquerdes als panells de RAAC en una promoció d'habitatges, així com esquerdes i deformacions als panells instal·lats a escoles. L'informe va assenyalar que, si bé no hi havia risc immediat per la seguretat, qualsevol panell de RAAC en mal estat a ull nu hauria de ser inspeccionat anualment. Recomanava inspeccions cada cinc anys per a aquells en bon estat.

2002. Un nou informe va arribar a tres conclusions:

  • El material utilitzat per recobrir amb RAAC probablement s'hauria deteriorat en plafons de més de 20 anys d'antiguitat.
  • El més important, que la corrosió pot esdevenir sense una indicació visual que el panell estigui en mal estat, és a dir, existeix risc de col·lapse sense avís previ en panells amb més de 20 anys d'antiguitat.
  • Alguns panells eren inadequats i no complien amb les regulacions quan van ser instal·lats.
  • El govern del Regne Unit finalment ha publicat una llista de totes les possibles escoles afectades pel RAAC

    El govern finalment ha publicat una llista d'escoles identificades amb problemes per l'ús de RAAC, i hi ha hagut una allau de discursos polítics a tots els mitjans de premsa intentant justificar la situació per calmar milers de famílies afectades. El document, un cop publicat pel Departament d'Educació, va mostrar que l'inici del període escolar va haver d'endarrerir-se a 19 escoles, afectant 11 150 estudiants. Un total de 156 escoles es van confirmar com a afectades segons declaracions de la secretària d'educació, Gillian Keegan, al Parlament dilluns passat, després que desenes d'edificis fossin tancats a Anglaterra i Gal·les. La llista completa d'escoles finalment ha estat publicada pel Departament d'Educació, però a mesura que es fan més inspeccions s'espera que s'anunciïn noves escoles afectades.

    Què està fent el govern?

    Els sindicats han condemnat els ministres per la decisió de suspendre un important programa de reconstrucció que hauria cobert almenys 13 escoles que ara tenen formigó en risc d'esfondrar-se. El programa Construint Escoles per al Futur (BSF) va ser eliminat el 2010 en resposta a preocupacions sobre el seu cost i abast. El secretari general del sindicat Associació de Líders Escolars i Universitaris (ASCL), Geoff Barton, va dir: «Crec que els pares de la nació pensaran que això simplement reforça la sensació que tenim un Govern que francament no es preocupa i que no ha tingut en compte l’educació durant molts anys».

    Accés al canal BBC News, on va intervenir el primer ministre britànic, Rishi Sunak, negant la responsabilitat sobre la crisi del ciment a les escoles del país. Font, canal BBC New.

    Accés al canal BBC News, on va intervenir el primer ministre britànic, Rishi Sunak, negant la responsabilitat sobre la crisi del ciment a les escoles del país. Font: canal BBC News.

    El primer ministre Sunak va dir que era «completament i absolutament erroni» culpar-lo, i va afegir: «Una de les primeres coses que vaig fer com canceller, en la meva primera revisió de la despesa el 2020, va ser anunciar un nou programa de reconstrucció escolar a 10 anys vista per a 500 escoles. Ara, això equival a aproximadament 50 escoles per any que seran renovades o reconstruïdes».

    Algunes escoles han tornat a l'ensenyament en línia per preservar la seguretat dels alumnes

    I què passa amb l'any escolar actual?

    Si bé la llista no està actualitzada, algunes escoles estan tornant a l'ensenyament en línia per no endarrerir més l'any escolar. Quatre escoles amb un total de 2938 estudiants han hagut de tornar a l'ensenyament a distància, revivint l'aprenentatge durant la pandèmia, mentre que la resta ha adoptat una combinació d'ensenyament a distància i presencial.

    Fonts:

    BBC: https://www.bbc.com/news/education-66669239

    The Guardianhttps://www.theguardian.com/education/2023/sep/06/schools-in-england-affected-by-raac-the-full-government-list

    The Mirrorhttps://www.mirror.co.uk/news/uk-news/schools-raac-concrete-crisis-interactive-30874752

    Sin Comentarios

    Escribe un comentario

    Tu correo electrónico no se publicará