Inicio Salud y psicología La psicologia darrere l'acte de compartir regals
España   Catalunia

La psicologia darrere l'acte de compartir regals

Temps i esforç físic i mental: els dos components per encertar

Saps qui són els protagonistes del desembre? No és Papà Noel, no són els Reis Mags, ni tan sols la família. Són els regals, o l'acte de regalar. És igual que s'anomeni Santa Claus, Sant Basili, Christkind, Tió o Olentzero, al final l'acció és la mateixa: compartir regals, i sí, el temps també és un regal. Amb qui? Això ja depèn de cada persona; n'hi ha que comparteixen aquesta alegria amb la família (el més comú), d'altres que ho fan amb els seus amics, d'altres que directament prefereixen retirar-se a un lloc silenciós per gaudir de la soledat, i tot i així reben regals també. En tot cas, totes les opcions són igual de vàlides i respectables.

Al nostre país som molt donats a regalar en aquest mes; comencem amb l'amic invisible, continuem amb Papà o Mamà Noel, i acabem amb els Reis Mags. Quants regals per fer!

La barreja d'oxitocina, dopamina, serotonina i endorfines alliberades pel regal provoca en nosaltres un sentiment generalitzat de benestar

T'estaràs preguntant si realment calen tants regals, si no seria millor ajuntar-ho tot en un, com un pack nadalenc. Deixa'm dir-te que l'opció més beneficiosa, a nivell psicològic i emocional, és donar i rebre regals quantes més vegades millor. Mentre executem aquest simple acte, un cúmul de substàncies químiques revolucionen el nostre ésser en actuar al cervell, proporcionant sentiments tan plaents com la satisfacció, el goig, l'afecte i l'estimació vers l'altra persona, la felicitat, la motivació i l'esperança, o la relaxació. La barreja d'oxitocina, dopamina, serotonina i endorfines alliberades pel regal provoca un sentiment generalitzat de benestar.

Un acte tan senzill fa que es dispari l'activitat hormonal al cervell; després de passar-te dies i setmanes buscant el regal perfecte, finalment ho aconsegueixes i l'hi entregues a la persona indicada. En desembolicar-lo i saber que has encertat, ambdues experimenteu un augment en l'alliberament d'oxitocina. Aquest neurotransmissor està associat amb la connexió emocional i la vinculació social, per la qual cosa en fer-li un regal contribueixes a l'enfortiment de la vostra connexió emocional, gràcies a aquesta hormona, coneguda com «l'hormona de l'amor o de les abraçades».

Un estudi conclou que l'intercanvi de regals abans de la realització d'una tasca millora el rendiment cognitiu i les conductes de cooperació

Les investigacions corroboren l'efectivitat dels regals per assegurar la solidesa d'una relació; un estudi d'Oxford publicat el 2020 conclou que l'intercanvi de regals abans de la realització d'una tasca millora el rendiment cognitiu i les conductes de cooperació.

Al seu torn, al cervell de qui rep el regal s'allibera dopamina, un neurotransmissor associat amb el sistema de recompensa del cervell; i augmenten els nivells de serotonina, que està relacionada amb la regulació de l'estat d'ànim i la sensació de benestar. Així, l'altra persona se sent satisfeta, valorada i feliç.

Finalment, l'acte de donar i rebre regals també desencadena en ambdues persones l'alliberament d'endorfines. Aquestes substàncies químiques actuen com a analgèsics naturals i generen una sensació d'eufòria, per això experimentem una onada d'endorfines quan compartim un moment així d'especial amb algú.

Quan pensem en regalar augmenta la irrigació de l'escorça prefrontal dorsolateral del nostre cervell, que és l'àrea més relacionada amb la planificació motriu, l'organització i la regulació de la conducta

No obstant, donar un regal no és un acte improvisat ni simple, per molt que algunes persones li dediquin un temps ínfim. La ciència ha demostrat que quan pensem en fer-li un regal a algú, augmenta la irrigació de l'escorça prefrontal dorsolateral del nostre cervell, que és l'àrea més relacionada amb la planificació motriu, l'organització i la regulació de la conducta. Hi ha gent que pot experimentar ansietat davant la difícil tasca de trobar el regal adequat. La incertesa i la inseguretat que protagonitza tot el procés es tradueix en un sobreesforç mental, que alhora pot diluir les agradables sensacions que comporta aquest acte.

D'altra banda, compartir regals comporta un risc. Mentre estem donant el regal romanem en alerta, a l'expectativa de saber si hem encertat o no. Al seu torn, l'altra persona pot sentir compromís per demostrar satisfacció i alegria per l'obsequi, tant si és del seu gust com si no ho és; aquesta obligació social de respondre de manera positiva se sustenta en la «teoria del do i la reciprocitat».

Els regals contribueixen a la construcció del jo; amb ells comuniquem les nostres percepcions, tant de l'altre com del jo propi, així com de la relació que resulta de les nostres interaccions

Els regals en veritat són símbols que ens defineixen, contribueixen a la construcció del jo perquè, d'una banda, i segons la teoria de Finley Wolfinbarger (1990), ens mostra com ens percep l'altra persona, la identitat que projectem al nostre entorn; i de l'altra, quan som nosaltres qui regalem, mostrem amb el present que hem triat part de nosaltres mateixos, també donant significat i mostrant la percepció que tenim de la relació que mantenim amb l'altra persona. És, en definitiva, una forma de comunicar les nostres percepcions, tant de l'altre com del jo propi, així com de la relació que resulta de les nostres interaccions.

Els regals que es perceben com a més costosos en termes de temps i esforç tant mental com físic són els preferits pels qui els reben

A l'hora de fer un regal són quatre les variables que determinen l'èxit o el fracàs de l'obsequi: el valor monetari, el temps invertit en aconseguir el regal, l'energia mental que s'ha gastat en planificar i escollir un regal adequat al destinatari i els costos físics que implica aconseguir el present. En analitzar aquests determinants, els investigadors Henry S. J. Robben i Theo M. M. Verhallen (1994) conclouen que els regals que es perceben com a més costosos en termes de temps i esforç tant mental com físic són els preferits pels qui els reben. I, per contra, el valor monetari és el menys important, així que ja saps, aquest Nadal decanta't per obsequis cars en temps i esforç físic, però barats en preu i impacte ambiental.

Fonts:

https://www.nationalgeographic.com.es/ciencia/asi-funciona-nuestro-cerebro-cuando-hacemos-o-recibimos-regalo_17627

http://galeria7cs.uaslp.mx/blog/index.php/2021/12/27/el-regalo-que-hay-debajo-del-papel-de-envoltura/

https://www.uoc.edu/portal/es/news/actualitat/2019/327-como-conseguir-regalo-perfecto.html

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará