Inicio Profesores La formació dels mestres d'Infantil i Primària en perill
España   Catalunia

La formació dels mestres d'Infantil i Primària en perill

Menys matemàtiques, ciències i literatura, entre altres matèries

Les associacions didàctiques rebutgen la proposta de reforma del Govern als plans d'estudi dels graus de Mestre en Educació Infantil i Educació Primària

La proposta de Joan Subirats Humet, ministre d'Universidades, redueix el nombre d'hores i de crèdits de les Didàctiques de la Llengua i la Literatura, de Matemàtiques, de les Ciències Experimentals i Ciències Socials, i d'Expressió Plàstica.

Els representants de les associacions consideren que un dels pilars de la formació inicial del professorat és el currículum que ha d'impartir; els futurs mestres han de ser competents a ensenyar les matèries que conformen el currículum. A l'horari lectiu de qualsevol mestre o mestra de Primària, segons la LOMLOE, es destina un 64 % al desenvolupament de Coneixement del Medi, Educació Plàstica i Visual, Llengua Castellana i Literatura i Matemàtiques, mentre que a l'actual projecte de formació inicial de mestres de Primària només es destinaria un 12,5 % per aprendre a ensenyar-les. «Per això demanem un model de mestres generalistes amb formació sòlida en aquestes àrees curriculars que puguin complementar la seva formació en les diferents especialitats», afirmen les associacions.

La formació inicial dels mestres es reduirà del 64 % al 12,5 % en didàctiques tan importants com Matemàtiques, Coneixement del Medi, Educació Plàstica i Visual i Llengua Castellana i Literatura

APICE, AUPDCS, SEA, SEDLL i SEIEM(*) han realitzat comunicats i protestes al llarg del mes de març per intentar modificar el projecte d'ordre per a la reforma dels plans d'estudi dels graus universitaris de Mestre/a en Educació Infantil i Educació Primària promogut pel Ministerio de Universidades per les raons següents:

  • Manca de consens i de participació de docents d’aula en el desenvolupament del nou pla d’estudis. El Ministerio de Universidades ha desenvolupat el projecte sense tenir en compte mestres d'aula en actiu i amb prou feines deixa un 5 % de llibertat de concreció del pla d'estudis a les comunitats autònomes. Les associacions consideren que cal fer un seriós diagnòstic dels graus actuals (segons l'Orden ECI 2007) per deixar allò que funciona i modificar allò que no funciona. Però cal fer-ho a l'empara del creixent nombre de contribucions de la investigació i innovació didàctica i amb la formació de la futura ciutadania com a referent.

El Ministerio no ha tingut en compte estudis científics ni evidències sobre el contingut impartit actualment als graus de Magisteri

  • Manca de coherència entre la formació que es pretén oferir a l'alumnat (LOMLOE, 2020) i la formació inicial que rebran els futurs mestres en els graus de Magisteri. La presidenta de la Sociedad Española de Investigación en Educación Matemática (SEIEM), Nuria Climent, assenyala que «el projecte és completament inconsistent amb el currículum per a l'Educació Primària que s'acaba d'aprovar (RD 157/2022), ja que al currículum per a Primària es destaquen vuit competències clau, quatre de les quals són la competència matemàtica i la competència en ciències, tecnologia i enginyeria, la competència en comunicació lingüística, la competència ciutadana i la competència en consciència i expressió culturals, que es treballen directament des de les nostres àrees de coneixement. Els mestres que no estiguin formats en aquestes àrees difícilment podran promoure el desenvolupament d'aquestes competències en els escolars».

Més aprenentatge per competències per als alumnes i menys a la formació dels docents

Com podran ensenyar els docents allò que no han après?

A més, com ressalta el president de la Sociedad Española de Didáctica de la Lengua y la Literatura (SEDLL), Josep Ballester Roca, «l'actual llei educativa (LOMLOE) indica, en relació amb l'Educació Primària, que els aprenentatges que tinguin caràcter instrumental per a l'adquisició d'altres competències rebran una consideració especial, i en canvi el projecte d'ordre ministerial desatén la formació del futur professorat en aquests aprenentatges».

  • Manca d'alineació amb les directrius internacionals i supranacionals com els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, que donen suport a l'Educació Visual i Plàstica, l'Educació en Matemàtiques i el pensament computacional de forma precisa com a àrees imprescindibles a l'etapa de Primària, mentre que el Ministerio de Universidades d'Espanya aglutina totes aquestes didàctiques dins les Ciències Socials per a la formació inicial dels mestres.

La presidenta de l'Asociación Española de Profesores e Investigadores en Didáctica de las Ciencias Experimentales (APICE), M. Rut Jiménez Liso, afirma que el text esborrany de l'ordre ministerial sembla fet amb presses i té una total manca de sinergies amb les directrius internacionals.

Les associacions de didàctica demanen una reflexió col·lectiva, des del consens i el reconeixement de totes les parts, per identificar les noves necessitats formatives del professorat d'Infantil i Primària: «estem a temps d'evitar un error gravíssim en la formació inicial del professorat d'Educació Infantil i Primària que podria posar en perill la qualitat de l'educació de les nenes i els nens en els propers anys».

En el seu comunicat SEIEM plantejava les preguntes següents, que considerem una forma perfecta de conclusió per a aquest article:

«Com aconseguirem formar una ciutadania alfabetitzada en ciències i en llengua? I preparar científiques i científics? Serà possible si els seus docents de Primària no estan preparats mínimament? Serà possible revertir a l'Educació Secundària aquesta situació? I tot això quan es mira de fomentar les vocacions científiques de l'alumnat i el desenvolupament de competències STEM (en ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) per a tota la ciutadania, en un context social d'augment de la desinformació i avenç de les pseudociències».

(*) Nota. Informació sobre les associacions

APICE, Asociación Española de Profesores e Investigadores en Didáctica de las Ciencias Experimentales.

AUPDCS, Asociación Universitaria de Profesores de Didáctica de las Ciencias Sociales.

SEA, Sociedad para la Educación Artística.

SEDLL, Sociedad Española de Didáctica de la Lengua y la Literatura.

SEIEM, Sociedad Española de Investigación en Educación Matemática.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará