Inicio Cultura La digitalització al servei de la literatura
España   Catalunia

La digitalització al servei de la literatura

Noves maneres de llegir, escriure i publicar

El nou segle ha portat canvis per a autors i lectors. La creació d'una obra literària, abans una tasca solitària que començava i acabava on l'autor ho decidia, avui ja no és així. El mateix ha passat amb la lectura, que també estava relegada a l’entorn privat. La relació entre lectors i autor ha viscut una transformació exprés. Termes tan en voga com fan fiction, fandom i hang out ens ho deixen ben clar, perquè el lector d'avui no és igual que el d'ahir; es tracta de persones que estimen llegir, gaudeixen amb la lectura, s'hi submergeixen i la viuen, com els d'abans, sí, però els d'aquesta era ho fan públic i ho expliquen a tothom. Són els anomenats prosumers o prosumidors, que han convertit la lectura en una activitat social i en una font d'inspiració per generar contingut a la xarxa.

L'aparició del fenomen dels prosumers i de la fan fiction reflecteix la magnitud del canvi revolucionari que s'ha obrat en la relació entre autor i lector

Però, espera… què és això de fan fiction? I això de prosumers? Quantes paraules rares! Els termes nous ens poden donar una idea de la magnitud del canvi revolucionari que s'ha obrat en la relació entre els autors i la seva comunitat de lectors. Això augura noves tasques per als escriptors, que ara a més d'imaginar històries i explicar-les, també hauran d'atreure i fidelitzar els seus fans; vaja, que els tocarà fer una mica de màrqueting utilitzant noves narratives de comunicació, perquè ja no n'hi ha prou amb publicar, per molt ben acompanyat d'una editorial que es vagi… cal generar engagement!

Deixant de banda el contingut que els escriptors hauran de crear sobre els seus personatges i mons literaris a Internet, que a cadascú correspondrà decidir com i quan, desengranarem els nous termes que ja formen part del vocabulari habitual entre els friquis de la ficció, per conèixer com han revolucionat la manera de fer literatura.

Lector prosumer

Els lectors prosumers són persones fans d'un llibre o autor que, a més a més de gaudir de la lectura, creen contingut a base del que llegeixen, convertint-se en lectors actius. Molts, fins i tot, poden arribar a ser influencers a les xarxes socials, una figura que actualment actua de mediadora entre la joventut i la lectura. La paraula prosumer o prosumidor deriva de dos termes (consumidor i productor), fet que indica el paper actiu que desenvolupen els nous consumidors, en la lectura també. De fet, continguts com les fanfics o els angsts en són un exemple.

Fan fiction

El concepte fan fiction, fanfic o fic fa referència a aquells relats escrits per lectors fans d'una obra literària o autor, on s'utilitzen personatges, situacions i ambients de la història original, combinats amb altres d'ideats pels propis lectors, i en els que generalment es desenvolupen nous papers per als personatges de la història inicial i s'afegeixen noves situacions argumentals. Sovint, fins i tot, es pot arribar a afegir nous personatges en aquestes històries.

Les fanfics estenen la vida de les històries més enllà de la darrera pàgina que ha escrit l'autor

Parlem, doncs, d'històries en què els fans fan realitat les seves esperances i els desitjos més íntims sobre una ficció; un espai on passa allò que havia de ser segons els lectors i no va ser a l'obra. Els lectors amb les fics prenen el relleu de l’escriptor, fent que la història s’expandeixi més enllà dels límits de l’última pàgina del llibre, alhora que fan realitat la seva esperança d’endarrerir, una mica més, el punt final. Les fanfics permeten als fans seguir explorant aquell univers construït per l'autor que tant han estimat.

Hi ha fics enfocades específicament a desenvolupar un aspecte concret durant la narració. És el cas dels angsts, que són relats que indaguen en el patiment emocional dels protagonistes de les seves obres preferides. Així mateix, hi ha fan fictions que canvien el context original de l'obra mantenint només els personatges. En aquest cas, parlem d'alternative universe o univers alternatiu (AU). En aquests relats el lector o lectora es recrea imaginant les reaccions dels personatges en diferents èpoques i temps.

Harry Potter encapçala la llista d'històries amb més fanfics de tot el món

No només es fan fanfics de les novel·les, també existeixen fics de videojocs, pel·lícules, anime, entre d'altres. És un dels moviments literaris liderat pels lectors que mou passions; tan sols en la categoria de llibres es ronda el milió de fanfics escrites, encapçalades per Harry Potter amb 845 000, segons dades de FanFiction.net (la pàgina web més popular en aquest àmbit).

Fandom

El concepte fandom deriva de Fanatic Kingdom (regne fan). Aquest terme fa referència al conjunt de persones aficionades a algun escriptor o personatge, especialment vinculat a la literatura fantàstica.

Generalment, aquests grups de persones creen webs o espais en línia on puguin fer comunitat i esplaiar-se en converses sobre el que més els apassiona de l'univers que adoren. Són llocs on la creativitat i la passió són l'impuls principal; és tal la connexió i l'entusiasme d'aquestes persones per les seves obres literàries que, fins i tot, molts ja tenen nom propi: els seguidors de «Els jocs de la fam» s'autodenominen «Tributes», els de «One direction» son els «Directioners» i els fans d'«El senyor dels anells» s'anomenen «Ringers».

«El llibre no només pertany a l'escriptor, sinó també al lector, i junts el converteixen en el que és»

Com afirma una de les coautores del llibre ¿Cómo leemos en la sociedad digital? Lectores, booktubers y prosumidores, la doctora Gemma Lluch, les noves comunitats de lectors «han transformat la lectura en conversa», i una conversa requereix dues parts com a mínim. L'autor és la contrapart d'aquesta conversa literària, en què la història creada emprèn el vol, i pren múltiples formes per estendre's entre la gent. I és que, com deia l'escriptor Paul Auster: «El llibre no només pertany a l'escriptor, sinó també al lector, i després, junts, el converteixen en el que és».

Nous rols per a autors i editorials

El fenomen dels lectors prosumidors i les fanfics ha propiciat, al seu torn, l'aparició de noves narratives literàries i formes de connectar amb els fans, que sens dubte són una idea per generar el tan anhelat engagement; exemple d’això són els booktrailers o els book tags.

Tràilers de les obres, reptes literaris a les xarxes socials i directes per parlar del final amb la comunitat lectora són algunes de les estratègies de fidelització emprades

Tradicionalment, el tràiler s'ha associat al món del cinema, però, la digitalització ha fet que l'audiovisual prengui protagonisme, gràcies al seu potencial de seducció de les audiències. Els escriptors també han volgut explorar les possibilitats d'aquesta eina, fet que ha estimulat l'aparició, cada cop més, de tràilers dels llibres o booktrailers. Es tracta de vídeos formats per seqüències gravades, ambientacions musicals, imatges fixes i tota mena d'efectes que resumeixen els moments clau de la història.

De la mateixa manera, els escriptors i les escriptores joves actualment interactuen amb la seva comunitat de lectors mitjançant les xarxes socials. Així, creen activitats en línia que generen conversa, i una d'elles són els book tags, que consisteixen en una sèrie de preguntes, jocs, proves, mems o reptes literaris relacionats amb el llibre pensats per conèixer amb més profunditat determinats aspectes de la lectura o dels llibres d’un autor.

Pels autors més amants del face to face existeixen les hang out. Es tracta de col·laboracions amb els espectadors per discutir el final d'un llibre o crear hipòtesis sobre la continuació de la història, ja sigui en forma de saga o de trilogia.

El projecte Möbius sorgeix per modernitzar la indústria editorial de la mà dels prosumidors i de les narratives multimèdia

Ser internautes no només implica processos de lectura i escriptura diferents dels que el segle XX i anteriors ens ha acostumat, sinó que també comporta noves maneres de publicar. Al respecte, el centre tecnològic Eurecat coordinarà el projecte Möbius, una iniciativa finançada per la Comissió Europea que té com a objectiu modernitzar la indústria editorial europea, aprofitant el potencial dels prosumidors i brindant noves experiències multimèdia que facin possible l'existència de múltiples dimensions i diversos formats d'una mateixa història.

Així, aquest projecte oferirà als amants de la literatura, editors, autors i lectors eines capdavanteres per al camp editorial, com una aplicació web que busca transformar les històries en experiències immersives i una aplicació mòbil que permetrà al lector gaudir del llibre amb àudio 3D i visualitzacions. També incorporarà un kit d'eines d'intel·ligència artificial per als prosumidors, que aportarà analítica de dades sobre les darreres tendències que demanen els lectors, com ara els títols publicats o els gèneres més populars, aspecte considerat clau per a la transformació del sector.

Fonts:

https://es.weforum.org/agenda/2018/06/cuando-harry-potter-e-internet-cambiaron-la-forma-de-leer-de-los-jovenes/

https://www.fanfiction.net/

https://openaccess.uoc.edu/bitstream/10609/134006/6/martigasvalTFM0621memoria.pdf

https://www.escritores.org/recursos-para-escritores/recursos-2/articulos-de-interes/31550-fan-fiction

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará