Inicio Tech y Robotica Intel·ligència artificial i acció pedagògica
España   Catalunia

Intel·ligència artificial i acció pedagògica

Manifest del Col·legi Oficial de Pedagogs de Catalunya envers la incorporació d’IA a les aules

Els darrers mesos hem vist com l’impacte de la intel·ligència artificial en les nostres vides ha estat el centre del debat, que ha girat en gran mesura al voltant d'aquesta nova eina, i entre la comunitat educativa també ha estat així. Sent conscients de la importància de promoure un ús ètic, responsable, crític, creatiu i saludable de l'IA en l'educació, que mantingui sempre una perspectiva humanista, que posi l’ésser humà al centre i on la tecnologia serveixi per garantir i complementar l’experiència humana en l’educació, el Col·legi Oficial de Pedagogs de Catalunya (COPEC) ha publicat el passat 30 d’abril un manifest sota el títol «La intel·ligència artificial i l’acció pedagògica». 

Amb l’objectiu d’assegurar que la tecnologia sigui utilitzada per enriquir i potenciar l'aprenentatge dels individus, respectant alhora els valors ètics, la diversitat i les necessitats individuals, se'ns proposa al manifest un conjunt de principis pedagògics fonamentals i de dimensions educatives que guiaran la pràctica professional i la implementació de l'IA en entorns socioeducatius.

Benestar i desenvolupament integral, ètica i responsabilitat, equitat i inclusió i formació i aprenentatge són les dimensions que recullen els principis de la pedagogia sobre l'IA

Així, els 20 principis que conformen aquest manifest han estat agrupats en 4 dimensions clau: benestar i desenvolupament integral, ètica i responsabilitat, equitat i inclusió, i formació i aprenentatge.

El benestar com a prioritat

Des d'aquest marc el COPEC planteja l’abordatge dels desafiaments i les oportunitats que l'IA presenta per a l’educació. Així, amb la dimensió de benestar i desenvolupament integral es vol afavorir un ús de l'IA que prioritzi el benestar físic, emocional i psicològic dels estudiants; que sigui adaptable a les necessitats específiques de cada persona; que contribueixi a fomentar la intel·ligència emocional, les habilitats de comunicació i la resiliència, i a proporcionar suport emocional en situacions d'aprenentatge, garantint que els estudiants se sentin escoltats, valorats i respectats en el seu procés educatiu.

A més, en aquesta dimensió es contempla un enfocament responsable de la innovació en IA orientada al benefici social; i s’apunta al diàleg obert i inclusiu entre les diferents parts interessades (estudiants, docents, famílies, administració, investigadors i desenvolupadors) com a pilar clau per reflexionar sobre l'ús i l’impacte de l'IA en l'educació.

L'IA com a potenciadora de la interacció humana

En la dimensió d’ètica i responsabilitat es posa l’enfocament en els principis ètics i responsables de disseny i d’ús de l'IA, i en la complementarietat de l'IA com a eina per potenciar les interaccions humanes en l’entorn educatiu.

El manifest en aquest punt també recorda la necessitat del compliment rigorós de les lleis i normatives de protecció de dades, així com la necessitat d’assegurar la transparència sobre els sistemes basats en IA, proporcionant explicacions accessibles i comprensibles sobre els algoritmes i les seves implicacions a tots els agents implicats en els entorns educatius.

Formació del professorat i participació de l’estudiantat són bàsics en l’aprenentatge amb IA

Pel que fa a la formació i l’aprenentatge, el COPEC recull com a bàsics la formació del professorat en IA, la participació activa de l’estudiantat en la utilització d’aquesta tecnologia, la incorporació de la perspectiva multidisciplinar com a vesant transversal de l’aplicació de l'IA en l’educació, i l’avaluació continua de l’eficàcia i adequació d’aquestes eines.

Per últim, en la dimensió d’equitat i inclusió el COPEC declara que «l'IA ha de fomentar la igualtat d'oportunitats, evitant la discriminació i la creació de biaixos algorítmics, i potenciant la diversitat cultural, lingüística i social; que les tecnologies basades en IA han de ser accessibles per a totes les persones, independentment de les seves capacitats o recursos; i que és necessari fomentar i promocionar l'alfabetització digital de la comunitat educativa per assegurar-se que tots els usuaris comprenen i utilitzen de manera efectiva les eines basades en IA».

Amb aquest manifest els pedagogs i psicopedagogs de Catalunya volen «deixar palès que l'ús de l'IA en l'educació ha d’estar sempre orientat al desenvolupament integral de la persona, considerant les seves dimensions cognitives, emocionals, socials i ètiques, i fomentant la construcció d'un món més just i solidari».

Font:

Manifest COPEC: La intel·ligència artificial i l’acció pedagògica  

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará