Inicio Educación Escola rural, model pedagògic a seguir
España   Catalunia

Escola rural, model pedagògic a seguir

De l'oblit a ser una referència d'ensenyament innovador

Les ZER (Zones Escolars Rurals) són un model educatiu que s'implementa a Catalunya des del 1992, amb l'objectiu de garantir una educació de qualitat a zones rurals i petites localitats. Es tracta d’un agrupament d’escoles rurals amb pocs alumnes per tal de compartir recursos, optimitzar l’oferta educativa i millorar la qualitat de l’ensenyament. Els centres educatius s'organitzen en una xarxa i s'estableixen coordinacions per facilitar l'organització de les classes, l'intercanvi de docents i l'accés a recursos educatius. Cada escola rural integrada en una ZER manté la seva autonomia i té una organització semblant a una escola ordinària. Aquestes zones es caracteritzen per tenir pocs habitants, fet que pot dificultar l'accés a serveis educatius.

Les ZER són comunitats d’aprenentatge tant per als alumnes i les famílies com per als docents

No obstant, en els darrers anys hi ha una tendència a cercar una millor qualitat de vida fora dels nuclis urbans, de manera que les escoles rurals són fonamentals per recolzar aquestes iniciatives i lluitar contra el despoblament de les zones rurals, Toni Comajoan, coordinador del secretariat de les escoles rurals de Catalunya i director de l’Escola de l’Estany, ens explica aquest concepte com una zona d’acompanyament, un ensenyament de proximitat on es comparteixen treballs. A les escoles rurals es treballa amb  aules multigrup, són agrupaments per cicles o per etapes on alumnes de diferents edats comparteixen la mateixa aula. Els petits són acompanyats pels mes grans i tots guanyen en autonomia i competències socials.

accés al vídeo on entrevistem a Toni Comajoan, coordinador del Secretaria d

Accés a l'entrevista completa a Toni Comajoan i Mercè Soler a l'Escola de l'Estany del ZER Moianès. INÈDIT AGÈNCIA

A més, les ZER són comunitats d’aprenentatge tant per als alumnes i les famílies com per als docents, doncs es caracteritzen per oferir una atenció personalitzada a l'alumnat, fomentar el treball en equip entre docents i establir una col·laboració estreta amb les famílies dels estudiants. També es promou l’ús de tecnologies digitals i la innovació educativa per adaptar-se a les necessitats específiques de cada zona i millorar la qualitat de l’ensenyament, tot això en un entorn immers en la natura i amb espais oberts lluny de soroll i contaminació.

La pedagogia de l’escola rural ja fa molts anys que és activa i constructivista

La pedagogia de l’escola rural ja fa molts anys que és activa i constructivista. Els alumnes que han cursat les etapes d'Infantil i Primària a escoles rurals no tenen cap problema a l'hora d’integrar-se a un institut ordinari. Mercè Soler, mestra de l'etapa d’infantil a l’Escola de l’Estany del ZER Moianès, diu que els professors han de ser actius i creatius per posar molts materials i recursos improvisats a l’abast dels alumnes i estan preparats per treballar en aules vives, amb moviment continu d’alumnes de diferents edats interactuant durant la jornada lectiva.

A Catalunya hi ha més de vuitanta ZER, i d’elles depèn el futur de molts pobles. L’educació de qualitat és un reclam per a famílies joves amb nens que volen deixar la ciutat com a opció de vida sense renunciar a una educació de qualitat per als seus fills.


Comentarios

José Fernandez, 12 de Mayo de 2023 14:34:13 En Castilla y en León, los Centros Rurales Agrupados no han dado el resultado esperado, se pusieron en marcha a finales de los años 80, pero la falta de recursos y el fracaso del la L.O.G.S.E, como reforma educativa, porque nunca se aplicó con la intención que fue creada, no impidió el éxodo del alumnado hacia las ciudades y hoy tenemos tenemos la "España vaciada".

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará