Inicio Salud y psicología Emocions i rendiment escolar
España   Catalunia

Emocions i rendiment escolar

Adaptar les proves per reduir l'estrès dels alumnes

Les emocions formen part de nosaltres, ens acompanyen en tot moment i són presents en totes les situacions socials. Un dels llocs en què una persona es deixa guiar més per les seves emocions és l'escola.

Per als nens, l'escola és un lloc de grans estímuls, en què aprenen i experimenten totes les sensacions; de la diversió a l'avorriment, de l'alegria a la tristesa, de la complaença a l'enuig. A cada minut de classe s'enfronten a diverses pressions acadèmiques i socials.

Aquestes emocions afecten l'aprenentatge perquè influeixen en la comunicació, l'atenció i la memòria, i en tot el que necessiten per gestionar-les. Les persones enutjades actuen enutjades, cosa que té conseqüències, sobretot negatives, per a l'aprenentatge.

“Les persones enutjades actuen enutjades, cosa que té conseqüències, sobretot negatives, per a l'aprenentatge”

Segons el psicoterapeuta Jorge Domínguez, «quan els estudiants experimenten emocions anomenades positives, com satisfacció, orgull, reconeixement, són més capaços de desenvolupar millor les seves tasques, solucionar problemes i afavorir l'autoregulació. Per contra, les emocions negatives, com la frustració, l'enuig i el rebuig, interfereixen en el rendiment acadèmic, la resolució d'exàmens, la qual cosa condueix al fracàs escolar».

Quan els estudiants experimenten emocions anomenades positives, com satisfacció, orgull, reconeixement, són més capaços de desenvolupar millor les seves tasques, solucionar problemes i afavorir l'autoregulació

Les emocions que afecten la capacitat d'atenció, com la preocupació, l'ansietat o l'excitació, també afecten la memòria i la capacitat de retenció de la informació del nen o nena.

Així mateix, sensacions com l'angoixa, la pressió o l'estrès que pot arribar a sentir un alumne, per exemple, davant d'un examen, poden produir un bloqueig mental, cosa que repercuteix negativament en el rendiment de l'alumne.

“L'estrès pot provocar bloqueig mental”

De fet, segons diversos estudis, les preguntes d'assaig produeixen més ansietat que les d'opció múltiple durant els exàmens, ja que requereixen més memòria operativa i més recursos relacionats amb l'atenció prestada a classe.

Per fer de les emocions una eina que afavoreixi el rendiment dels nens i les nenes, hi ha algunes estratègies com:

  • Deixar que els nens i joves estudiants expressin els seus sentiments i les seves emocions, així com que els adults escoltin activament i també expressin les seves.
  • Inculcar la tolerància a la frustració ensenyant que a la vida no sempre es pot tenir tot el que es vol; cultivar la paciència i saber esperar: així podem educar en l'autocontrol i l'autodomini.
  • Reconèixer i assenyalar les actituds i les accions positives, així com assenyalar amb fermesa que alguna cosa està malament quan és negativa, ja que en destacar els aspectes positius de l'infant o del jove estudiant i en evitar jutjar els seus errors o etiquetar-lo, se li ensenya amb una visió positiva que segurament aprendrà, a més d'enfortir la seva autoestima.

La majoria de les persones actuem depenent de la situació, però també de l'humor que tinguem en cada moment; això explica la influència de les emocions en el procés d'atenció, memòria, motivació, aprenentatge, propis de l'èxit o del fracàs escolar, per això és necessari canalitzar i regular les emocions, no intentar neutralitzar-les, perquè això, a la llarga, només comportarà fracassos.

Per més informació visiteu:

 

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará