Inicio International overview Eleccions europees, més enllà dels partits que tots coneixem
España   Catalunia

Eleccions europees, més enllà dels partits que tots coneixem

Nous lideratges per a l'Europa del futur

Aquesta setmana 373 milions de ciutadans dels 27 Estats membres de la Unió Europea (UE) tenen una cita: estan convocats a votar del 6 al 9 de juny en les eleccions al Parlament Europeu, l’únic òrgan de la UE escollit directament pels ciutadans, als quals representa. Les seves funcions principals inclouen negociar les lleis de la UE amb els governs dels Estats membres, que estan representats pel Consell, així com aprovar el pressupost de la UE i votar sobre acords internacionals i ampliacions del bloc. Aquest parlament es compon de 720 membres (eurodiputats) elegits cada cinc anys, que després elegeixen el seu president per un mandat de dos anys i mig. La presidenta actual és Roberta Metsola, d’Itàlia.

Cada país té la seva pròpia legislació respecte a l’edat mínima per votar en eleccions

Tot i que en 21 dels Estats membres de la UE les persones de 18 anys o més poden votar, hi ha països on el dret a vot s’exerceix abans: a Bèlgica, Alemanya, Àustria i Malta, l’edat mínima per votar és de 16 anys; a Grècia les persones que compleixen 17 anys durant l’any electoral poden votar; i a Hongria tota persona casada pot votar independentment de la seva edat. En alguns Estats membres, els votants només poden triar llistes tancades que no permeten canviar l’ordre dels candidats preferits, mentre que en altres poden seleccionar candidats individuals en un sistema de vot preferencial.

Nous lideratges per a la Europa del futur

Més enllà dels partits que tots coneixem, en aquest escenari polític també hi ha alternatives poc mediàtiques que arriben amb nous enfocaments i noves idees. El relleu generacional ja està en marxa, i la joventut, de la que moltes vegades parlem com a públic participant, està assumint el lideratge, passant de ser votants a aspirar a prendre posicions de poder que els permetin governar.

A continuació explorem alguns d’aquests partits menys coneguts però amb un potencial significatiu per influir en el futur d’Europa:

Volt Europa: la força paneuropea per a una nova UE

Volt Europa, fundat el 2017 per Andrea Venzon, Colombe Cahen-Salvador i Damian Boeselager, és un partit que trenca amb les fronteres nacionals per promoure una veritable integració europea. Amb una plataforma que advoca per la democràcia participativa, la sostenibilitat i la justícia social, Volt es posiciona com un partit transnacional capaç d’afrontar desafiaments que superen les capacitats dels partits nacionals.

Volt ha crescut ràpidament des de la seva fundació, avui compta amb més de 25 000 membres en més de 30 països. Aquest moviment, que va néixer com una reacció al creixent populisme i al Brexit, busca unificar Europa sota una estructura més federal i democràtica. Proposen reformes econòmiques que inclouen la digitalització, inversions en l’economia verda, un salari mínim europeu i un sistema fiscal unificat. A més, Volt promou una gestió comuna de la migració, la creació d’un exèrcit europeu i l’emissió d’eurobons, tot plegat per enfortir la unió i la veu d’Europa en el món.

https://voltespana.org/

Partit Pirata Europeu: defensors de la transparència i la democràcia directa

El Partit Pirata Europeu (PPEU), tot i que no és completament nou, ha guanyat protagonisme en diversos països en els darrers anys. Fundat oficialment el 2014 a Brussel·les, aquest partit defensa la transparència, la privacitat en línia, la reforma del copyright i la democràcia directa. Amb membres a 19 països d’Europa, els pirates busquen ser reconeguts com un partit polític europeu, lluitant per una major representació i drets plens a la UE.

El PPEU destaca pel seu enfocament en la governança d’internet i els drets digitals, temes de creixent rellevància en l’era digital. Aquest partit és un referent per a aquells que advoquen per un internet lliure i just, i promouen polítiques que protegeixin la privacitat dels ciutadans i fomentin la participació directa en la presa de decisions polítiques.

Partit del Gos de Dues Cues: l’humor com a eina política

Fundat a Szeged (Hongria) fa gairebé dues dècades, el Partit del Gos de Dues Cues va començar com una burla a la política tradicional mitjançant acrobàcies humorístiques i artístiques. No obstant això, ha evolucionat per convertir-se en un moviment que crida l’atenció sobre problemes seriosos de la vida pública i política. Des de les voreres trencades fins a la corrupció, aquest partit utilitza l’humor i la crítica social per destacar qüestions que sovint passen desapercebudes.

Els militants són un exemple de com l’art i l’humor poden ser eines poderoses per a l’activisme polític i la conscienciació social, oferint una perspectiva fresca i sovint subversiva sobre els problemes que afronta la societat.

Partit per a la Recerca Biomèdica del Rejuveniment per als Votants del Futur

A Alemanya, al costat de partits majoritaris com els democratacristians i els socialistes, els votants tenen l’opció d’escollir partits amb interessos més específics. Un exemple és el Partit per a la Recerca Biomèdica del Rejuveniment, Partei für schulmedizinische Verjüngungsforschung en alemany, que promet invertir 40 000 milions d’euros anuals per oferir una «vida sana il·limitada per tothom». Aquest partit, dirigit als millennials, planteja preguntes profundes sobre l’ètica i la viabilitat de l’extensió radical de la vida humana.

Noves veus

Altres partits com Democratic Progress destaquen en la gamma de noves veus. Es tracta d’un partit emergent en diversos Estats membres que promou polítiques progressistes, la justícia social i la protecció del medi ambient. Busca atreure votants que desitgen veure un enfocament més progressista i sostenible en la política europea. Per la seva banda, a França, Renouveau Français busca renovar la política nacional amb un enfocament en la sobirania, la identitat cultural i l’economia social de mercat. Aquest partit emergent apel·la aquells que senten que les polítiques tradicionals no estan abordant adequadament aquests temes.

Aquests partits alternatius presenten noves idees i enfocaments que podrien transformar l’escenari polític europeu, ja que ofereixen propostes que podrien ressonar amb un electorat cansat de les opcions tradicionals. A mesura que s’acosten les eleccions, serà interessant veure per quin tipus d’identitat votaran els ciutadans europeus. De moment, l’electorat espanyol podrà elegir entre una trentena de formacions, segons la llista de candidatures publicades al BOE.

Fonts:

https://elections.europa.eu/es/

https://www.juntaelectoralcentral.es/cs/jec/eleccionesEnCurso/%20Europeas_junio2024?apartado=candidaturas

https://equipoeuropa.org/acerca-de/la-asociacion/

https://www.bbc.com/news/articles/c0wwepv5l6xo

https://www.reuters.com/world/europe/key-facts-about-european-parliament-election-2024-06-03/

https://es.euronews.com/my-europe/2024/05/09/la-oposicion-nacionalista-de-macedonia-del-norte-gana-las-elecciones

https://www.cidob.org/biografias_lideres_politicos/organismos/union_europea/cuales_son_los_gobiernos_europeos_partidos_coaliciones_primeros_ministros

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará