Inicio Educación El MEP arriba a l'ESO a Badalona
España   Catalunia

El MEP arriba a l'ESO a Badalona

Més de cent alumnes participaran en aquesta primera edició

La Fundació Singularity, l'Institut de Secundària La Llauna i l'Ajuntament de Badalona han organitzat la lliga de debat inspirada en el model parlamentari europeu (MEP) on participaran alumnes de 4t de l'ESO, per primera vegada. Aquestes lligues de debat es fan, habitualment, a l'etapa de Batxillerat.

El debat públic se celebrarà aquest dijous, 26 de maig, a l'Institut Pompeu Fabra de Badalona, i el tema a debatre serà «La desinformació com a atac a la democràcia»; hi participaran més de 10 instituts i escoles badalonines i tindrà el reconeixement del Parlament Europeu.

El Model de Parlament Europeu, MEP per les sigles en anglès, consisteix en un programa educatiu que té com a objectiu fomentar en els joves la consciència de ciutadania europea i la cultura de debat parlamentari constructiu, i on els estudiants tenen l'oportunitat d'investigar sobre diferents temes d'actualitat, donar la seva opinió, presentar propostes i arribar a ser parlamentaris durant uns dies, a nivell nacional i europeu. El model inicial es desenvolupa als cursos de Batxillerat. Fa uns anys es va crear un model anomenat «junior», pensat per a alumnes més joves, estudiants de 4t de l'ESO.

#MEP Badalona fa seu aquest model i l'acosta als instituts de tot el municipi, si bé històricament hi participaven col·legis concertats i privats. MEP Badalona vol posar fi als estereotips reunint molts instituts públics i concertats de la zona que adaptaran els temes i els materials a les característiques d'aprenentatge dels alumnes de l'ESO. Els objectius educatius per a aquesta primera edició són promoure les habilitats comunicatives i socials, sobretot l'oratòria i el pensament crític.

El tema triat, sobre el que debatran els alumnes pariticpants al #MEP Badalona, és «La desinformació com a atac a la democràcia». La desinformació s'ha convertit en una eina poderosa, no només mitjançant la ingerència estrangera en processos democràtics, sinó dins dels països mateixos. Cada cop és més complicat distingir entre la realitat i allò que és fals, perquè les maneres de crear desinformació es fan més sofisticades. Els alumnes s'organitzaran en delegacions que tindran noms de diferents barris de Badalona per defensar els seus al·legats.

El model de debat #MEP és una manera experiencial de fer partícips els alumnes dels valors que defineixen el projecte de la Unió Europea i el coneixement de les seves institucions. Amb aquest objectiu es replica el procediment de discussió utilitzat pels parlamentaris, definit per la codecisió entre Parlament i Comissió, per arribar a resolucions que afecten temes comunitaris. L'impulsor del #MEP Badalona és Singularity Foundation, amb el suport de l'Institut de Secundària La Llauna i el Parlament Europeu, amb la col·laboració de St. Peter's School i la Universitat Abat Oliva CEU.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará