Inicio Educación El currículum actual dedica 50 hores lectives a l'art per any escolar
España   Catalunia

El currículum actual dedica 50 hores lectives a l'art per any escolar

Es necessita un ensenyament artístic que estigui a l'alçada del que s'imparteix a Europa

El pes de l'àmbit artístic en els currículums nacionals sempre ha estat qüestionat. Actualment també hi ha discriminació dins les diverses arts, per exemple, les arts visuals o la música ha tingut prioritat històrica respecte a l'art dramàtic o la dansa. Ken Robinson va realitzar un estudi encarregat pel Consell d'Europa (1999) que va concloure que tant l'estatus com l'oferta d'educació artística tenen poca rellevància en els currículums nacionals d'educació obligatòria (Eurydice, 2010). La manca de temps, de formació dels docents i de recursos són factors clau que determinen l'èxit de l'educació artística, segons diversos estudis.

Moltes d'aquestes investigacions conclouen que els ensenyaments artístics potencien la creativitat i la innovació dels estudiants, habilitats totes molt buscades avui dia per les empreses. No obstant, a aquesta branca és a la que es dediquen menys hores lectives a les aules espanyoles, amb prou feines 50 hores obligatòries anuals, mentre que hi ha països que arriben a les 70 hores. Recentment el govern ha presentat un avantprojecte de llei per als ensenyaments artístics; una reforma molt esperada i demanada pels professionals de l'àrea. Aquesta és la primera vegada en 32 anys que es presenta un document complet que regula la formació artística espanyola.

32 anys sense una llei per als ensenyaments artístics

La nova llei artística s'adequarà a les exigències de l'Espai Europeu d'Educació Superior, el primer pas ha consistit en la creació d'un document base per promoure la reflexió conjunta al voltant de la llei per part del Ministeri d'Educació i Formació Professional. En aquest document es regulen les condicions bàsiques per l'organització dels ensenyaments artístics superiors.

Es preveu que aquest document sigui presentat al Congrés dels Diputats al llarg d'aquest primer semestre, on se sotmetran a votació les 30 propostes, i a la seva aprovació si escau.

Principals canvis

Sis aspectes han estat els focus d'aquest avantprojecte de llei: ensenyaments, alumnat, professorat, centres, relació amb les universitats i ensenyaments artístics professionals. Pel que fa als ensenyaments, es proposa establir criteris generals per a l'avaluació dels plans d'estudi i estudiar formes d'afavorir la internacionalització, a més de la creació d'un registre d'ensenyaments artístics superiors.

Els centres d'arts i música tindran més autonomia

Pel que fa als professors, es proposa definir les competències docents i revisar l'ordenació actual dels cossos docents que imparteixen ensenyaments artístics. Es vol reconèixer la dedicació que requereix el compliment de les funcions associades a la docència, i reforçar l'autonomia pedagògica i de gestió dels centres. Els estudiants d’aquests centres amb la nova llei tindran beques, i podran accedir a la beca general que concedeix cada any el ministeri en les mateixes condicions que els universitaris.

Beques per als estudiants d'ensenyaments artístics en igualtat de condicions que els ensenyaments universitaris

Centres artístics i universitats crearan un campus de les arts. El foment de la relació entre universitats i escoles artístiques és un dels punts més transformadors d’aquest avantprojecte de llei; s’establiran procediments específics per impulsar el model d’adscripció dels centres d’ensenyaments artístics superiors a una universitat. A més, s'implementaran programes de doctorat propis dels ensenyaments artístics en col·laboració amb les universitats, i es crearà un campus de les arts, la qual cosa implicarà agrupar els centres amb diverses ofertes artístiques en col·laboració amb una institució d'ensenyament superior.

Tot i que la nova llei afectarà més de 17 000 professors i 30 000 estudiants d'ensenyaments artístics, es tracta d'una reforma que millorarà l'ocupabilitat i la mobilitat en aquest sector, a més de facilitar una formació professional i contínua entre els artistes.

Fonts:

https://educagob.educacionyfp.gob.es/dam/jcr:34114222-da16-46b7-98a7-ebae50c90e1d/s-ntesis-documento-base-v01sc-mefp.pdf

Eurydice (2010). Estudios monográficos comparados. Educación. Estadísticas, Unión Europea, Enseñanzas Artísticas. https://sede.educacion.gob.es/publiventa/descarga.action?f_codigo_agc=13906_19

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará