

Eines per prevenir les violències a internet
Save the Children dissenya «Si passa, no passis», una caixa d'eines per educar en la prevenció

Fer d'internet un entorn segur per a la infància és cada vegada més una necessitat urgent en plena era digital. Save the Children així ho va constatar després de dur a terme una investigació, que va consistir a entrevistar 300 adolescents i realitzar tallers amb experts. Això els va permetre identificar que l'exclusió de xats i grups és la forma de violència en línia més comuna (51 %), seguida del control de parelles (49 %) i la recepció de missatges maliciosos (48 %).
Les formes de violència més comunes entre els adolescents són l'exclusió de xats i grups, el control de parelles i la recepció de missatges maliciosos
Tanmateix, l'estudi revela que el 48,6 % dels adolescents ha presenciat intents de control entre parelles a internet, i un 36,4 % ha vist com es gravava a companys sense el seu consentiment. De fet, gairebé la meitat dels enquestats creu que, davant una foto comprometedora compartida, els seus amics no intervindrien, cosa que reflecteix una falta d'assumpció de responsabilitat entre els joves espectadors.
Amb aquestes dades com a teló de fons, Save the Children ha llançat la campanya #SinConexión, amb motiu del Dia Mundial d'Internet que es commemora cada 17 de maig, amb l'objectiu de garantir que els drets de nens, nenes i adolescents es respectin també en l'àmbit digital: «Les possibilitats que ofereix l'entorn digital són moltes a l'hora de poder garantir que els drets dels nens i nenes es compleixen, com el dret a l'educació, a expressar la seva opinió, a rebre informació de qualitat o al joc», va afirmar Andrés Conde, director de Save the Children.
La campanya #SinConexión té com a finalitat sensibilitzar la societat sobre la importància de protegir els drets dels menors en l'entorn digital
Davant d'aquest panorama, 8 de cada 10 adolescents han expressat el seu desig de rebre més formació sobre violència en línia, preferiblement impartida pels seus professors. Per això, en el marc d'aquesta campanya, Save the Children també ha presentat «Si passa, no passis», una caixa d'eines destinada al professorat. Aquest recurs busca equipar els docents amb materials per ajudar adolescents d'entre 14 i 17 anys a identificar i aturar la violència en línia, mitjançant jocs de rol i dramatitzacions que aborden la violència digital.
«No podem prohibir als nens l'accés a internet, igual que no els prohibim sortir de casa perquè hi hagi perills a fora»
L'organització advoca per educar nens, nenes i adolescents en l'ús responsable i segur d'internet, més que en restringir-ne l'accés. Al respecte, emfatitza la importància d'una educació afectivosexual en igualtat de gènere des d'edats primerenques, adaptada a cada etapa educativa. «No podem prohibir als nens l'accés a internet, igual que no els prohibim sortir de casa perquè hi hagi perills a fora. Hem de donar-los eines per estar protegits en línia i establir normes i límits conjuntament», va concloure Conde.
Amb #SinConexión, Save the Children busca no només sensibilitzar, sinó també proporcionar recursos i estratègies concretes per garantir que els drets digitals de la infància siguin una realitat.
Font: Save the Children
Sin Comentarios