Inicio Tech y Robotica Educar en resiliència climàtica
España   Catalunia

Educar en resiliència climàtica

El Delta de l'Ebre és la nostra zona zero que inspira la transició ecològica

A vegades sentim el canvi climàtic com quelcom llunyà a la nostra realitat. Tanmateix, es tracta d'un sentiment, però no d'una veritat: el Delta de l'Ebre, a Tarragona, és considerat com una de les zones més vulnerables davant el canvi climàtic a Europa, és la zona zero que ens avisa de molts problemes ambientals que patiran altres ecosistemes els propers anys. Catalunya pot perdre el 60 % de les platges i edificacions properes a elles pels fenòmens climàtics extrems com inundacions i tempestes.

Els deltes són ecosistemes molt vulnerables i sobretot les zones de desembocadures a les platges, perquè els afecten diversos factors com la pujada del nivell del mar, la sequera, els embassaments i la contaminació que arriba a les aigües del riu. Tot això requereix actuacions educatives més enllà de les aules. S’ha de formar a les empreses, als polítics i a la ciutadania en general perquè entenguin que podem actuar de diverses maneres davant el canvi climàtic; això s’anomena resiliència climàtica, segons explica Carles Ibáñez, director de la Línia de Canvi Climàtic d'Eurecat i director científic del Centre en Resiliència Climàtica. Ibáñez afirma que el Delta de l’Ebre és com la nostra zona zero perquè ens anticipa tots els problemes mediambientals que patiran les costes els propers anys ocasionats pel canvi climàtic.

acceso a la entrevista completa a Carles Ibáñez, Director Científico del CRC de Eurecat a Amposta, Tarragona

Accés a l'entrevista completa a Carles Ibáñez, Dr. Centre Resiliència Climàtica d'Eurecat, a Amposta, Tarragona

Vivim un moment de transició ecològica, segons la Unió Europea, la qual cosa implica desenvolupar resiliència climàtica, és a dir, crear solucions imaginatives amb tecnologies i canvis de comportaments de la societat cap a un model  basat en una economia sostenible. Eurecat celebra l'aniversari de la creació del Living Lab Ebre, un laboratori que actua mitjançant un enfocament científic i multitecnològic integral per l’adaptació i la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

Com abordar el canvi climàtic a l’aula?

Segons Ibáñez, cal més formació dels docents i més material formatiu per difondre les eines que disposem i arrelar nous comportaments en els ciutadans del futur des de l’escola. Educar en resiliència climàtica vol dir fomentar les activitats creatives que podem fer per sortir reforçats de la transició ecològica que vivim. És una qüestió greu i seriosa però no hem de transmetre impotència i estrès als nens, que ja reben prou impactes mediàtics de catàstrofes apocalíptiques. Els nens han de treballar com a agents actius del canvi climàtic, no com a víctimes seves. La victimització davant els fenòmens naturals pot tenir efectes negatius en el desenvolupament cognitiu, emocional i social dels alumnes.

Els nens han de treballar com a agents actius del canvi climàtic, no com a víctimes seves

Living Lab Ebre acaba de complir un any de vida i pretén arribar a formar moltes persones, institucions i empreses en els impactes del canvi climàtic en els ecosistemes propers. Es requereixen solucions multitecnològiques per a problemes multisectorials, perquè si parlem de clima i natura, també parlem de salut, economia, turisme, nutrició, tecnologia i big data, i en general, de com sobreviure al si del nostre amenaçat hàbitat.

Més informació: 

Centro de Resiliencia Climática

EURECAT, Centre Tecnològic de Catalunya

INÈDIT agència

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará