Inicio Educación Digue'm quan vas néixer i et diré com aprens
España   Catalunia

Digue'm quan vas néixer i et diré com aprens

Aprenentatge intergeneracional, un altre repte docent

Un bon mestre ha de tenir una combinació d'habilitats excel·lents per crear ambients d'aprenentatge positius. L'ensenyament té reptes particulars per a cada generació, ja que igual que existeixen diferents formes d'aprenentatge (visual, auditiu, olfactiu…), també hi ha diferències entre generacions en la manera d'aprendre; una persona boomer (del baby boom dels anys cinquanta) no estudia igual que una que pertany a la generació dels millennials, per això els docents actuals necessiten dominar una àmplia gamma d'estils d'aprenentatge intergeneracionals i conèixer les tècniques que li serveixen millor a cadascuna, ja que vivim en un món amb diversitat constant on la tendència a la formació contínua i a l'acceleració dels avenços tecnològics fan que el docent, cada cop més, hagi de dissenyar classes amb enfocament intergeneracional, adequades per a tot tipus d'estudiants.

Cada persona aprèn d'una manera diferent segons la generació a la que pertany

La clau és comprendre com les diferents generacions valoren la formació i com els agrada aprendre. Primer hem d'entendre cada generació, ja que n'hi ha sis tipus: generació silenciosa o tradicionalista, boomers, generació X, millennials o generació Y, centennials o generació Z, alfa o generació T. Els paràmetres per classificar les persones varien d'acord amb l'any de naixement i la seva relació amb la tecnologia. També la regió on habiten i les condicions socials i econòmiques del país i de la seva família poden constituir factors determinants en la classificació.

El repte de tenir sis generacions convivint en un món digitalitzat requereix una atenció constant i especialitzada per part del professorat. Aquests nous processos de socialització interfereixen en les maneres de memoritzar, comprendre, dialogar i aprendre diferents continguts, sobretot tenint en compte que vivim en un món digital. Per això cal desenvolupar un repertori de bones pràctiques docents que funcionin amb diferents generacions.

Generació silenciosa o tradicionalista

Aquest terme descriu la generació nascuda entre 1935 i 1949. Per als tradicionalistes, la informació estava disponible mitjançant biblioteques, diaris, universitats i empreses. En general, prefereixen classes estructurades, amb una clara pauta del que se n'espera. El tipus de classe que sol funcionar amb ells és la formal i magistral, enfocada a la investigació amb un estil semblant a les conferències.

Boomers

Nascuts entre el 1946 i el 1964, els boomers estan acostumats a que se'ls ensenyi mitjançant conferències i memorització. Gaudeixen llegint llibres i és més probable que es concentrin en només un tema alhora. Aquesta generació prefereix més les discussions en grup, lectures dirigides, conferències i la interpretació de rols (role play).

Generació X

Nascuts aproximadament entre 1965 i 1980, els integrants de la generació X tendeixen a ser persones independents, escèptiques, resolutives i expertes en tecnologia. Per a elles, la millor manera d'aprendre és investigar per Internet i solucionar reptes i desafiaments.

Millennials o generació Y

Els millennials són els nascuts entre el 1981 i el 2000. Aquesta generació es considera més experta en tecnologia que les generacions anteriors; tanmateix, també són més impacients i es distreuen fàcilment. Són persones que els agrada interactuar durant les classes, ja que estan acostumades a tenir veu i esperen contribuir amb les seves intervencions; no només volen aprendre, sinó també participar en el procés i divertir-se mentre aprenen. Les millors tècniques educatives que connecten amb els millennials són aquelles enfocades a l'aprenentatge pràctic o experimental, que incloguin oportunitats per establir contactes i interactuar, a més de les que empren recursos digitals.

Centennials o generació Z

Són els que han nascut entre el 2000 i el 2010. Les persones d'aquest grup demogràfic són natives de l'era digital, han estat envoltades de tecnologia tota la vida i la utilitzen no només com una eina, sinó com una forma de vida. Ells volen mantenir-se involucrats en el procés d’aprenentatge per mitjà de múltiples canals; la seva forma d'estudiar preferida és mitjançant activitats d'aprenentatge experiencial, de debat a l'aula, i d'aplicació al món real.

Alfa o generació T

Comprèn els nascuts entre el 2010 i el 2025. Les seves ments estan preparades per viure en format digital, per això els costa molt adaptar les seves pràctiques al mode analògic com fan la resta de generacions. Ells es comuniquen per mitjà del que és visual, en innumerables xarxes socials com YouTube, Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, Twitter… Requereixen de classes més visuals, utilitzant eines com il·lustracions, gràfics, vídeos i jocs per aprendre.

El repte d'educar les noves generacions no només consisteix a incorporar eines tecnològiques a les formes d'ensenyament actuals a l'aula, com ara projeccions de vídeos o xarxes socials, sinó que també implica variar les dinàmiques utilitzant diversos recursos didàctics. Precisament, un dels recursos que es poden emprar en una aula amb diversitat generacional de l'estudiantat és el diàleg intergeneracional, una manera d'adquirir saviesa de les experiències de les altres persones. Així doncs, la inclusió de la perspectiva intergeneracional a l'educació avui dia és necessària si volem aconseguir resultats d'aprenentatge positius tant per als docents com per als estudiants.

Fonts:

https://www.montgomerycollege.edu/_documents/offices/elite/teaching-multiple-generations.pdf

https://blog.acceleratelearning.com/teaching-across-generations-what-works-best

https://www.facultyfocus.com/articles/online-education/teaching-to-the-learning-styles-across-generations/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8368375/

https://villalkor.com/aprenden-las-generaciones-actuales/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará