Inicio Actualidad Dia mundial de l'autisme: «Llamémoslo por su nombre»
España   Catalunia

Dia mundial de l'autisme: «Llamémoslo por su nombre»

Una campanya per visibilitzar, conscienciar i sensibilitzar sobre l'autisme

El TEA (Trastorn de l'Espectre Autista) és una condició neurobiològica que afecta la configuració del sistema nerviós i el funcionament cerebral. La comunicació i la interacció social i la flexibilitat del pensament i del comportament són les dues àrees que més afecta aquest trastorn.

Una discapacitat invisible i invisibilitzada

La condició de TEA, que acompanya la persona al llarg de tota la seva vida, es pot considerar una discapacitat invisible, ja que no porta associat cap tret físic diferenciador, sinó que només es manifesta en les competències cognitives i del comportament de la persona. Es tracta d'un trastorn que es pot detectar des del segon any de vida, encara que hi hagi casos en què no es diagnostica fins anys més tard, sobretot en aquells casos en què els símptomes no siguin gaire evidents.

S'estima que a Espanya hi ha almenys 450 000 persones amb autisme

Si bé a Espanya no hi ha estudis estadístics concrets ni dades sobre el nombre de persones amb autisme, sí que hi ha estimacions al respecte; es parla de 450 000 persones amb trastorn de l'espectre autista a tot el territori, mentre que a Europa les dades de prevalença que s'empren en els estudis epidemiològics apunten a una persona de cada 100.

La manca d’inclusió és una de les barreres que més impacten en les vides de les persones amb autisme a Espanya, especialment a causa de la poca conscienciació i sensibilització sobre aquest trastorn. El Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, que es commemora cada 3 d'abril, va sorgir amb aquest objectiu: visibilitzar el col·lectiu de persones amb TEA i erradicar els estereotips i prejudicis que existeixen al voltant d'aquesta condició.

La campanya «Llamémoslo por su nombre» posa el focus en tres punts essencials: la variabilitat que hi ha dins l'espectre de l'autisme, la singularitat i especificitat del trastorn i el sentit de pertinença

«Llamémoslo por su nombre» és el lema de la campanya d'aquest any per a aquest dia, promogut per la Confederación Autismo España i el moviment associatiu de l'autisme. Aquest cop han volgut posar el focus en tres eixos fonamentals, que són essencials per millorar la qualitat de vida de les persones autistes i les seves famílies i promoure la igualtat d'oportunitats per al col·lectiu: la variabilitat que hi ha dins l'espectre de l'autisme, la singularitat i especificitat del trastorn i el sentit de pertinença que reclama bona part del col·lectiu.

Accés a vídeo de la presentació i a la entrevista a Amparo Rey i a Aline Bravo

Accés al vídeo de Youtube de la presentació de la campanya i entrevista a Amparo Rey, responsable de comunicació de Confederación Autismo España, i

a Aline Bravo, protagonista de la campanya, persona amb TEA, assessora en una multinacional. 

En aquest sentit, Amparo Rey, responsable de comunicació de Confederación Autismo España, explica que busquen que «la societat entengui que l'espectre és molt variable, i que tot i que sigui un mateix diagnòstic, són diferents capacitats, necessitats i interessos. La diversitat que hi ha dins el TEA els fa únics, no hi ha cap altra discapacitat igual; la seva manera d'entendre i veure el món és el que els fa diferents», ha declarat.

«És viure com si tothom tingués un manual d'instruccions i tu no»

Al respecte, Aline Bravo, persona amb TEA i consultora en una multinacional, ens explica què suposa viure amb aquesta condició en una societat predominantment neurotípica: «És viure com si tothom tingués un manual d'instruccions i tu no, igual que ser en un país estranger sense saber-ne l'idioma».

Tenir en compte la variabilitat del TEA és clau per garantir el millor suport per a la persona, ja sigui a nivell educatiu com s'explica en aquest article, o en altres àmbits de la vida. Les conseqüències de no disposar de recursos de suport poden ser nefastes, cosa que es deu, majoritàriament, precisament a la manca d'aquesta sensibilització i conscienciació. Mostra d'això són dades tals com que el 46,3 % pateixen assetjament escolar, i que entre el 70 i 90 % de les persones amb TEA estan a l’atur, a més de ser un dels col·lectius més vulnerables davant del fracàs i l’abandonament escolar, i que pateix més aïllament: el 43 % passa les pauses del pati en solitud i només el 14 % queda amb els seus companys fora de l'escola segons dades de l'estudi «Situación del alumnado con trastorno del espectro del autismo en España» realitzat per la Confederación.

Finalment, un altre aspecte en què Aline Bravo ha volgut fer èmfasi és la visibilitat de les dones amb autisme: «Moltes vegades no s'adonen que és una condició que afecta també dones i llavors pensen que no pot ser, però en som moltíssimes», ha recordat. De fet, les dades apunten a què aquest tipus de trastorn afecta una de cada 144 nenes, segons les dades del Centre de Control de Malalties d'Atlanta (CDC) que la Confederación cita a la seva pàgina web.

Font: Inèdit Agència

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará