Inicio Tech y Robotica Dia de l'educació al Mobile World Congress (MWC23)
España   Catalunia

Dia de l'educació al Mobile World Congress (MWC23)

mSchools, la comunitat de docents i investigadors, va oferir ponències sobre la relació entre les TI

Avui ha tancat les portes el Mobile World Congress (MWC23), organitzat per GSMA, associació d'operadors mòbils i companyies compromeses amb la promoció del sistema de telefonia mòbil. L'edició de Barcelona és una cita obligada per a empreses dedicades a les solucions digitals i la connectivitat. Una de les seccions que atrau més visitants és 4YFN, l'esdeveniment més gran d'startups i emprenedors tecnològics del món, un punt de connexió entre «inversors i inventors», com deia el lema de l'edició 2023. Corporacions de tot el món, institucions , inversors i startups se citen en petits espais on presenten els seus productes i solucions. Els discursos amb què busquen finançament s'anomenen pitch, que significa «presentació oral» en anglès. Petits discursos amb els quals han de presentar idees, activitats o solucions a necessitats existents en un temps inferior a cinc minuts.

Dels milers de projectes que es presentaven, n'hem seleccionat dos per la seva originalitat i interès per a l'entorn educatiu

Becadvisor és una startup que funciona des de l'any 2021 i que ha pogut assistir al MWC gràcies al suport de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya), mitjançant el programa accelerador d'emprenedoria Hubbik-UOC. La idea va néixer després de l'experiència personal negativa en el desenvolupament de les pràctiques universitàries de la seva fundadora, Pilar Moliné López, que va entendre que calia donar més serveis i cobertura als estudiants i a les empreses. Actualment col·laboren amb més de 500 universitats i escoles de formació professional i 300 empreses. L'aplicació i els serveis que ofereix als estudiants són totalment gratuïts. Una iniciativa brillant perquè és ben coneguda la complexitat de la gestió de les pràctiques dels estudis superiors.

ProofClass, una startup que està en la fase inicial, la recerca d'inversors i capital, va sorgir de la unió interdisciplinària dels seus fundadors: desenvolupadors informàtics i professors. Antonio Herrero, CEO i fundador, explica que estan desenvolupant una plataforma per fer exàmens de forma col·laborativa que faciliti monitoritzar els resultats i comparar-los amb els membres de la comunitat per etapes educatives i àrees de coneixement. La intenció és ajudar els docents en la difícil tasca d'avaluar mitjançant exàmens amb diferents tipus de preguntes. La plataforma ha estat ideada per a l'etapa d'educació secundària i etapes posteriors. ProofClass permetrà veure quin tipus de preguntes ha utilitzat un altre docent i quins resultats ha aconseguit una classe d'un altre centre inscrit a la plataforma. El desenvolupament informàtic de la plataforma treballa amb un motor d'intel·ligència artificial que permet crear preguntes a partir d'un text o d'una temàtica precisa, sempre adequant-se al curs i al nivell que pretengui assolir el professor.

La tecnologia pot ajudar els docents a detectar errors o plagis en continguts i generar proves avaluatives més precises i individualitzades

Tornem al pavelló 4, on es fan les conferències del mSchool, i entre tots els participants ens vam quedar amb la ponència de Karina Gibert, directora d'IDEAI de la UPC, informàtica i divulgadora de l'aprenentatge de la programació i les STEAM. Karina va oferir una conferència sobre la intel·ligència artificial (IA) en els contextos educatius. Va ser un discurs perfectament estructurat que ens va permetre entendre els principals camps d’aplicació de la intel·ligència artificial: des de recursos didàctics que faciliten noves estratègies d’aprenentatge mitjançant simuladors, jocs educatius, realitat augmentada, entre altres; o les aplicacions que es basen en la veu i la paraula i permeten trencar les barreres de les dificultats visuals i d'aprenentatge en general, com lectors en veu alta, o generadors de subtítols automàtics. La tecnologia també pot ajudar els docents a detectar errors o plagis en continguts i generar proves avaluatives més precises i individualitzades. Igualment, gràcies a la recollida de dades es pot prevenir l'abandonament escolar, la pèrdua d'interès de l'alumne durant el curs i, per tant, evitar el suspens. Fora de l'aula, la intel·ligència artificial és una eina de gestió de la productivitat dels equips docents o del personal administratiu i serveis (PAS).

Les tecnologies de dades i la intel·ligència artificial en entorns d'aprenentatge construeixen un nou paradigma que transformarà tot el procés d'ensenyament i aprenentatge i els seus actors; lluny de ser una amenaça és una oportunitat per poder delegar a les màquines processos numèrics i de gestió i potenciar el contacte humà alumne-professor.

Sens dubte, aquesta darrera jornada del Mobile World Congress tanca aquesta edició amb la promesa de tornar l'any que ve a Barcelona amb més connectivitat, més banda ampla, més dades i, sobretot, més expectatives d'aconseguir un món connectat, on la intel·ligència humana farà escac a l'artificial.

Font: 

INÈDIT AGÈNCIA 

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará