Inicio Actualidad Denuncien disparitats en els resultats de les oposicions d'Educació
España   Catalunia

Denuncien disparitats en els resultats de les oposicions d'Educació

Arriben les notes de les oposicions del juliol

A finals del juny passat, concretament divendres 30, van començar les oposicions d’estabilització per a docents a Catalunya. Durant aquell cap de setmana, mestres i professors van realitzar probes escrites i orals amb l’objectiu de ser nomenats funcionaris al final del procés.

Educació convoca 14 238 places d’estabilització per a docents

Així, al concurs extraordinari s’hi van presentar 36 304 aspirants distribuïts entre els més de 300 tribunals repartits per tot el territori. Aquest cop, el nombre de places docents d’estabilització convocades és de 14 238, de les quals 8489 places aniran destinades al cos de Secundària.

D’altra banda, el concurs excepcional de mèrits servirà per estabilitzar 12 859 docents. S’hi ha admès 37 284 participants. Els mèrits en aquest cas es valoren tenint en compte l’experiència com a docent (màxim de 7 punts), la formació acadèmica (màxim de 3 punts) i altres mèrits (màxim de 5 punts).

«Veiem que hi ha tribunals que només han aprovat un 39 % dels aspirants, mentre que altres n’han aprovat fins a un 94 %»

Aquesta setmana s’estan publicant els resultats d’aquesta primera fase, un fet no exempt de polèmica. Alguns sindicats de professors, com La Intersindical-CSC, denuncien la «disparitat de resultats» en el percentatge d’aprovats entre els diferents tribunals, i citen com a exemple el cas dels resultats de les proves de l’especialitat de Biologia: «Veiem que hi ha tribunals que només han aprovat un 39 % dels aspirants, mentre que altres n’han aprovat fins a un 94 %», assenyalen des del sindicat.

Relació entre nombre d'aspirants i percentatge d'aprovats per tribunal.

Un sistema obsolet

En aquest sentit, posen en dubte l'efectivitat del mecanisme d’assignació de places, que consideren «arbitrari» i totalment subjectiu, un fet, remarquen, que demostra la necessitat d’implementar un altre model d’accés a la funció pública: «s'ha de suprimir el sistema d'examen-oposició a favor d'un altre sistema basat en la incorporació al cos de funcionaris en funció del nombre d'ordre a la llista d'interins, com es fa en altres països del nostre entorn com Alemanya», segons afirma la Intersindical-CSC.

Per a aquest sindicat la subjectivitat no ha de tenir cabuda en un procés tan important com és l'elecció dels educadors de les pròximes generacions: «Ens podem permetre, com a país, deixar un procés tan important com la selecció del professorat de l’escola pública en mans de l’atzar?», es pregunten.

Des d’aquest mes fins a acabar 2023 es valoraran els mèrits, es faran les pràctiques i es proposaran els nomenaments de funcionaris de carrera. La fase d'oposició suposa el 60 % de la puntuació final, i la fase de concurs (on es tenen en compte l’experiència, la formació i altres mèrits) el 40 % restant.

Fonts:

https://educacio.intersindical-csc.cat/2023/09/13/dels-resultats-de-les-oposicions-o-la-loteria-dels-tribunals/

https://secundaria.info/docu/professorat:oposicions:2023:convocatoriaindexada

https://educacio.gencat.cat/ca/actualitat/notes-premsa/nota-premsa/?id=533942

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará