Inicio Educación Definint l'escola rural del segle XXI
España   Catalunia

Definint l'escola rural del segle XXI

L'educació rural demana més visibilitat i recursos

S´està celebrant el Congrés Internacional d´Educació en Territoris Rurals a Barcelona. Tres dies en què investigadors educatius de diversos països compartiran experiències de les seves pràctiques a escoles rurals.

La Universitat de Barcelona acull investigadors pedagògics de ministeris i administracions educatives internacionals que han col·laborat en investigacions metodològiques, simultànies, durant dos anys. El congrés presenta les conclusions de la investigació i debatrà sobre els reptes i els desafiaments a què s'enfronta l'educació rural.

Les polítiques educatives continuen apostant i creant eines per al món urbà

El principal problema de l’educació en entorns rurals és el professorat. Els models organitzatius existents a l'escola rural fomenten la rotació i no ajuden que els docents s'integrin i participin del context rural on es troben els centres. No hi ha una formació especialitzada en educació per a entorns rurals en els graus de magisteri, per la qual cosa els docents novells no trien les zones rurals perquè no se senten suficientment capacitats. D'altra banda, la societat percep la inversió en educació en zones rurals com a despesa pública i això porta al tancament d'escoles i al desplaçament forçós d'alumnes a zones allunyades del seu entorn natural. Es necessiten mesures polítiques urgents per aconseguir pressupostos i inversió en l'educació rural, perquè en depèn el desenvolupament econòmic i social del camp i les zones rurals. Pila Abós, doctora en Educació, professora de la Universitat de Saragossa, especialista en educació en entorns rurals, ens explica que cal visibilitat a l'escola rural i dotar-la de connectivitat i TIC pròpies del segle actual perquè els centres rurals puguin desenvolupar projectes propis.

 

L'educació multigrau del menyspreu a model a seguir

L'educació rural té unes característiques pròpies com són l'organització multigrau, que és aquella on nens de diferents edats comparteixen espai i aprenentatge. Aquestes estratègies d'ensenyament han estat infravalorades, i fins i tot menyspreades, però actualment es consideren un exemple per aconseguir l'educació diversa i inclusiva a les escoles urbanes. Limber Santos, Dept. Educació per al Medi Rural de l'Administració Nacional d'Educació Pública d'Uruguai ens explica l'experiència d'aplicar les estratègies educatives de l'aula multigrau en entorns urbans, amb característiques de diversitat, que permet que alumnes amb capacitats diferents aprenguin junts , de forma col·laborativa, aconseguint inclusivitat i millorar el rendiment acadèmic.

L'educació als territoris rurals és un dels elements fonamentals de la futura sostenibilitat, objectiu de l'Agenda 2030 i, per això, han d'anar alhora les polítiques que es facin per al desenvolupament dels territoris rurals i les polítiques educatives.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará