Inicio Educación Consells per educar financerament els nens
España   Catalunia   Catalunia

Consells per educar financerament els nens

Construir una relació saludable amb els diners des de la infància

Històricament els diners han estat un «tabú» a la societat: «no parlis de diners», ens deien molts dels nostres pares quan érem petits. I no només l'entorn familiar ha estat excloent pel que fa a l'educació financera dels més petits, l'escola ha allunyat de les aules els conceptes financers perquè els consideren poc apropiats per als menors.

Des de la gran crisi econòmica de l'any 2008 el sistema educatiu espanyol ha debatut sobre incloure l'educació financera a les escoles. A causa de la manca d'unificació de model pedagògic (1) no ha estat fins aquest any 2022 que es pot parlar d'un primer inici de la inclusió d'aquesta àrea de coneixement com a assignatura. El coneixement financer dels nens entre 13 i 15 anys va ser avaluat per l'últim informe PISA, i Espanya va ocupar la desena posició al rànquing de 15 països de l'OCDE (2). Espanya està al darrere dels països més avançats d'Europa pel que fa a coneixement financer, malgrat haver millorat en els darrers anys. Els països amb millor ensenyament en aquesta àrea són els Països Baixos, el Regne Unit i Suècia, i tots van tenir repercussions menors en afrontar la gran recessió del 2008 (3).

L'educació financera dels infants és molt important i és una assignatura fonamental a la majoria d'estudis universitaris. Malauradament, no hi ha una assignatura com a tal en la formació preuniversitària, malgrat que ja existeixen molts projectes que ajuden els estudiants a comprendre millors els conceptes financers. Per exemple, el projecte «Valores de Futuro en España» (4), desenvolupat pel banc BBVA. L'educació financera dels nens hauria de ser abordada des de casa per la seva utilitat i perquè és el millor lloc per aprendre.

Per què l'educació financera és tan important per als infants?

És important ensenyar educació financera a la llar des dels primers anys per desenvolupar una relació sana amb els diners. Només mitjançant un coneixement adquirit a la infància els nens podran adoptar percepcions positives sobre el consum, les despeses i el valor de les coses.

Consells per educar els nostres fills financerament a casa

Els mètodes pràctics són els més operatius per als nens més petits, per exemple:

  • Petita assignació de diners. Podem treballar una acció puntual i marcar un objectiu d'estalvi precís, per exemple, «comprar entrada per al cinema», i fer-lo partícip del que costa veure aquesta pel·lícula que tant li agrada, o bé traçar plans a més llarg termini, depenent de l'edat del nen.
  • Estalviar. Estalviar a casa no és només acumular diners per comprar coses supèrflues, sinó tenir una visió clara del que costa viure on vivim: l'aigua i altres subministraments de la casa, la compra d'aliments… Compartir les factures amb ells i crear estratègies de reducció de despeses a la llar de manera cooperativa ajuda a desenvolupar el pensament crític dels joves.
  • Agenda financera. Comprar una llibreta i donar suport als nens perquè registrin les seves despeses. Si els nens no tenen habilitats de lectoescriptura es pot fer el mateix mitjançant dibuixos. Així es treballen conceptes matemàtics i es creen hàbits d'autogestió.
  • Oferir-los tasques domèstiques financeres. La teoria i el joc són indispensables en aquesta activitat. Recordo quan jo era un nen i la meva mare m'ensenyava la factura de la llum i em deia que a partir d'ara seria el «cuidador de la llum». Em sentia part de quelcom important. Em vaig posar un barret, vaig agafar una llibreta i em vaig posar les ulleres per observar qui feia un mal ús de l'electricitat a casa. Cada dia revisava el comptador de la llum per veure com pujaven els números.

Amb estímuls correctes sobre conceptes financers, els més petits poden entendre l'univers econòmic i desenvolupar actituds i comportaments per entendre i bregar amb els diners, cosa que serà essencial per a la seva vida d'adults.

Referències

  • https://www.funcas.es/articulos/es-la-educacion-financiera-una-asignatura-pendiente-en-el-sistema-educativo-espanol/
  • https://www.eleconomista.es/ecoaula/noticias/11059931/02/21/Espana-a-la-cola-de-Europa-en-educacion-financiera.html
  • https://www.magisnet.com/2020/02/la-educacion-financiera-en-espana-puntos-debiles-y-retos/
  • https://www.bbva.com/es/sostenibilidad/bbva-espana-diez-anos-formando-a-jovenes-en-educacion-financiera/
  • Sin Comentarios

    Escribe un comentario

    Tu correo electrónico no se publicará