Inicio International overview Coneix com seran les ciutats al 2030
España   Catalunia

Coneix com seran les ciutats al 2030

Sostenibilitat i tecnologia, els pilars de tota ciutat futurista

El futur sembla impredictible, però n'hi ha que ja esbossen les seves ciutats. Tecnologia i sostenibilitat són les protagonistes en aquest nou món imaginat, en què la ficció descrita per autors del gènere cyberpunk es fa realitat. Tot apunta que en menys de dues dècades el concepte de ciutat es transformarà, donant pas a una nova generació d'urbs en les quals la verticalitat i les línies rectes destacaran en el paisatge.

Les zones desèrtiques acolliran gran part d'aquestes noves metròpolis, el disseny de les quals s'orienta a crear zones lliures de contaminació amb tecnologies avançades, per atreure turistes i nous ciutadans disposats a mudar-se als seus emplaçaments. Des d' Aràbia Saudita fins als Estats Units, des de Malàisia fins al Senegal, s'alçaran noves construccions que ens faran replantejar la definició de ciutat. Us compartim alguns dels projectes ja en marxa en diversos punts del globus.

 

1. The line, Aràbia Saudita

A la costa nord-oest d'Aràbia Saudita s'erigirà The Line, una ciutat futurista amb una proposta única en el seu disseny i funcionalitat. Estenent-se al llarg de 170 quilòmetres i elevant-se a una alçada de 500 metres, The Line s'aparta del disseny urbà convencional, adoptant un estret perfil de només 200 metres. Aquest megadesenvolupament, amb una inversió estimada entre 100.000 i 200.000 milions d'euros, preveu albergar una població de nou milions d'habitants.

Aràbia Saudita dissenya una ciutat lineal que acollirà 9.000 habitants

La singularitat de The Line rau en el seu enfocament cap a la sostenibilitat i la mobilitat eficient. Amb un sistema de transport sostenible d'alta velocitat que connectarà els dos extrems en mers 20 minuts; amb això es pretén eradicar la necessitat d'automòbils i reduir les emissions de CO2. El disseny de la ciutat inclou dos imponents edificis paral·lels de 500 metres d'alçada, 200 metres d'ample i 120 quilòmetres de longitud, interconnectats per passarel·les al llarg de terrenys costaners, muntanyosos i desèrtics. A més, "The Line" comptarà amb una aerotròpolis al desert, un aeroport futurista que enllaçarà la ciutat amb la resta del món en temps rècord.

Aquest projecte s'alinea amb els pilars fonamentals de NEOM, el projecte de desenvolupament de la regió: sostenibilitat, innovació, tecnologia intel·ligent, economia de creixement, turisme i entreteniment. The Line aspira a estar a l'avantguarda de les ciutats sostenibles, fent ús de tecnologies avançades per minimitzar l'impacte ambiental i promoure l'eficiència en l'ús de recursos. Des d'intel·ligència artificial fins a energies renovables i mobilitat autònoma, la ciutat pretén convertir-se en un far de progrés i desenvolupament empresarial. S'espera que la construcció culmini el 2030, marcant una fita en la transformació de la regió.

 

2. AkonCity, Senegal

El visionari raper senegalès Akon està liderant la creació d'Akon City, una metròpoli futurista i sostenible que s'alça com un ambiciós projecte de 6.000 milions de dòlars al Senegal. Situada a Mbodiene, a uns 100 quilòmetres de Dakar, aquesta ciutat de 80 hectàrees està destinada a convertir-se en la primera del món amb una economia completament basada en criptomonedes per al seu funcionament diari, utilitzant la moneda Akoin, que serà l'única forma de pagament allà.

Senegal està apostant per crear la primera ciutat amb economia cripto

Akon City, apodada carinyosament com "Wakanda en la vida real", no només es distingeix pel seu enfocament cripto, sinó també pel seu compromís amb la sostenibilitat i la preservació cultural. L'urb, dissenyada per l'estudi dubaití de Hussein Bakri, planeja construir edificis utilitzant materials i mà d'obra local, respectant la flora i fauna de la regió. Amb la intenció d'obtenir la certificació LEED (Líder en Disseny Energètic i Mediambiental), Akon City aspira a ser un model de desenvolupament urbà que impulsa Senegal cap a l'avantguarda global.

La ciutat comptarà amb infraestructures culturals com quatre estudis de filmació, la Media Tower per a l'entreteniment, i l'emblemàtica Akon Tower, un rasclet multifuncional de 68 plantes que albergarà retail, hotel, oficines, residències, restaurants i spas, consolidant-se com un epicentre d'innovació, cultura i desenvolupament a l'Àfrica. Es preveu que la construcció d'aquesta ciutat culmini el 2030.

 

3. BiodiverCity, Malàisia

L’arquitecte danès Bjarke Ingels, juntament amb el seu estudi BIG, està donant vida a un projecte visionari anomenat BiodiverCity, una iniciativa de desenvolupament sostenible que abasta 1.821 hectàrees al llarg de tres illes artificials a la costa sud de l'illa de Penang, Malàisia. Aquestes illes, modelades en forma de flor, s'han concebut com a destinacions especialitzades: la primera, coneguda com The Channels, albergarà zones d'oci i un parc tecnològic; la segona, anomenada The Mangroves, serà l'epicentre empresarial envoltat de boscos de manglars i àrees verdes; i la tercera, la Llacuna, es dedicarà a la vida ecològica i esportiva, presentant habitatges flotants i un port esportiu central.

A Malàisia s'està dissenyant una ciutat sostenible en forma de flor per compensar l'expansió sobre el mar

L'enfocament del projecte és la sostenibilitat, amb edificacions construïdes predominantment amb una barreja de bambú, fusta i formigó ecològic elaborat a partir de materials reciclats. BiodiverCity es proposa com un exemple de desenvolupament urbà que respecta la biodiversitat local i aspira a compensar l'expansió sobre el mar amb extensos espais i sostres verds per absorbir emissions contaminants. Aquest ambiciós projecte, previst per a la seva conclusió el 2030, està dissenyat per ser completament lliure d'automòbils, promovent el transport autònom en vaixells i trens a l'exterior, i desplaçaments a peu o amb bicicleta dins del complex.

Amb 25 quilòmetres de costa, 240 hectàrees de nous parcs i gairebé cinc quilòmetres de platges públiques, BiodiverCity es presenta com una destinació integral que redefineix la convivència entre la natura i la vida urbana. Des de la construcció amb materials sostenibles fins a l'absència d'automòbils i la integració de tecnologies verdes, aquest projecte mestre donarà suport a la visió Penang2030, centrada en l'habitabilitat, el desenvolupament social i econòmic inclusiu, i la sostenibilitat ambiental per a les generacions futures.

 

4. Telosa, Estats Units

L'ambiciós projecte Telosa, liderat per l'empresari Marc Lore i dissenyat també per BIG, té com a objectiu erigir un entorn sostenible enmig del desert estatunidenc, redefinint les normes de la vida urbana i projectant-se com un model per a futures generacions. Marc Lore proposa un enfocament comunitari on la terra sigui propietat d'un fons compartit, permetent que el desenvolupament de la ciutat es financi amb l'augment de valor, prioritzant sempre el benestar dels residents.

Amb l'expectativa de rebre els seus primers habitants per al 2030, Telosa aspira a començar amb una població de 50.000 persones en el seu any d'inauguració i contempla un ambiciós creixement fins a assolir cinc milions en les següents quatre dècades. Són múltiples les localitzacions pensades per a aquesta ciutat: Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas o la Regió dels Apalaches.

Telosa tindrà una torre d'observació anomenada Equitism com a símbol de connexió entre visitants i residents

La sostenibilitat és l'eix central de Telosa, abordant aspectes econòmics, ambientals i de seguretat. El disseny urbà prioritza l'ús de bicicletes i transport autònom de baixa velocitat, i s'implementaran avançats sistemes de gestió de l'aigua per al seu emmagatzematge, neteja i reutilització en el mateix lloc. Més enllà de les infraestructures, Telosa planeja erigir una torre d'observació anomenada Equitism com a símbol de connexió entre visitants i residents, oferint un ventall d'activitats com esdeveniments esportius, realitat virtual, locals de música i una variada oferta hotelera.

En termes socials, aquesta ciutat pretén ser una democràcia participativa transparent, liderada per individus compromesos amb la comunitat. Els habitatges es projecten com a assequibles i sostenibles, i la ciutat es compromet a proporcionar una educació d'alta qualitat.

 

5. Pangeos, la ciutat Yate

El visionari dissenyador italià Pierpaolo Lazzarini ha fet un pas audaç en l'arquitectura naval amb el seu projecte Pangeos, una ciutat flotant amb forma de tortuga que s'estén majestuosament al llarg de 500 metres i assoleix una amplada de 610 metres. Aquest innovador megaiate, dissenyat per a albergar fins a 60.000 persones, es presenta com una maravella arquitectònica i ecològica amb instal·lacions que rivalitzen amb les d'una gran ciutat. Des de luxosos hotels fins a zones comercials, extenses àrees enjardinades i espais esportius, el Pangeos promet oferir una experiència única de turisme de luxe.

Pangeos revoluciona l'arquitectura naval amb el seu plantejament innovador

Igual que en la resta de projectes, Pangeos també té com a eix vertebrador la sostenibilitat. Pierpaolo Lazzarini l'ha concebut per aprofitar l'energia solar i maremotriu en el seu funcionament. Geganters panells solars al capvespre del iot alimentaran nou motors elèctrics de 16,800 hp, mentre que l'energia generada pel xoc de les onades amb les hèlixs del iot també contribuirà a la seva propulsió. La ubicació escollida per a la construcció, a prop del port King Abdullah a l'Aràbia Saudita, requerirà un dic sec inundable per preparar el Pangeos per a la seva navegació.

Aquest ambiciós projecte, estimat en una inversió d'aproximadament US$8.000 milions, no només redefineix la concepció de les ciutats flotants sinó que també busca finançar-se a través d'un innovador període de finançament col·lectiu relacionat amb tokens no fungibles (NFT). La visió de Lazzarini d'un megaiate ecològic i autònom representa una proesa arquitectònica sense precedents, fusionant luxe, sostenibilitat i una experiència marítima única al món.

 

Això només és un exemple del futur que governs, arquitectes i constructores imaginen per al nostre planeta. A aquesta carrera per crear ciutats sostenibles i totalment intel·ligents també s'hi han sumat països com la Xina amb Chengdu Future City, Mèxic amb Smart Forest City, Japó amb Woven City, Emirats Àrabs amb el seu projecte Masdar, i fins i tot Espanya amb Elisium, la ciutat intel·ligent que volen crear en un poblat d'Extremadura. Qui serà el següent?

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará