Inicio Va de cine Cholitas, l'escalada com a lluita social
España   Catalunia

Cholitas, l'escalada com a lluita social

Una pel·lícula inspiradora sobre cinc dones aimares de Bolívia, alpinistes i escaladores

Una lliçó de com superar estereotips i aconseguir un lloc en la societat per mitjà de l'esport i la perseverança com a estratègies de desenvolupament personal i de lluita social.

El documental Cholitas és una inspiradora pel·lícula que segueix la travessia de cinc dones indígenes de Bolívia mentre conquereixen el cim de la muntanya més alta d'Amèrica del Sud, l'Aconcagua, a Argentina. Aquest projecte, dirigit per l'espanyol Jaime Murciego i l'argentí Pablo Iraburu, és un relat que combina la bellesa del paisatge amb l'empoderament d'aquestes dones, que tradicionalment han estat marginades en la societat boliviana. Aquest documental arriba a Espanya de la mà de l'ONG Entreculturas i ha comptat amb el suport d'altres com, Alboan i Oxfam Intermón.

El documental no les mostra com a «superheroïnes», sinó com a dones comunes i corrents amb una determinació extraordinària

A la cultura boliviana, el terme «cholita» és una designació que es fa servir per descriure dones indígenes que solen vestir amb vestits tradicionals, com les polleres i els barrets bombí. Al llarg de la història, les cholitas han estat objecte de discriminació i estigmatització, relegades a rols secundaris en la societat. Tot i això, aquest documental les mostra d'una manera diferent, destacant-ne la fortalesa, el valor i la determinació.

Accés al reportatge ia les entrevistes de dues xolites que són a Espanya promocionant el documental. Font INÈDIT Agència

Accés al reportatge ia les entrevistes de dues xolites que són a Espanya promocionant el documental. Font INÈDIT Agència

La pel·lícula segueix aquestes dones mentre s'embarquen en l'àrdua expedició per escalar l'Aconcagua, que s'eleva 6962 metres sobre el nivell del mar. Per a elles, no es tracta només d'assolir el cim d'una muntanya, sinó de desafiar estereotips i reclamar el seu lloc a la societat. A cada pas del viatge, les cholitas demostren resiliència i solidaritat, mostrant que són capaces d'aconseguir qualsevol cosa que es proposin.

Una de les característiques més notables del documental és l'autenticitat amb què presenta les protagonistes. No se les mostra com a «superheroïnes», sinó com a dones comunes i corrents amb una determinació extraordinària. A mesura que pugen la muntanya, comparteixen amb nosaltres les seves històries personals i les seves motivacions, creant una connexió emocional amb el públic. Per mitjà d'aquesta experiència, no només conquereixen una muntanya, sinó que també trenquen barreres i redefineixen el que significa ser una cholita al segle XXI. El documental és un testimoniatge poderós del coratge, la solidaritat i l'empoderament de les dones, i deixa una profunda impressió en els espectadors.

El documental Cholitas és un gran recurs educatiu que ofereix missatges inspiradors com empoderament femení, resiliència, perseverança i orgull per les tradicions culturals, entre d'altres

Per tot això, recomanem el documental Cholitas per treballar a les aules perquè ofereix diverses lliçons i missatges inspiradors per als espectadors com empoderament femení, perquè ensenya que el gènere o l'origen ètnic no haurien de ser obstacles per assolir cap fita; resiliència i determinació, doncs les protagonistes desafien no només reptes físics sinó obstacles emocionals en escalar l'Aconcagua; perseverança, que és la seva eina per construir la seva fortalesa interior i superar obstacles; solidaritat i treball en equip, ja que les cholitas es recolzen mútuament i el treball conjunt fa possible assolir el cim; orgull per les tradicions culturals, donat que la vestimenta que usen per escalar és la tradicional i coexisteix amb la modernitat i l'aventura, ensenyant a apreciar les nostres arrels i l'origen de la nostra identitat; i finalment, la connexió amb la natura, perquè el documental ens mostra els paisatges andins durant tota la ruta cap a l'Aconcagua, sens dubte les cholitas estan connectades amb la natura i això reforça el compromís amb la cura del planeta.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará