Inicio Cultura Campeonex, la millor pel·lícula de l'any segons CYGNUS 2023
España   Catalunia

Campeonex, la millor pel·lícula de l'any segons CYGNUS 2023

Cap a un cinema sostenible i amb valors

Al paranimf de la Universitat d'Alcalà, institució en estreta col·laboració amb el col·lectiu de professionals de cinema ACIVAS (Asociación de Productores y Distribuidores de Cine de Valores y Solidario), s'ha celebrat el dimecres 17 de gener la sisena edició dels Premis CYGNUS. Aquests guardons, que es lliuren des del 2019, compten també amb el suport d'entitats com EGEDA i AIE i l'empresa d'exhibició cinematogràfica CINESA. La seva filosofia consisteix a destacar aquells professionals que mostren la importància de difondre valors socials i educatius mitjançant les seves obres.

Cap a un cinema sostenible

La sisena edició ha vingut acompanyada d'un nou guardó centrat en l'ecosostenibilitat. Aquest guardó ha anat a parar a mans dels productors de la pel·lícula Mari(dos), de Telecinco Cinema. En ella, els seus creadors han analitzat la petjada de carboni i han implantat mesures sostenibles durant la producció. El rodatge es va dur a terme en estacions d'esquí del Pirineu aragonès i en espais naturals de la Comunitat de Madrid. En ambdues localitzacions es va fer ús de neu biodegradable, la qual va ser retirada un cop concloses les seqüències.

La iniciativa impulsada des d'aquest film coincideix amb la posada en marxa del màster de Cinema Sostenible de la Universitat d'Alcalà. Durant aquest màster es formarà acadèmicament els professionals que vulguin realitzar les tasques d'ecomanager en una producció. Es tracta d'una figura que cada vegada és més present a les empreses del sector, amb la finalitat de minimitzar el dany ecològic de manera transversal en els rodatges.

Paraninfo en la universidad de Alcalá

Guanyadors Premis CYGNUS 2023

En un acte celebrat el 13 de desembre del 2023 al rectorat de la Universitat d'Alcalà, es va donar a conèixer la decisió amb els noms dels guanyadors, professionals que han destacat i participat en títols que han estat estrenats al llarg del 2023.

· Premi a la millor pel·lícula: Campeonex, dirigida per Javier Fesser.

· Premi a la millor direcció: David Trueba per Saben aquell.

· Premi al millor productor: Álvaro Longoria de Morena Films.

· Premi al millor guió: Estibaliz Urresola per 20.000 especies de abejas.

· Premi a la millor actriu: ex aequo a Gloria Ramos per Campeonex i Carolina Yuste per Saben aquell.

· Premi al millor actor: ex aequo a Juanjo Artero per Mi otro Jon i Brianeitor per La vida de Brianeitor.

· Premi a la millor pel·lícula documental: Iberia. Naturaleza infinita, dirigida per Arturo Menor.

· Premi a la millor pel·lícula d'animació: Dispararon al pianista, dirigida per Fernando Trueba i Javier Mariscal.

· Premi a la millor banda sonora original: Lucas Vidal per La vida de Brianeitor.

· Premi a la millor sèrie o programa de televisió: La Mesías, dirigida per Javier Ambrossi i Javier Calvo.

· Premi a la millor actriu de sèrie: ex aequo a Ana Rujas, Lola Dueñas i Carmen Machi per La Mesías.

· Premi al millor actor de sèrie: Patrick Criado per Las noches de Tefía.

· Premi a la millor producció ecosostenible: Mari(dos), produïda per Telecinco Cinema, Ciudadano Ciskul, Think Studio, Dos Maridos AIE.

Així mateix, el jurat també va acordar els següents reconeixements especials:

· Joaquín Prat, per la seva tasca de comunicació i divulgació en televisió.

· ASICOM (Associació Iberoamericana de la Comunicació), per la seva contribució per unir la tasca del cinema i l'esport entre Iberoamèrica i la península ibèrica.

· A la pel·lícula Las niñas de cristal, dirigida per Jota Linares i produïda per Netflix i Federation Spain, per haver contribuït durant el seu rodatge a la reducció de la petjada de carboni ja que, sense ser necessari abans del 2022, van fer aquest especial esforç que ara se'ls reconeix.

· A la Madrid Film Office, per convertir la Comunitat de Madrid en un dels millors platós de rodatge, guardó que va ser recollit pel seu coordinador general, Rafael Cabrera.

Campeonex, la gran guanyadora d'enguany

El director Javier Fesser en la major part de la seva filmografia sempre ha apostat per la diferència. La seva ja més que destacable trajectòria està plagada de personatges que són capaços de realitzar els seus somnis més increïbles, encara que sigui al marge del que estableixen els altres. Campeonex, seqüela del seu èxit anterior Campeones, segueix aquest model. El missatge que transmet és d'un gran valor, ja que el seu objectiu rau en fer-nos veure les coses des del punt de vista de les capacitats, i no a l'inrevés. Per regla general, la societat es focalitza en allò que les persones no saben fer, oblidant pel camí els valors més positius. Treballar en clau negativa és impensable per als personatges de Campeonex, i és precisament en això on resideix la seva veritable ànima.

Fesser fa comprendre a l'espectador la necessitat de tractar les persones per les seves capacitats, trencant amb les etiquetes i atrevint-se amb allò que és diferent. En ser conscients d'aquests mecanismes, amb tota probabilitat molts aprenguin a reconèixer la diversitat. Tanmateix, posa damunt la taula la importància de l'esport, i l'enfronta a l'ús de les noves tecnologies. A la seqüela, tots dos mons s'uneixen i funcionen entre si a la perfecció.

No és estrany, per tant, que els Premis CYGNUS d'enguany hagin premiat Campeonex com la millor pel·lícula del 2023. Aquí podreu veure el seu tràiler.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará