Inicio Cultura Biblioteques del segle XXI, innovació en acció
España   Catalunia

Biblioteques del segle XXI, innovació en acció

Transformant Espais, Creant Experiències

Les biblioteques, tradicionalment considerades com a santuaris del coneixement, estan experimentant una transformació radical al segle XXI. Ja no són simples dipòsits de llibres, sinó espais dinàmics que abracen la innovació i s'adapten a les necessitats canviants de la societat moderna. Des de la biblioteca municipal fins a l'escolar, aquestes institucions estan adoptant pràctiques innovadores per continuar sent atractives i imprescindibles en un món cada vegada més digitalitzat i globalitzat.

Les biblioteques són espais diversos; segons la UNESCO i altres institucions, hi ha diverses tipologies de biblioteques, com les escolars, públiques, nacionals, especialitzades i d'aula. Cadascuna compleix una funció específica, des de proporcionar recursos educatius en l'entorn escolar fins a servir com a centres comunitaris d'accés a la informació a les biblioteques públiques. Tanmateix, totes comparteixen un objectiu comú: facilitar l'accés al coneixement i promoure la lectura com una activitat enriquidora i plaentera.

 

Reinventant el Concepte de Biblioteca

En l'actualitat, aquestes institucions estan adoptant pràctiques innovadores en diverses àrees per millorar l'experiència de l'usuari i adaptar-se als canvis en la societat, redefinint així el que significa ser una biblioteca al segle XXI.

Una de les principals àrees d'innovació es troba a les biblioteques escolars, on s'estan implementant noves estratègies per fomentar la lectura i l'aprenentatge interactiu. Per exemple, el disseny de biblioteques per a pedagogies actives i la integració de tecnologia interactiva estan transformant aquests espais en entorns dinàmics que estimulen la curiositat i la creativitat dels estudiants.

Recentment, s'han popularitzat els laboratoris de lectura, una experiència de lectura immersiva; i els bibliolabs, espais col·laboratius en els quals es capacita els usuaris en tota mena d'habilitats (digitals i lectores) i en els quals s'aprèn en comunitat.

De la mateixa manera, ja hi ha biblioteques escolars que aposten per organitzar tallers i activitats extraescolars, la qual cosa proporciona oportunitats per al desenvolupament d'habilitats pràctiques i el foment del pensament crític entre l'estudiantat.

Les biblioteques municipals també estan liderant el camí en termes d'innovació, en servir com a centres comunitaris multifuncionals que ofereixen una àmplia gamma de serveis i activitats. Des de la implementació de serveis mòbils fins a la creació de programes de col·laboració amb altres institucions, aquestes biblioteques estan desenvolupant un paper vital en la promoció de l'accés a la informació i la participació cívica en les seves comunitats.

 

Les biblioteques més innovadores del món

Arreu del món, s'estan duent a terme projectes innovadors en biblioteques que estan canviant la forma en què interactuem amb el coneixement i la informació. Un exemple destacat és la biblioteca pública central de Hèlsinki, coneguda com a Oodi, que ha esdevingut un símbol d'innovació arquitectònica i cultural. Amb el seu disseny avantguardista i els seus serveis interactius, Oodi està redefinint el paper de la biblioteca en la societat moderna i servint com a far d'inspiració per a altres institucions arreu del món.

Aquesta biblioteca, el nom de la qual fa una oda al coneixement, no només compta amb espais per a la lectura i l'estudi, sinó també que hi trobem sales de música, sales multimèdia, estudis i un espai de treball col·laboratiu amb impressores 3D, màquines de cosir i altres aparells. Però el que més sorprèn d'ella és el "Cubo", una sala amb parets intel·ligents que es poden fer servir per transformar l'espai en pràcticament qualsevol cosa, gràcies a la realitat virtual en 3D. A més de tot això, Oodi també compta amb robots que transporten els llibres retornats, i amb instructors de lectura, el que vindria a ser una espècie d'entrenadors per llegir.

 Un altre exemple és la biblioteca Bishan Public Library a Singapur, que ha estat dissenyada per proporcionar un ambient acollidor i estimulant per als lectors de totes les edats. Amb les seves cabines de vidre i el seu enfocament en l'experiència de l'usuari, aquesta biblioteca demostra com la innovació pot transformar fins i tot els espais més tradicionals en llocs d'inspiració i descobriment.

A la Bishan Public Library es fa realitat un dels somnis de tot nen, gaudir d'una magnífica història dins d'una caseta situada en un arbre. En aquesta ocasió la caseta és de vidre, no de fusta, i està dissenyada amb vidres blaus, grocs i verds, que filtren la llum natural simulant l'efecte que es crea quan els raigs solars s’asomen entre les fulles d'un arbre.

Altres exemples de biblioteques innovadores són la que trobem a la universitat de Varsòvia (Warsaw Library), que aposta per integrar espais verds al sostre de la seva biblioteca; o la Stuttgart City Library a Alemanya, coneguda com la biblioteca políglota per disposar d'informació en més de 100 idiomes, literatura en aproximadament 25 llengües i una àmplia cobertura en premsa internacional.

Les biblioteques són molt més que simples dipòsits de llibres; són llocs d'experimentació, educació i connexió humana. A mesura que avancem al segle XXI, veiem que la digitalització i la virtualització transformen la nostra relació amb la lectura i la informació, però sobretot, veiem com les persones som el centre, i les que donen vida al coneixement que antany van construir els que ens van precedir.

 

Fonts:

https://www.canallector.com/docs/560/

https://bibliotecauniversitaria.dgb.unam.mx/rbu/article/view/1496

https://www.traveler.es/viajes-urbanos/galerias/bibliotecas-modernas-arquitectura-diseno/1849

https://finland.fi/es/vida-y-sociedad/oodi-o-la-biblioteca-como-oda-al-futuro/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará