Inicio Cultura Alícia al país dels mòbils
España   Catalunia

Alícia al país dels mòbils

Una versió més moderna de l'obra de Lewis Carroll

Alícia al país dels mòbils s'ha convertit en una de les propostes teatrals més originals dels escenaris a Barcelona. De nou ha retornat al Teatre Romea dins de la seva programació familiar. Marta Buchaca proposa una versió renovada del clàssic de Lewis Carroll per cridar l'atenció sobre l'ús coherent de les noves tecnologies. En paraules de la dramaturga: «En aquest País de les Meravelles, la reina, en lloc de ser la reina de cors, és la reina dels mòbils. Una dona que, com molts de nosaltres, no es pot separar del seu telèfon ni un segon».

Sinopsi

El dia que Alícia compleix dotze anys li regalen el seu primer mòbil, però el conill blanc se'l roba i ella el persegueix per recuperar-lo. La jove haurà de recórrer el País de les Meravelles fins a arribar al palau dels mòbils, on trobarà una reina que perd el cap per les noves tecnologies i que li posarà les coses molt difícils per tornar a casa.

Amb aquest viatge, la protagonista descobrirà el valor de la imaginació i de la lectura, i aprendrà a utilitzar les tecnologies amb criteri. La història que tots coneixem, però ambientada en els nostres temps, on els nens conviuen amb la tecnologia a diari.

Adaptació del clàssic literari

Aquest espectacle familiar, adaptació moderna del clàssic literari de Lewis Carroll, busca advertir sobre els perills de la dependència excessiva de la tecnologia, en especial en aquella que es refereix a la telefonia mòbil. El muntatge, que ja s'havia estrenat el 2017, ha retornat amb una versió actualitzada. En ella compten amb una estètica moderna i projeccions creades per Desilence, en un moment en què el debat sobre l'addicció a aquestes eines, sobretot en l'adolescència, està més vigent que mai.

«Aquesta obra clàssica des de sempre ens ha apassionat en Viu el Teatre i per aquest motiu hem decidit fer aquesta adaptació del segle XXI de la mà de Marta Buchaca, i el resultat ha estat un espectacle de rabiosa actualitat, fresc, dinàmic i amb un llenguatge audiovisual per parlar de tu a tu amb les noves generacions»,  comenta la productora Gisela Juanet.

El clàssic literari de Lewis Carroll es reinventa, buscant advertir sobre els perills de la dependència excessiva de la tecnologia, en especial al mòbil

Segons la companyia, l'obra no pretén demonitzar la tecnologia ni els telèfons mòbils, sinó ensenyar a fer-ne un ús responsable. La seva finalitat consisteix a cridar l'atenció als espectadors, en especial als més joves, perquè després no s'arrepleguin d'haver contemplat la seva vida a través de l'objectiu d'una pantalla digital. Tal com assegura Marta Buchaca, l'autora del text: «El mòbil és una arma de doble fil i penso que per culpa d'aquesta màquina ens perdem moltes coses, fins i tot la capacitat de concentració, per exemple, jo abans llegia llibres, ara confesso que el compagino amb el mòbil».

En efecte, a través dels personatges de l'obra i les vicissituds d'Alicia, la companyia aconsegueix transmetre hàbits saludables. Aquesta bateria de consells va dirigida als infants i joves, però també al públic adult. «L'obra està pensada per agradar als més petits, però també per fer pensar els més grans: els adults som el model que segueixen els i les petites de casa», explica Buchaca.

Dues realitats en un mateix món

A la plaça de Catalunya, no gaire lluny del lloc on s'interpreta aquesta obra, es va instal·lar el passat mes un estand en el qual es publicitava el llançament d'un nou mòbil d'una reconeguda marca. Els caps de setmana cues immenses de persones esperaven accedir-hi. I entre el públic sorprenia veure famílies senceres i joves, els quals decideixen gastar el seu temps d'oci en aquesta activitat. Mentrestant, la sala del Teatre Romea penja en gairebé totes les sessions el cartell d'entrades exhaurides. En elles els més petits de la casa guarden silenci durant la representació, i gaudeixen d'una activitat cultural d'una forma tradicional i sense mòbils.

El teatre és una de les millors demostracions artístiques perquè els menors desconnectin dels mòbils durant unes hores. Una manera d'ensenyar-los que hi ha molt per descobrir més enllà de la pantalla.

D'aquestes dues mirades subjau un ensenyament molt a tenir en compte. La tecnologia és una eina que ajuda en el dia a dia. Tot i això, els educadors asseguren que no tot ha de passar a través d'ella. Demostracions artístiques com el teatre fan que els menors desconnectin dels mòbils, tablets, ordinadors o videoconsoles. Una manera d'ensenyar-los que hi ha molt per descobrir més enllà de la pantalla. Tot un món de meravelles.

 

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará