Inicio Actualidad Alguns centres privats s'autoavaluen per millorar els criteris de l'informe PISA
España   Catalunia

Alguns centres privats s'autoavaluen per millorar els criteris de l'informe PISA

Context educatiu i habilitats socioemocionals apareixen com a nous criteris

L'avaluació del sistema educatiu dels països és una cosa que es du a terme des de fa dècades, i aquest any, una vegada més, governs i comunitat educativa mitjançant els resultats de l'informe PISA coneixeran els seus progressos o endarreriments en la millora de l'educació dels seus territoris. El Programa Internacional per a l'Educació d'Estudiants (PISA) al seu informe bianual dibuixa el panorama del desenvolupament educatiu global, mitjançant els resultats obtinguts pels estudiants en les proves en coneixements clau com ara llengües, ciències o comprensió lectora. Una de les estratègies emprades per millorar aquests resultats és l'autoavaluació.

PISA for Schools, una eina per als centres que es volen examinar per millorar els seus resultats de rendiment acadèmic

En els darrers anys s'ha implantat una eina que permet als centres educatius autoavaluar el rendiment del seu alumnat seguint el criteri PISA; es tracta de PISA for Schools, un instrument d'avaluació impulsat per l'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics), que proporciona als centres educatius dades fiables del rendiment acadèmic dels seus alumnes al final de l'educació obligatòria, així com altres dades rellevants, com ara el clima escolar i la motivació de l'alumnat.

L'OCDE els dies 18 i 19 de gener ha reunit en el desè aniversari d’aquesta iniciativa els líders educatius a París, per reflexionar sobre les dades relatives al rendiment educatiu obtingut pels centres participants en aquest projecte. Lectura, matemàtiques i ciències són les matèries que s'avaluen en aquestes proves.

Autoavaluació per a la millora del rendiment acadèmic

A Espanya l'Associació de Col·legis Privats i Independents (CICAE) ha estat l'agrupació de centres que ha apostat per l'autoavaluació participant a PISA for Schools, els bons resultats de la qual han sorprès: una vintena de col·legis privats han aconseguit reiteradament resultats molt per sobre de la mitjana de la resta de països en aquesta prova.

Els centres de CICAE s'autoavaluen, comparen i analitzen els seus resultats per cercar solucions als punts de millora que assenyalen els organismes internacionals

Elena Cid, directora general de CICAE, va destacar que l'associació ha dut a terme en tres ocasions aquesta avaluació conjunta, essent la primera associació a nivell mundial en sol·licitar un informe grupal de PISA per a Centres Educatius l'any 2016. Segons explica l'entitat, la filosofia dels seus centres consisteix a avaluar-se, comparar-se i analitzar resultats per cercar solucions als punts de millora que assenyalen organismes internacionals com l'OCDE.

El rendiment d'aquests centres supera la mitjana espanyola i europea que es reflecteix a PISA

Per tot això, de llavors ençà, cada dos anys realitzen a les seves escoles la prova de PISA for Schools per detectar punts de millora. Al respecte, els resultats de l'informe de grup de la darrera edició van concloure que el rendiment mitjà dels alumnes dels col·legis pertanyents a CICAE en les proves de lectura, matemàtiques i ciències era significativament més alt que el dels estudiants del conjunt d'Espanya i dels països membres de l'OCDE.

Una prova d’avaluació de coneixements transversal

Amb PISA for Schools els centres tenen l'oportunitat d'abordar els reptes educatius que afronten en els seus propis contextos. Garantir l'equitat en l'educació, enfortir l'ensenyament i l'aprenentatge basats en competències, promoure el multilingüisme i fomentar el desenvolupament social i les habilitats emocionals són alguns dels reptes que aspiren a superar amb l'aplicació i l'anàlisi dels resultats d'aquesta prova.

L'excessiva homogeneïtzació de l'alumnat, el currículum i la manca de participació del professorat en el disseny de les proves PISA són punts que susciten crítiques i rebuig a la prova

Tot i això, no són poques les crítiques que rep PISA per l'enfocament competitiu de les seves proves. Peter Mortimore, investigador i exdirector de l'Institut d'Educació de la Universitat de Londres, va publicar el 2009 l'informe «Alternative models for analysing and representing countries’ performance in PISA», un article on ha sistematitzat les principals vessants al seu parer de crítica acadèmica sobre el model, i que resumeix en què «la prova examina el rendiment escolar de manera homogènia quan el que preval és una gran diversitat de nacionalitats, grups socials i sistemes educatius; s'han identificat problemes de traducció dels exàmens; hi ha evidència de biaixos en la selecció de mostres, que és responsabilitat dels països participants; el disseny de la prova no té en compte els currículums dels països; la prova ha tingut implicacions indesitjables en les reformes educatives de diversos països; la participació dels mestres es redueix a aplicar i vigilar la prova, però no els involucra en el disseny i la interpretació; l'enfocament transversal de la prova impedeix anàlisis adequades de tipus causal; el mode de comunicació de resultats és un rànquing entre sistemes educatius nacionals».

PISA for Schools posa el focus en les habilitats socioemocionals i la influència del context en l'alumnat

Si bé a la prova PISA no es milloren totes les mancances esmentades, una de les oportunitats que presenta l'eina PISA for Schools per a les escoles i els instituts va lligada a una millora del rendiment acadèmic dels seus estudiants posant l'enfocament no només en els coneixements tècnics, sinó també en habilitats socioemocionals i en l’impacte del context educatiu i familiar en l’aprenentatge dels estudiants. De fet, amb l'informe els centres coneixen quins factors són els que estan associats a un rendiment millor dels estudiants o aquells que poden afavorir-lo, així com la influència dels factors socials, econòmics i culturals dels seus alumnes en els resultats educatius del centre. En aquest sentit, mitjançant els qüestionaris de context s'obtenen dades sobre les seves actituds i els seus interessos en lectura, ciències i matemàtiques i l'ambient d'aprenentatge dels centres.

L'autoavaluació és essencial per garantir que els estudiants obtinguin el màxim benefici de la seva educació i per millorar la qualitat de l'ensenyament als centres educatius. Precisament, l'eina PISA for Schools permet als estudiants i al personal docent reflexionar sobre el seu propi exercici i millorar en l'aprenentatge. De fet, no només és una tècnica valuosa per mesurar el progrés i detectar àrees de millora, sinó que és una forma de què els estudiants tinguin un control més gran sobre el seu propi aprenentatge, i els docents sobre el seu propi exercici.

Fonts

https://www.cicae.com/cicae-expone-su-caso-de-exito-en-la-ocde-en-paris-con-motivo-del-10o-aniversario-de-pisa-for-schools/

https://www.educacionfutura.org/las-criticas-a-pisa/

https://www.educacionyfp.gob.es/inee/evaluaciones-internacionales/pisa-school.html

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará