Inicio Opinión Adeu al curs del ChatGPT i altres aventures
España   Catalunia

Adeu al curs del ChatGPT i altres aventures

El curs acadèmic que acaba avui serà recordat per diverses raons

Editorial

Felicitats a totes i a tots per haver sobreviscut a un altre any escolar: professors, alumnes i famílies! I, per descomptat, felicitats als funcionaris i als polítics que s'esforcen tant per fer grans canvis que després no canvien res!

L'educació sol associar-se a entorns inspirats en el passat, avorrits i poc dinàmics. Ara bé, el curs 2022-2023 ha estat de tot menys avorrit. S'inicià amb gran alegria com si fos l'any zero, l'inici de la normalitat postpandèmia. El curs ha transcorregut sense mesures sanitàries extraordinàries. Que lluny queden ja les excepcionalitats del confinament!

El curs 2022-2023 serà recordat per l'inici de l'aplicació de la LOMLOE i la irrupció del ChatGPT

El curs 2022-2023 ha estat el primer a la fase d'implementació de la LOMLOE (2020), els cursos senars de totes les etapes educatives han aplicat les noves directrius legislatives. L'avaluació i les condicions de progrés de cada etapa educativa han estat les qüestions més criticades i que han suscitat més preguntes. L'avaluació de la LOMLOE es basa en les competències i requereix un procés avaluatiu formatiu, més complex i burocràtic, que ha dificultat no només als docents, sinó també a les famílies, la tasca d'acostumar-s'hi i començar a mirar des d'una altra perspectiva el procés d'ensenyament i aprenentatge . El proper any escolar s'incorporaran els cursos parells i el canvi més pertorbador que encara ha d'arribar és el de les proves d'accés a la universitat, EBAU o PAU, segons cada comunitat.

Sens dubte, des del mes de novembre el món en general i l'educació en particular van convulsionar per l'aparició de ChatGPT, un prototip de chatbot d'intel·ligència artificial desenvolupat per OpenAI i en el qual ha invertit Bill Gates, fundador de Microsoft i multimilionari visionari de totes les possibles amenaces de la humanitat, que curiosament sempre coincideixen amb les seves inversions preferides. Una sola aplicació ha qüestionat l’aprenentatge, la figura del professor, i tot el futur de la humanitat. Països com Itàlia van prohibir durant setmanes l’ús d’aquesta aplicació. El Pentàgon i el Congrés dels EUA van trucar a especialistes i continuen debatent sobre com actuar en diversos àmbits amb la intel·ligència artificial (IA). Les institucions d'ètica i tecnologia es qüestionaven com gestionar l'ús i l'aplicació d'aquesta eina a les aules. En qüestió de setmanes van aparèixer solucions basades en la mateixa tecnologia que detectaven textos construïts amb intel·ligència artificial. Algunes universitats ja han creat criteris de revisió i permeten utilitzar-lo en menys d'un 7 % del text en un assaig de 2000 paraules. Però, en aquest moment no hi ha criteris estandarditzats ni generalitzats que marquin com actuar davant l'ús d'IA per fer treballs escolars. El curs s'acaba sense tenir gaire clar quina part dels treballs presentats pels alumnes ha estat realitzada per ells mateixos o per la IA, cosa que enfonsa la didàctica de treball per projectes i altres estratègies d'aprenentatge i ensenyament. Caldrà esperar fins al curs següent i veure quin camí recomanen les autoritats educatives competents.

Aquest curs acaba sense tenir gaire clar quina part dels treballs presentats pels alumnes ha estat realitzada per ells mateixos o per la IA

No tot ha estat positiu, aquests darrers dies els informes del sistema educatiu del nostre país detallen una gran bretxa educativa entre alumnes de zones urbanes i rurals. Una pobresa econòmica cada dia més greu que impossibilita el camí a l'educació inclusiva i una realitat feridora que ens diu que molts joves no volen viure ni estudiar, no connecten amb l'escola i decideixen treure's la vida. En silenci, decideixen no participar d'aquesta societat els fonaments de la qual es forgen a les escoles. Els docents ja són nadius digitals i els reptes de l'educació digital es fan cada cop més senzills, no passa el mateix amb l'educació emocional i el benestar dels professors que decideixen abandonar la professió davant la impossibilitat d'ajudar els alumnes en temes de salut mental. Aquest és el nou repte de l'educació, un repte tan gran i llunyà, de moment, que fa petit el repte de la digitalització i la transformació tecnològica dels centres. Apareixeran noves figures docents als centres (coordinador de benestar) que s'enfrontaran als problemes emocionals i de convivència del centre sense tenir la formació precisa. Els desitgem tota la sort, perquè en el seu destí professional descansarà el benestar d'una gran població de joves en una situació de benestar mental precària.

Aquest curs ha estat meravellós, innovador, ple de notícies, ple de vida i de mort com l'educació mateixa, i ens mereixem descansar per estar preparats pel que ens oferirà el curs 2023-2024, en el qual sens dubte afrontarem nous reptes. Serà un curs INÈDIT. Bon estiu!

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará