Inicio Salud y psicología A la recerca de la felicitat acadèmica
España   Catalunia

A la recerca de la felicitat acadèmica

Es crea a Espanya la xarxa internacional de la felicitat

Una Cosa que tots desitgem i que només alguns troben és la felicitat, un concepte abstracte que encara avui se segueix investigant. Gran part de les definicions coincideixen que es tracta d'un estat de satisfacció a nivell físic i espiritual.

Espanya és el vint-i-novè país més feliç del món

Espanya és el vint-i-novè país més feliç del món segons l'informe mundial de la felicitat del 2022, i els seus estudiants són dels més feliços del món segons l'últim informe de PISA, superant la mitjana de l'OCD en benestar escolar amb 7 punts, amb un 74%.

 

Felicitat i èxit acadèmic

Múltiples són els estudis en què s'ha associat la felicitat a l'èxit acadèmic, però són molt poques les investigacions dedicades al seu estudi en entorns educatius. Pel que fa a això, Rafael Ravina, director de la xarxa internacional de felicitat i professor a la universitat de Cadis explica que “la felicitat acadèmica estudia la felicitat d'alumnes i docents”, i que en general fa referència al “benestar i satisfacció d’assolir els objectius” .

En aquest sentit, en un estudi publicat el 2018 per la Universitat de Granada els resultats mostren una clara influència de la felicitat sobre el Rendiment Acadèmic: En tots els casos, els alumnes que reflecteixen nivells superiors de Felicitat presenten qualificacions més altes. A això mateix apuntaven els investigadors Araceli Galiano, Rafael Ravina, i Belén Macias durant la seva ponència al II congrés internacional d'innovació Docent, Educació i Transferència del Coneixement: “quan es fomenta la felicitat a l'aula els alumnes assisteixen més a classe, hi participen més, són més inclusius, tenen un bon rendiment i aprenen millor”, asseguren.

Davant dels resultats reveladors que s’extrauen de les investigacions, algunes universitats espanyoles han decidit liderar el desenvolupament d'aquest concepte i la seva aplicació, creant per això la Xarxa internacional de la felicitat, en què participen més de 10 països, 26 universitats, i 50 investigadors.

Tenir docents feliços capaços de transmetre el seu estat de felicitat és la clau perquè l’estudiantat també sigui feliç i estigui més motivat per aprendre

L'entorn escolar o universitari juntament amb la satisfacció dels docents són clau per assolir la felicitat acadèmica, ja que el professorat és qui pot generar ambients feliços a les classes, per motivar l'alumnat a aprendre.

Per això la felicitat s'ha de contemplar en els plans curriculars, com ja han fet alguns països com els Estats Units. I és que, a universitats reconegudes com la de Harvard o Stanford, s'està fomentant la creació de càtedres de felicitat; a Harvard el doctor en psicologia Tal Ben-Shahar ha convertit la felicitat en una assignatura acadèmica, i les classes tenen el rècord de ser les que més estudiants ha tingut en tota la seva història la universitat, amb més de 1.400 alumnes per semestre.

El cercle universitari de la felicitat es compon de l'aprenentatge col·laboratiu, la creativitat, la flexibilitat, el respecte i la passió docent

Tot i el benestar del seu estudiantat, Espanya s'està quedant enrere en aquest camp. Per resoldre aquesta situació, el professor Ravina proposa la posta en marxa de certificacions que mesuren la qualitat de la felicitat de les universitats a Espanya, a més de la identificació dels elements pedagògics per assolir la felicitat acadèmica, com ara l'aprenentatge col·laboratiu, la creativitat , la flexibilitat, el respecte, la passió docent, entre d'altres. Tots aquests factors són els que constitueixen el cercle universitari de la felicitat.

 

Fonts:

https://www.youtube.com/watch?v=nLCsIn0F9iU

https://revistas.usal.es/tres/index.php/0214-3402/article/view/aula201925191207/20803

https://reds-sdsn.es/publicacion-informe-mundial-de-la-felicidad-2022/

http://www.cop.es/colegiados/m-13106/images/PrensaUCIIIMFelicidad%20en%20universitarios.pdf

https://www.unesco.org/es/education-policies/happy-schools

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará