Inicio Educación Zoològics, espais per a la protecció, investigació i sensibilització sobre la vida silvestre
España   Catalunia

Zoològics, espais per a la protecció, investigació i sensibilització sobre la vida silvestre

El zoo de Barcelona desenvolupa programes educatius per canviar actituds en pro de la biodiversitat

El zoo de Barcelona, amb més d'un segle d'història, ha evolucionat de manera significativa des de la seva concepció inicial com a simple espai d'entreteniment i descoberta de la diversitat animal del món. En una entrevista amb Antoni Alarcón, el seu director, es posa de manifest aquest canvi de paradigma, i destaca la transició vers un nou model estratègic inaugurat el 2019, amb un fort èmfasi en la conservació i la protecció de les espècies amenaçades. Segons Alarcón, aquesta transformació reflecteix la nova consciència sobre el paper dels zoos en la societat contemporània, prioritzant la preservació de la vida silvestre i la promoció del respecte pel medi ambient.

Accés a l

Accés a l'entrevista completa a Antoni Alarcón, dir. del Zoo Barcelona, al nostre canal YouTube

Són múltiples els desafiaments que afronten els zoològics en l’actualitat: garantir el benestar dels animals en captivitat, mantenir poblacions saludables d'espècies en perill d'extinció, educar el públic sobre la importància de la conservació de la vida silvestre, operar de manera sostenible i abordar les crítiques ètiques sobre la captivitat animal són alguns dels més urgents.

Els zoos moderns, espais de sensibilització, protecció i investigació

La institució en l’actualitat desenvolupa programes educatius innovadors per canviar actituds en pro de la biodiversitat i promoure el coneixement del medi ambient. En aquest sentit, Alarcón ha destacat la rellevància dels zoos moderns com espais de sensibilització, protecció i investigació.

Mitjançant l'educació el zoo busca animar el públic a prendre accions concretes per protegir la biodiversitat

Amb un programa educatiu renovat, el zoo busca no només informar sinó també animar el públic a prendre accions concretes per protegir la biodiversitat. Està dissenyat per fomentar una comprensió més profunda dels ecosistemes i les espècies animals en perill, complementant el contingut estudiat a l’escola: «Nosaltres hem de ser una ajuda pel professor, no substituir-lo. Aquí no explicarem la fotosíntesi, sinó que explicarem coses des del punt de vista evolutiu, biològic, de l'ecologia… perquè als nens i nenes se'ls faci més amè allò que aprenen a les aules», declara Alarcón.

Mitjançant activitats interactives i tallers pràctics, els visitants són convidats a explorar la importància de la biodiversitat i les seves implicacions en la vida quotidiana, amb l’objectiu, segons Alarcón, de no només preservar la biodiversitat sinó també d'involucrar activament el públic en aquesta causa.

La regió mediterrània està igual d'amenaçada pel canvi climàtic i el desenvolupament humà

No obstant, en aquest nou model, l’objectiu del zoo de Barcelona és, en primer lloc, la preservació de la biodiversitat, especialment a la bioregió mediterrània, on residim. Segons Alarcón, és crucial reconèixer la importància d'aquesta regió, sovint oblidada enfront dels ecosistemes més famosos com l'Amazònia o l'Antàrtida, tot i estar igual d'amenaçada pel canvi climàtic i el desenvolupament humà. Per assegurar el benestar dels animals, al zoo es posa cura en la recreació de les condicions naturals dels seus habitants, minimitzant l'exposició a situacions d'estrès i procurant mantenir la diversitat genètica de les poblacions en captivitat.

La investigació és vital per entendre les espècies amenaçades i per garantir la seva conservació

Amb més de cent espècies incloses en programes de conservació, el zoo treballa activament en projectes de reproducció, reintroducció i alliberament d'animals en els seus hàbitats naturals. Tanmateix, col·labora estretament amb institucions acadèmiques i centres de recerca per dur a terme investigacions que aborden problemàtiques com la diagnosi de malalties en amfibis i el seguiment de poblacions marines vulnerables com la nacra. De fet, la recerca és el segon pilar d’aquesta estratègia, que en paraules del director és vital per entendre les espècies amenaçades i per garantir la seva conservació.

L'educació és clau per la creació d’una cultura de respecte i preservació del medi ambient, i en aquest moment els zoològics s’erigeixen com a espais de coneixement i protecció de la biodiversitat animal, guiats per una visió integral que combina conservació, recerca i educació.

Font: Inèdit Agència.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará