Inicio Tech y Robotica Realitat mixta: una nova forma d'interactuar amb el món
España   Catalunia

Realitat mixta: una nova forma d'interactuar amb el món

Estem a un pas de què les ulleres intel·ligents formin part del nostre outfit

La realitat virtual i l'augmentada han captivat la imaginació dels tecnòlegs i futuristes durant dècades. Però què passa quan es combinen? El resultat és la realitat mixta, una experiència immersiva que promet transformar i revolucionar la nostra forma d’interactuar amb el món els propers anys.

La realitat mixta connecta el món virtual amb el real

En aquest sentit, Xavier Núñez, director general d'Epitech a Espanya, defineix la realitat mixta com la unió de dos mons: el virtual i el real. «A diferència de la realitat virtual, on estem completament desconnectats del món físic, la realitat mixta ens permet afegir elements digitals al nostre entorn real», explica.

Un dels elements clau per a la realitat mixta són les ulleres intel·ligents. «Aquestes ulleres permeten experimentar la realitat mixta d'una manera més natural i accessible», afirma Núñez. Recentment, hem vist una evolució significativa en aquestes ulleres, barrejant la realitat amb la virtualitat d'una manera més transparent i evolucionada que en dispositius anteriors.

No es tracta de reemplaçar, sinó d'obrir noves possibilitats

Núñez recorda que la realitat mixta no busca reemplaçar els dispositius tradicionals, sinó obrir noves possibilitats. «Les tauletes o els smartphones no van eliminar els ordinadors personals, i ara la realitat mixta no serà diferent», argumenta.

Tot i el seu potencial, la realitat mixta encara té camí per recórrer. Núñez assenyala la necessitat de millorar la visualització i la representació dels continguts. «Encara hi ha aspectes a desenvolupar, com la resolució de les pantalles i l'efecte real, a més de reduir la sensació de mareig en alguns usuaris», explica.

Per una interacció persona-màquina més natural

Un dels avenços més prometedors per a la realitat mixta és el projecte Neurolink d'Elon Musk, que busca connectar la persona amb les màquines. «Aquesta interfície cervell-màquina potenciarà la immersió en aquestes tecnologies», opina Núñez.

Transformació del món laboral i educatiu

Si els canvis que ha comportat la introducció de la intel·ligència artificial en els àmbits laboral i educatiu són transformadors, encara més revolucionària serà la implementació massiva de la realitat mixta en aquests àmbits. Gracies a aquesta tecnologia serà possible accedir a «formació immersiva en professions especialitzades, treball col·laboratiu a distància i experiències educatives més atractives», assegura Núñez.

Alguns exemples d'aplicacions de la realitat mixta són:

  • Formació: pilots, mecànics i professionals d'altres sectors poden entrenar-se en un entorn virtual quasi real.
  • Treball col·laboratiu: equips distribuïts geogràficament poden treballar junts en un espai virtual compartit.
  • Educació: els estudiants poden experimentar una educació més immersiva i interactiva, duent a terme experiments més segurs en sales i laboratoris virtuals.
  • Professions de risc: equips de bombers, policies o equips de rescat poden entrenar-se i simular situacions d'emergència en un entorn virtual.
  • Investigació científica: els doctors i les doctores poden realitzar operacions simulades o planificar procediments mèdics en 3D.
  • Entreteniment: la realitat mixta pot crear experiències de joc i oci més immersives; l’exergaming és un bon exemple d’activitat d’oci que es podria veure potenciada.

Amb els avenços tecnològics i la seva aplicació en diversos sectors, el futur s'albira ple de possibilitats immersives. La realitat mixta és una finestra a un món ple de possibilitats. Sens dubte transformarà la manera com treballem, aprenem, ens entretenim i interactuem amb el món que ens envolta. Però també planteja interrogants: com gestionarem la privadesa en un entorn on el límit entre allò real i allò virtual és difús? Quin paper tindran les normes socials en aquest nou espai? La realitat mixta és una invitació a l'exploració, a la innovació i, sobretot, a la reflexió.

Font: Inèdit Agencia

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará