Inicio Actualidad Protestes i desconcert entre els docents
España   Catalunia

Protestes i desconcert entre els docents

Poca digitalització i seguretat no garantida

En les últimes hores, les agències de notícies recullen comunicats de docents de totes les etapes educatives i des de diverses comunitats autònomes amb queixes vers l'administració per declaracions de representants polítics que han afirmat que les escoles han d'obrir a totes passades sense cap criteri .

recerca escoles a Barcelona, compra ineditmagazine

Les protestes no només neixen dels sindicats de professors, algunes associacions de pares s'afegeixen al rebuig de la tornada a l'escola dels menors de sis anys. La ministra d'Educación, Isabel Celaá, deixa en mans de cada govern autonòmic la decisió del moment i de la forma de la tornada a les aules en les etapes de primer i segon cicle d'Educació Infantil, de 0 a 6 anys.

Els col·legis no han tingut temps ni recursos per garantir les mesures de protecció i higiene

Segons el pla de desescalada marcat pel govern, la tornada a l'escola es produeix a la fase 2, per aquesta raó aquest proper dilluns, 18 de maig, alguns territoris haurien d'obrir els col·legis per a les etapes d'Educació Infantil i Educació Especial. Els principals sindicats de l'ensenyament públic i concertat afirmen que «és absolutament impossible complir amb les mesures de distància social i higiene amb nens en edats de 0 a 6 anys». A més, declaren  que els col·legis no han tingut temps ni recursos per garantir les mesures de protecció i higiene ni per als alumnes ni per als treballadors dels centres.

Els professors de Cantàbria han obert una petició a la plataforma Change.org adreçada al govern autonòmic perquè no s'obrin els centres educatius fins que no hi hagi una garantia total de seguretat durant tota la jornada escolar. Aquesta petició sobrepassa les 1.500 signatures. De tota manera, el govern d'aquesta autonomia, mitjançant la seva Consejería de Educación, no està d'acord amb la mesura del govern central i no permetrà el retorn a les aules dels alumnes de cicles d'Educació Infantil, però advoca pel retorn dels alumnes a partir de 2n de l'ESO i en especial dels de 4t de l'ESO i 2n de Batxillerat i FP, que són els que tenen exàmens definitius per al seu final de cicle.

Cantàbria no permet el retorn a les aules dels cicles d'Educació Infantil


A la universitat també hi ha queixes de professors. Tot i ser una de les etapes educatives que major creixement ha experimentat en els darrers vint anys, els gairebé 167.000 professors dedicats a l'educació superior intenten continuar amb els cursos de forma online. El govern ha deixat lliure criteri a cada universitat perquè decideixi sobre la millor manera d'avançar amb els continguts i els exàmens. No obstant això, l'ús de la connexió amb detectors facials durant els exàmens, o bé activar el micròfon i el vídeo durant una sessió, han rebut queixes dels alumnes per atemptar contra la privacitat de l'alumnat. La bretxa digital es fa evident en aquesta etapa educativa, sobretot en carreres on l'ús d'ordinadors potents o material específic per a la realització de tasques és quelcom obligat. Molts alumnes feien servir els serveis de laboratoris i ordinadors dins de la pròpia universitat, cosa que ha estat impossible des de la declaració de l'estat d'alarma. La Universitat de Cadis va prestar 200 ordinadors portàtils i 25 càmeres web així com també va distribuir més de cent paquets de connexió de dades (targetes de memòria + routers) per garantir la docència no presencial. A la Universitat de Sevilla els exàmens finals seran virtuals i s'exigeix a l'alumne identificar-se mitjançant el DNI i una imatge de càmera web, es tracta així d'evitar fraus i de mantenir l'alumne vigilat mentre dura la prova, cosa que també ha rebut queixes d'alguns professors i alumnes. A tot això, els atacs informàtics han augmentat i totes les universitats han hagut de reforçar els seus sistemes informàtics tant en hardware com en software exclusivament dissenyat per a la realització d'exàmens en línia.

Famílies i  pediatres també estan en contra de la tornada a les aules i sol·liciten mesures de conciliació alternatives


La CEAPA (Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares de l'alumnat) i l'AEP (Associació Espanyola de Pediatria) reclamen un pla de conciliació i que Infantil sigui l'última etapa a tornar a les aules. Per a això suggereixen l'organització de campus d'estiu i campaments inclusius, així com serveis socioeducatius amb totes les mesures de seguretat sanitària necessàries.

En resum, el govern té un gran os dur de rosegar si espera obtenir el consens i el suport de tots els agents de l'educació al nostre país. Les mesures i pautes es dicten i es modifiquen en qüestió d'hores i el desconcert és generalitzat, la qual cosa no ajuda a donar estabilitat a la finalització d'aquest curs escolar, però tampoc per a l'inici del següent.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará