Inicio Actualidad Per què estudien els joves avui dia?
España   Catalunia

Per què estudien els joves avui dia?

La joventut critica la «titulitis» estesa i reivindica el valor del coneixement

Cada generació té els seus motius per estudiar. Durant molts anys accedir als estudis superiors era un privilegi de les classes altes i tenir formació un indicador d'estatus, però, en l'actualitat assolir un determinat nivell educatiu esdevé imprescindible per aconseguir accedir al mercat laboral.

Els joves estudien per dedicar-se al que els agrada i per tenir més oportunitats d'ocupació

Així ho demostren les dades obtingudes de l'últim informe sobre per què estudiem, realitzat per l'Observatorio de la Juventud en Iberoamérica, que pertany a la Fundació SM, on es desvetlla que les dues principals motivacions dels joves per seguir estudiant són poder dedicar-se al que els agrada (29 %) i la possibilitat de tenir més oportunitats d'ocupació (23 %). En paraules de la directora del projecte, Arianna Pérez, «ambdues motivacions estan lligades al món laboral», i en funció d'això trien els seus estudis: per vocació (26 %) i per les oportunitats professionals que ofereixen (21 %).

El 61 % assegura que per a una feina no serveix de res tenir coneixements o destreses sobre una matèria si no es pot demostrar amb una titulació

A tan sols pocs dies de les PAU (Proves d'Accés a la Universitat) les dades que s'extreuen de l'enquesta realitzada a 400 joves d'entre 15 i 29 anys mostren com la percepció social sobre la formació ha canviat; 4 de cada 5 creuen que per a la societat és més important el títol que els coneixements. En aquesta mateixa línia, el 61 % dels enquestats assegura que per a una feina no serveix de res tenir coneixements o destreses sobre una matèria si no es pot demostrar amb una titulació acadèmica.

accés a vídeo a Youtube de la presentació de l

Accés al vídeo a Youtube de la presentació de l'informe de Fundació SM a Madrid. Font: INÈDIT AGENCIA

Tanmateix, les motivacions dels joves per decantar-se per una modalitat formativa o una altra es veuen influenciades per la percepció social. Com assenyala Pérez, «aquesta és una resposta bastant lògica, ja que la major part dels seus contractants els demanaran una titulació per concedir-los l'oportunitat de treballar a les seves empreses».

Més de la meitat consideren que la formació universitària té més prestigi

De fet, tot i que per al 78 % la formació professional s'adapta més ràpidament a les demandes del mercat laboral que la formació universitària, tan sols el 45 % considera que aquest tipus de formació té el mateix reconeixement social que la universitària.

El 54 % reconeix que hauria triat un altre tipus de formació si tingués el seu futur assegurat econòmicament

L'economia també determina la continuïtat dels joves en l'educació formal, doncs, tot i que al 77 % dels joves els apassiona el que estudien, més de la meitat (el 54 %) reconeix que hauria triat un altre tipus de formació si tingués el seu futur assegurat econòmicament.

L'interès per aprendre és una de les variables més castigades a l'informe, ja que és una motivació secundària per als joves. Tot i així, és destacable el paper dels docents en el foment d'aquest interès: tres de cada cinc joves afirmen que els seus professors han fomentat el seu interès per aprendre.

La joventut avui dia no sent que la societat valori el coneixement, només es reconeixen les acreditacions i els títols; percep un sistema educatiu que prioritza per sobre de tot la productivitat i l'adquisició de competències professionals, mentre que els objectius relacionats amb el compromís amb el medi ambient i la justícia social tenen una importància menor, i tot i així s'arrisquen i persegueixen la seva vocació, escollint allò que els apassiona per sobre del que els pugui donar més benefici.

Fonts:

https://vimeo.com/831959464?share=copy

https://www.grupo-sm.com/es/news/los-jovenes-demanda-una-educacion-mas-enfocada-al-desarrollo-de-habilidades-practicas

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará