Inicio International overview Només dues universitats espanyoles figuren entre les 300 millors
España   Catalunia

Només dues universitats espanyoles figuren entre les 300 millors

Segons el rànquing d'universitats de Xangai

El primer Rànquing Acadèmic d'Universitats del Món (ARWU) va ser publicat per primera vegada el juny de 2003 pel Centre d'Universitats de Classe Mundial (CWCU), Escola de Graduats en Educació (anteriorment l'Institut d'Educació Superior) de la Universitat Jiao Tong de Xangai, Xina, s'actualitza anualment. Des del 2009, el Rànquing Acadèmic d'Universitats del Món (ARWU) ha estat publicat i registrat per Xangai Rànquing Consultancy, una organització totalment independent sobre intel·ligència d'educació superior i no està subordinada a cap universitat o agència governamental. ARWU utilitza els següents indicadors objectius per classificar les universitats del món:

  • Número d'exalumnes i personal que va guanyar premis Nobel i medalles Fields.
  • Nombre d'investigadors esmentats seleccionats per Clarivate.
  • Nombre d'articles publicats a revistes de Nature i Science.
  • Nombre d'articles indexats a Science Citation Index Expanded™ i Social Sciences Citation Index™ a Web of Science™.
  • I segons el rendiment per càpita de cada universitat.

Més de 2500 universitats són classificades per ARWU cada any i es publiquen les 1000 millors cada 15 d'agost. Els resultats d'aquesta edició del 2023 han empitjorat pel panorama universitari del nostre país. Només la Universitat de Barcelona (rànquing entre 151-200) i la Universitat de Granada (rànquing entre 201-300) estan dins de les 300 millors universitats del món, fet que suposa un empitjorament perquè hem perdut tres universitats que estaven en aquesta posició. Cal anar a la franja de posicions entre les 301-400 millors per trobar la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Autònoma de Madrid, la Complutense de Madrid, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de València.

Les principals universitats al nostre país perden reconeixement i valoració segons el rànquing d'universitats de Xangai

Les principals universitats al nostre país han perdut posicions i estan a partir de la franja de la posició 600 en endavant. Si bé, hi ha noves institucions que aterren en aquest rànquing per primera vegada, com ara la Universitat Politècnica de Madrid, la Universitat Jaume I, la Universitat de La Laguna, la Universitat d'Oviedo, la Universitat d'Illes Balears i la Universitat de Saragossa.

Posició de les universitats de Barcelona al Academic Ranking of World Universities de Xangai, edició 2023.

Posició al rànquing ARWU de Xangai de les universitats de Barcelona, font Xangai Rànquing's Academic of World Universities

 

L'última posició del rànquing de les mil millors universitat és ocupat per la Universitat de Valladolid.

Les millors universitats del món

El propòsit inicial de l'ARWU va ser trobar un estàndard internacional per avaluar les universitats de la Xina, però va aconseguir atraure una gran expectació i reconeixement d'universitats, governs i institucions internacionals, fenomen que l'ha convertit en el llistat més rigorós i gran, en participació, de les universitats del món. El procés científic, rigorós i transparent a través de diversos indicadors d’actuació de les institucions universitàries és reconegut com el de més influència i globalitat comparada.

Les deu millors universitats del món segons l

Les deu millors universitats del món segons l'Academic Ranking of World Universities de Xangai, edició 2023. 

El rànquing està liderat per tres universitats americanes: Harvard, Stanford i el Massachusetts Institute of Technology (MIT). Harvard University ha liderat el prestigiós llistat des del principi, la quarta posició l'ocupa University of Cambridge, que lidera la posició de millor universitat del Regne Unit, seguida per University of Oxford que ocupa la posició setena a l'ARWU. Set universitats americanes més ocupen les deu primeres posicions com a millors del món: Berkeley, Princeton, Columbia, Califòrnia Institute of Technology, la Universitat de Chicago al costat de Yale i Cornell University.

Si mirem cap a Àsia, la Universitat del Japó ocupa el lloc 27 i la de Pequín el 29, respectivament.

Una ullada ràpida al llistat ARWU deixa clar que la investigació universitària està fortament dirigida per les universitats dels Estats Units, un sistema descentralitzat i privat on cada universitat tria els seus propis estàndards o normes d'admissió, així com les característiques que ha de tenir el futur alumne mitjançant entrevistes personals exigents, on es valoren aspectes psicològics tant com acadèmics.

Informació

2023 Academic Ranking of World Universities, https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2023

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará