Inicio Actualidad Ministres d'Educació de Llatinoamèrica tornen a ser alumnes durant uns dies
España   Catalunia

Ministres d'Educació de Llatinoamèrica tornen a ser alumnes durant uns dies

27 ministeris d'Educació llatinoamericans es reuneixen a Madrid

L'educació és un aspecte rellevant de les nostres vides que ens acompanya en totes les etapes. Generalment, solem posar el focus en l'aprenentatge d'alumnes i docents, però poques vegades prestem atenció a la formació dels ministres i secretaries d'Educació, que són els que decideixen sobre el rumb dels sistemes educatius. La transformació, de la qual tant parlem i que tant reclamem, no ve només dels docents, ni dels estudiants ni de les famílies, ve dels que lideren els països i legislen en matèria d'educació.

Madrid acull la segona trobada presencial de ministres d'Educació de països llatinoamericans

La Comunitat Araucaria és un grup de ministres de Llatinoamèrica que creuen en aquesta transformació. El 2023 va tenir la seva primera trobada presencial a Washington, i aquest any la segona edició l'han celebrat els dies 16 i 17 de gener a Madrid, a uns 9000 quilòmetres de les seves regions d'origen per, com va afirmar el director regional per a Llatinoamèrica de la Fundació Varkey, Agustín Porres, «distanciar-se del seu propi govern, de les seves pròpies gestions, per repensar i tornar amb un enfocament diferent, amb una mirada renovada i amb el suport de molts altres ministres de la regió per seguir transformant».

«Aquesta comunitat busca formar, inspirar i generar vincles»

Representants de 27 ministeris i secretaries han acudit a aquesta segona trobada de la comunitat; Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Mèxic, Panamà, Uruguai i Perú són els països presents en aquesta cita anual per l'educació. Aquesta xarxa de suport que s'està generant entre els ministeris és un espai per incentivar la seva formació contínua, assessorar-se i compartir bones pràctiques en matèria d'educació. El seu objectiu és el de generar espais que serveixin per reflexionar i «repensar el lideratge dels que governen els sistemes educatius», assegurà Porras; «aquesta comunitat busca formar, inspirar i generar vincles», resumí.

Agustín Porres, director regional de Fundació Varkey i fundador de Comunitat Araucària amb altres membres de l

Agustín Porres, director regional de Fundació Varkey i fundador de Comunitat Araucaria amb altres membres de l'organització, a Madrid.

Durant la jornada els ministres van reflexionar sobre alfabetització, educació i treball, i transformació digital

Durant aquestes jornades, els integrants de la Comunitat Araucaria han reflexionat sobre l'alfabetització, educació i treball, la comunicació o la transformació digital, de la mà d'oradors de primer nivell com Juan Carlos Cubeiro, autor de l'assaig Del capitalismo al talentismo; Andreas Schleicher, director d'Educació de l'OCDE; Gonzalo Jover, degà de la Facultat d'Educació de la Universitat Complutense de Madrid; Nuno Crato, matemàtic estadístic i exministre d'Educació de Portugal; Jo Ritzen, enginyer físic i exministre d'Educació dels Països Baixos; Carmen Pellicer, pedagoga i presidenta de la Fundació Trilema; Mans Antoninis, director del GEM, l'informe de la UNESCO sobre l'educació al món; entre d'altres. També, van tenir una jornada acadèmica a la universitat i van visitar escoles locals per conèixer de primera mà el funcionament del sistema educatiu espanyol.

Múltiples han estat les propostes compartides en aquesta trobada: des de l'estratègia de descentralització de Perú per a una millor atenció de la diversitat, fins a les nombroses directrius del sistema educatiu xilè, el país llatinoamericà amb millor posicionament en el rànquing PISA. El seu ministre d'Educació, Nicolás Cataldo Astorga, va afirmar que això es deu a una posada en marxa de múltiples iniciatives: «Durant la pandèmia vam aplicar una priorització curricular on ens concentràrem en els continguts més prioritaris de cada matèria; vam implementar el diagnòstic integral d'aprenentatge, una eina que avalua en temps real el procés d'aprenentatge perquè els docents puguin aplicar mesures de correcció i millores; i vam posar en marxa el Pla de reactivació educativa que posa el focus en la convivència i salut mental, la revinculació i assistència educativa, i en els aprenentatges habilitants com la lectura, l’escriptura o les matemàtiques que són fonamentals per a poder avançar en altres matèries», detallà.

Els i les ministres han valorat positivament l'experiència viscuda en aquestes jornades. Per a Miriam Janette Ponce, ministra d'Educació de Perú, «és una gran oportunitat per intercanviar diferents perspectives sobre les polítiques que estan prioritzant, i també aquelles que els han funcionat millor en el marc de la realitat que cadascú té. Això ens ajuda a revisar algunes polítiques i decisions que han funcionat millor en alguns contextos i en d'altres no», conclou.

Font: Inèdit agència

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará