Inicio Actualidad Més de 41 000 estudiants catalans s'examinen de les PAU
España   Catalunia

Més de 41 000 estudiants catalans s'examinen de les PAU

Les universitats de Barcelona concentren més del 75 % de l'alumnat matriculat

Les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) són la porta d’entrada als estudis universitaris. Aquest juny, un any més, les universitats catalanes i els centres de secundària assignats acolliran els 41 671 estudiants matriculats en la convocatòria de les PAU d’aquest curs, que tenen lloc els dies 7, 8 i 9 de juny. Del total de matriculats, 32 698 estudiants provenen de 2n de batxillerat mentre que la resta són de cicles formatius de grau superior (4191) i de matrícula lliure (4782).

La majoria dels estudiants catalans vol anar a la universitat

És el segon any que la xifra de matriculats a aquestes proves supera la barrera dels 40 000, un fet que «evidencia un interès creixent per cursar estudis universitaris», segons remarca la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Laura Roman.

El Consell Interuniversitari de Catalunya, organisme que depèn del Departament de Recerca i Universitats i amb representació de les dotze universitats catalanes, és qui s’encarrega d’organitzar les PAU. Les universitats de Barcelona tenen matriculats 31 769 estudiants, les de Girona 3606, les de Lleida 2407 i les de Tarragona 3889.

Hi haurà més de 200 tribunals distribuïts per tot el territori català

Els alumnes estaran distribuïts arreu del territori en una trentena de poblacions que acolliran un total de 211 tribunals, gairebé tots en campus universitaris de la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL) i Universitat Rovira i Virgili (URV), així com en alguns centres de secundària on habitualment s’han fet PAU altres anys.

L’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (dislèxia, TDA-TDAH i altres) s’examinarà al mateix tribunal que la resta d'alumnat del seu centre però disposa de 30 minuts més per realitzar cada examen i, en el cas de l’alumnat dislèctic, s’apliquen criteris especials de correcció en les matèries de llengua.

Estructura de les PAU

Aquest curs encara estem en fase de transició cap a la nova Llei d’Educació, per la qual cosa es manté l’estructura de les proves que ja es venia seguint en cursos anteriors; es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d’estudiants i serveix per apujar nota.

Aquest curs es manté l’estructura de les proves anterior a la nova Llei d’Educació

A la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, Llengua Estrangera, i Història) i una matèria a escollir entre les matèries comunes d’opció del batxillerat (Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques o Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials).

Resultats de les proves

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació de la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat té un valor del 60 % mentre que la fase general té un valor del 40 %, sempre que l’alumne obtingui una qualificació mínima de 4 en la mitjana dels cinc exàmens que integren la fase general.

Perquè una matèria sigui ponderada ha d’haver estat qualificada amb una nota igual o superior a 5 punts

A la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que triïn entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts. La ponderació es realitza en funció de les matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar i perquè una matèria sigui ponderada ha d’haver estat qualificada amb una nota igual o superior a 5 punts.

La validesa de la qualificació obtinguda a la fase general de les PAU és indefinida. Pel que fa a les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica, caduquen als dos anys.

D’altra banda, en el procés de preinscripció universitària, que determina l’accés als estudis universitaris escollits, l’assignatura de modalitat examinada a la fase general també es tindrà en compte en la ponderació de la fase específica. Per tant, els estudiants poden examinar-se de fins a tres assignatures a la fase específica, però tindran fins a quatre notes per a ponderar, de les quals s’escolliran les dues millors qualificacions.

El 22 de juny es faran públics els resultats

Pel que fa al resultat de les proves PAU, la data de publicació fixada és el 22 de juny i es podrà consultar al Portal d’accés a la universitat. 

Molta sort a tots els estudiants que es presenten!

Font:

Departament de Recerca i Universitats

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará