Inicio Actualidad L’iFest, un programa per joves innovadors i emprenedors
España   Catalunia

L’iFest, un programa per joves innovadors i emprenedors

La joventut genera respostes a problemes socials reals

La joventut és el futur de tota societat. Actualment es presenta com una de les generacions amb més potencial d'innovació. Acompanyats pels avenços tecnològics i científics, els joves d'avui dia són clau en el procés de creació de solucions per als reptes socials. Amb l'objectiu de traslladar la consciència que de la mà de la ciència, la innovació, la tecnologia i el pensament disruptiu els joves poden fer grans coses sofisticades els propers anys, la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa la cinquena edició de l'iFest, un programa d'emprenedoria i innovació que ofereix acompanyament als joves amb l'objectiu de promoure el seu talent i fomentar la creació de solucions als reptes actuals.

La Generalitat treballa amb els joves per trobar solucions viables als reptes socials

Educació, Cultura, Recerca i Universitats, Empresa i Treball i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural són els departaments que impulsen aquesta iniciativa, que proposa als players (joves participants) múltiples reptes provinents de la ciència, la tecnologia i la disrupció, estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La cultura i l'acció climàtica prenen protagonisme en aquesta cinquena edició de l'iFest

L'iFest està adreçat a tots els joves que tenen interès per la ciència, la innovació, la tecnologia i que vulguin fer aportacions disruptives a la societat. Aquest any l'esdeveniment es reforça en àmbits com la cultura o l´acció climàtica que, per primera vegada, plantejaran reptes als joves en aquestes qüestions. Els participants de l'iFest són joves estudiants de segon cicle d'ESO, Formació Professional, Batxillerat i estudis universitaris, que es constitueixen en equips de tres integrants i que a la categoria júnior compten amb un/a docent o shaker que els guia en tot el projecte.

Els departaments participants i algunes empreses plantejaran reptes reals als joves, que durant uns mesos treballaran per proposar maneres de resoldre'ls de forma creativa, innovadora i viable mitjançant una metodologia de treball basada en quatre fases: Inspiració, Ideació, Prototipatge i Comunicació. Segons destaca la Generalitat a la nota de premsa que ha publicat, «aquesta metodologia fomenta la creativitat i condueix els projectes cap a la disrupció».

Blockchain, robòtica, intel·ligència artificial o internet de les coses estaran presents com a eines principals per al disseny de solucions als reptes

Les tecnologies exponencials com ara la IOT, la nanotecnologia, la intel·ligència artificial, la robòtica, la VR/MX, la biotecnologia i la blockchain estaran molt presents durant l'iFest com a eines per resoldre els grans reptes de la humanitat. Els participants entraran en contacte amb aquestes tecnologies que formaran part del desenvolupament dels seus projectes per mitjà de diferents tallers tecnològics (workshops) per descobrir tecnologies exponencials mitjançant la realitat augmentada o el joc de la mà dels seus protagonistes: empreses i experts que donen solucions als reptes més urgents del món.

El repte d'Educació

Des d'Educació, un dels reptes proposats és trobar la manera de mantenir i crear valor en la relació entre els exalumnes i els centres educatius on han cursat els estudis, un desafiament que implicarà treballar amb dinàmiques i continguts d'innovació per buscar solucions adequades. Aquest és un dels objectius que a l'educació superior (universitats, sobretot) s'intenta aconseguir amb la creació de xarxes d'alumnes, i que també l'ensenyament obligatori aspira a assolir.

L'iFest és un programa d'aprenentatge competitiu on es plantegen preguntes en forma de repte com les següents: com impulsar l'ús d'aigua regenerada? Com crear un escenari de música 100 % verd? Com podem prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari? Com fomentar la cocreació i l'intercanvi artístic en el metavers? Els participants han de defensar la seva proposta amb l'ajut de mentories, activitats i material formatiu innovador i tecnològic; es pretén imitar els formats pitch, presentació breu d'una empresa, que es fan servir en entorns d'startups.

Tanmateix, garantir l'accés a la informació és una prioritat, per la qual cosa es plantegen algunes preguntes: com podem augmentar i fer atractiva la producció i el consum de continguts científics entre els joves? Com fer més senzill a la ciutadania l'accés i el coneixement del que s'està investigant als centres de recerca catalans? Com podem facilitar l'accés a la informació sobre els ajuts que l'Administració posa a la disposició dels emprenedors, les petites empreses i la ciutadania en general? Els projectes es faran en grups de tres membres i es presentaran davant d'un jurat d'experts professionals que valoraran la potencialitat real de la idea proposada pels joves.

A més, promoure un estil de vida saludable és una necessitat que tenen les societats modernes; alguns dels reptes que es plantegen en aquest sentit són: com podem promoure el benestar emocional per prevenir els problemes de salut mental infantojuvenils? Com millorar la humanització i l'experiència de les estades hospitalàries de llarga durada del col·lectiu adolescent ingressat a l'hospital? com reduïm els trastorns de conducta alimentària mitjançant la tecnologia?

Les competicions de l'iFest, la inscripció a les quals està oberta fins al proper 23 de febrer, constaran de dues categories: júnior (de 15 a 18 anys) i sènior (de 18 a 30 anys). Els tres millors equips de cada categoria guanyaran l'oportunitat de preaccelerar els seus projectes amb una setmana d'acceleració en empreses emergents de Catalunya i, a més, per als millors equips de la categoria sènior, una setmana extra en una ciutat estrangera amb un ecosistema innovador i emprenedor potent.

Aquesta és la cinquena edició de l'iFest, i pretén ser un espai inspirador per potenciar l'esperit emprenedor i innovador a les etapes des de l'ESO fins a la universitat, passant per Batxillerat i FP.

Font:

Generalitat de Catalunya: https://educacio.gencat.cat/ca/arees-actuacio/centres-serveis-educatius/centres/experiencies-educatives/ifest/

Pàgina web iFest: https://ifest.cat/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará