Inicio Actualidad L'aprenentatge avança cap a allò visual i immersiu
España   Catalunia

L'aprenentatge avança cap a allò visual i immersiu

El saló ISE 2022 a Barcelona no ha deixat ningú indiferent

Ens apropem a l'exhibició de tecnologia audiovisual més innovadora del món. El saló ISE (Integrated Systems Europe) arriba a Barcelona després de 16 anys de celebració a Amsterdam (Països Baixos).

Parets transformades en televisió mijançant leds, pantalles que reaccionen al contacte humà, hologrames que parlen i et donen la benvinguda a un espai que cobreix cinc pavellons que sembla una experiència virtual cinematogràfica… tot això, tanmateix, es ja el present immediat de molts contextos econòmics i d'hàbits de la societat del segle XXI.

En l'àmbit d'educació i pedagogia, cal destacar algunes iniciatives que transformaran el procés d'ensenyament-aprenentatge sense pertorbar la didàctica de l'aula. Sembla quelcom impossible, però podríem dir que les solucions audiovisuals per als docents són «amigables» per a l'acte docent en si, i respecten les resistències al canvi tecnològic que solen caracteritzar alguns educadors.

És el cas de l'empresa Sony i la seva proposta de tecnologia per a l'aula que possibilita l'enregistrament de la classe sense que hi intervingui el professor. És a dir, les càmeres detecten quan comença la classe, capturen el text que el docent escriu a la pissarra, i l'àudio de l'explicació amb una qualitat impensable, tot plegat amb un dispositiu que s'instal·la al sostre, a prop de la zona del professor. El docent no ha de canviar la seva manera de fer la classe, pot parlar, moure's amb llibertat, oblidar-se de les càmeres de vídeo o de gravar la sessió. El sistema grava, para, reprèn l'enregistrament i finalitza el vídeo de forma automàtica, sense necessitat d'instruccions, i prepara l'arxiu per poder-lo enviar per qualsevol plataforma de vídeo o bé fer una gravació en directe (streaming) de la sessió. Parlem amb Garry Cox, responsable de l'Hybrid Learning Environments de Sony, i ens mostra en una aula convencional com la tecnologia permet no canviar el professor sinó transformar les instal·lacions de l'aula.

La realitat virtual és un dels camps de més creixement i utilitat transversal. En l'ensenyament, permet aprendre i descobrir peces, components i fins i tot òrgans humans a grans dimensions mentre emulen el seu funcionament. L'estudi de l'automoció, l'enginyeria i, per descomptat, la medicina són àrees de coneixement on ja es fa servir la realitat virtual en graus universitaris de diversos països. Chris Smith, director de vendes d'Hypervsn, ens explica que l'ensenyament s'està tornant divertit i els alumnes poden manipular i indagar en elements digitals de forma proactiva.

Alhora, el llibre, com a recurs educatiu, està lluny de desaparèixer, ans al contrari, doncs es reinventa el seu paper i es dinamitza el format. Toni Ferran és dissenyador i productor de so a Eurecat per al projecte Möbius, on es desenvolupa una tecnologia de so immersiu que permet un nou model d'audiollibre sense perdre el contacte amb la lectoescriptura, tal com la coneixem. Ens diu que l'aplicació permet complementar la lectura del text escrit amb noves experiències de so envoltant, sempre a criteri del lector, que ara podrà ser més actiu i participatiu, podrà triar llegir amb música o bé amb el so real d'allò que s'està descrivint al text.

De moment, marxem a casa carregats d'il·luminació, literalment, després d'haver estat davant les pantalles de televisió més grans del món, dispositius que facilitaran les videoconferències multipersones i multiplataformes i molts avenços audiovisuals més que tots acabarem fent servir molt aviat. El futur sembla ser un espai ple de llum i d'energia on l'ensenyament i l'aprenentatge guanyen protagonisme i llibertat.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará