Inicio Salud y psicología La majoria de malalties mentals es detecten abans dels 14 anys
España   Catalunia

La majoria de malalties mentals es detecten abans dels 14 anys

La UNESCO recomana servei d'atenció psicològic a les escoles i instituts

Autolesions, temptatives de suïcidi, depressió, aïllament, angoixa, violència i trastorns de comportament són només la part més coneguda de les malalties mentals que pateixen els nens i els joves als instituts. Des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es fa una crida per incloure l’atenció psicològica als instituts.

Entrevistem al psicòleg, catedràtic i  investigador de la UB, Andrés González Bellido, coordinador del grup de treball Bullying i Ciberbullying del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya sobre l’estat del serveis psicològics als instituts actualment.

Segons González, l’estat del serveis psicològics als instituts és bastant deficitari, donat que més del 50 % de les malalties mentals es detecten abans dels 14 anys. Els instituts demanen la intervenció d’un especialista en psicologia de forma retroactiva, és a dir, quan arriben a situacions que ja són fets irreversibles. No es treballa des de la prevenció sinó des de la reacció davant simptomatologies com aïllament o un nivell disparat d’ansietat. Actualment no es pot dir que existeixi un servei d’atenció psicològica als instituts. Hi ha, això sí, bones intencions, però no un servei professional especialitzat en salut mental.

Accés a l

Accés a l'entrevista completa a Andrés González, psicòleg, al nostre canal Youtube.

La UNESCO recomana que hi hauria d’haver un orientador per cada 250 alumnes, aquí la realitat és que estem en uns 800 o 900 alumnes per cada orientador. Els orientadors algunes vegades són psicòlegs, tot i que no sempre, però la figura del coordinador de benestar no té cap formació professional per afrontar una detecció i intervenció psicològica correcta.

La seguretat emocional dels adolescents és molt fràgil i depèn de factors en constant procès de canvi

La seguretat emocional dels adolescents és fonamental perquè els joves desenvolupin un autoconcepte saludable. L’adolescència és una de les etapes de més canvis físics, químics i emocionals de la persona, i per això s’ha d’atendre amb més cura i determinació. Segons González, els problemes psicològics propis del desenvolupament en aquestes edats poden ser causa de baix rendiment acadèmic i poden generar abandonament escolar si no s’afronten amb criteris professionals.

La salut mental en l’entorn escolar, a més, afecta tant els equips docents com els alumnes, fet que agreuja la situació i apressa la necessitat de la creació d’una atenció especialitzada en els propis centres. 

Font: INÈDIT AGÈNCIA.

Manifiesto por el Bienestar de la Comunidad Educativa, https://bienestareducativo.org/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará