Inicio Profesores Knolling literari, una activitat didàctica per fomentar la lectura a l'aula
España   Catalunia

Knolling literari, una activitat didàctica per fomentar la lectura a l'aula

L'ús d'eines digitals pot motivar la lectura

La lectura és una de les matèries transversals a gran part de les assignatures del currículum educatiu, però la forma d'introduir-la a l'aula sempre és una qüestió de debat. El més habitual és incorporar una sèrie de lectures obligatòries durant tot l'any, però com deia el cèlebre escriptor Jorge Luis Borges, «el verb llegir, com el verb somiar i el verb amar, no suporta l'imperatiu».

Deixant de banda la tècnica de l'obligació, que és contraproduent, existeixen nous enfocaments de treballar aquesta assignatura a classe, aprofitant a més les eines digitals al nostre abast, la qual cosa fa de la lectura tota una experiència estimulant i motivadora.

El knolling literari consisteix a resumir mitjançant objectes una obra literària

En especial, una de les tècniques més ben valorades per docents i estudiants és el knolling literari, que consisteix a crear una fotografia que mostra la portada del llibre acompanyada d'objectes que defineixen la història, col·locats de manera ordenada en una superfície plana, a la mateixa distància entre si, idealment sobre un fons clar i fotografiats des d'una perspectiva zenital. El seu objectiu és traslladar, mitjançant la imatge, un resum breu de l'obra.

Aquesta activitat permet a l'alumnat expressar-se de forma creativa i, sobretot, l'indueix a fer una lectura conscient per poder escollir els objectes amb criteri, ja que haurà de justificar cada elecció davant el docent i els seus companys. Aquesta forma d'avaluació és efectiva atès que ajuda a una millor comprensió de les idees, l'argument i la temàtica del llibre.

Aquesta tècnica va ser ideada el 1987 per Andrew Kromelow, conserge del taller de Frank Gehry. Mentre Gehry dissenyava cadires per a l'empresa Knoll, Andrew va acabar col·locant totes les peces desplaçades en un angle de 90° per acabar amb el desordre regnant i ser més productius a la cadena de muntatge. Més endavant es popularitzaria gràcies a l'artista Tom Sachs, que també va treballar dos anys amb Gehry, i al qual el va captivar la bellesa d'aquesta composició, fins al punt que va acabar integrant-la en la seva obra.

Cada objecte que s’afegeix al retrat ha de tenir un perquè

El knolling basa els seus principis en el minimalisme. La seva bellesa rau en el seu ordre, pulcritud i estandardització. En una obra d'aquestes característiques no hi té cabuda el caos ni la improvisació, tot objecte hi és per algun motiu, i la seva disposició segueix una classificació determinada (per mida, color, textura, temàtica, ús…).

A més d'aquesta tècnica, són moltes les formes de fomentar la lectura a l'aula mitjançant activitats atractives i participatives. Una altra proposta seria animar-los a realitzar un booktrailer, és a dir, muntar un videoresum de l'obra, amb imatges i àudios per presentar a classe, o fins i tot publicar en un blog literari o compte de bookstagram, juntament amb una breu ressenya.

Fer un tràiler del llibre, construir una banda sonora o crear un fanfic digital de la història són altres propostes d'activitats per motivar la lectura a l'aula

Una altra opció, ara que la música és accessible a tots i que plataformes d'àudio com Spotify n'han democratitzat l'accés, és demanar a l'alumnat construir una banda sonora per al llibre que han llegit, associant una cançó a alguns dels moments més memorables de la història.

I si la idea és anar un pas més enllà proposant un projecte més ambiciós, pots animar els teus alumnes a crear les seves pròpies històries en digital (ja sigui inspirades en la història que han llegit o en algun dels personatges). Això s'aconsegueix mitjançant eines com Book Creator, Canva o Storybird. Aquesta última eina permet crear narracions a partir d'imatges classificades per categories, ja sigui de forma individual o treballant en equip.

Finalment, una aposta més a llarg termini per la lectura seria impulsar una biblioteca virtual de l’escola, en la qual es trobin llibres de text, obres interactives o, fins i tot, que pugui servir també de lloc segur per a aquelles creacions literàries destacades de l'alumnat.

Fonts:

https://frangoal.com/es/artistes-literaris

https://www.cuadernosdepedagogia.com/Content/Documento.aspx?params=H4sIAAAAAAAEAMtMSbF1CTEAAmMzE0MTM7Wy1KLizPw8WyMDI2MDEwNjtbz8lNQQF2fb0ryU1LTMvNQUkJLMtEqX_OSQyoJU27TEnOJUtdSk_PxsFJPi4SYkF2TaZuYGFBmoGieCaaBIClzEs0g7UTsgv6gkMSURAD1O1jaOAAAAWKE

https://www.blogdelfotografo.com/knolling/#:~:text=Un%20knolling%20literario%20consiste%20en,perspectiva%20cenital%20(desde%20arriba).

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará