Inicio International overview Israel, el quart país amb més universitaris de tot el món
España   Catalunia

Israel, el quart país amb més universitaris de tot el món

L'èxit i la innovació, les bases del seu sistema educatiu

La qualitat de l'educació és un dels factors més importants per al desenvolupament d'un ecosistema d'innovació fort i dinàmic. Això és precisament el que succeeix a Israel, que té un dels millors sistemes educatius del món. Des d'una edat primerenca, s’esperona els nens israelians a explorar les seves habilitats i passions, posant èmfasi en el pensament crític, la creativitat i la innovació. Se'ls anima a qüestionar, experimentar i buscar solucions innovadores als desafiaments als quals s'enfronten. El sistema educatiu israelià ha estat elogiat per diverses raons, incloent-hi la seva alta qualitat i el seu paper fonamental per impulsar el desenvolupament econòmic i l'auge tecnològic del país.

Les escoles israelianes es divideixen en quatre grups: públiques, privades, religioses i àrabs 

L'idioma d'educació és tant l'hebreu com l'àrab; l'any escolar d'educació primària i secundària va des de finals d'agost fins al juny, i l'any acadèmic abasta des de l'octubre fins al juny. La naturalesa pluralista de la societat israeliana està incorporada en l'estructura del sistema educatiu. En termes generals, l'educació primària i secundària a Israel es pot dividir en quatre tipus d'escoles diferents: escoles públiques, que són freqüentades per la majoria dels nens del país; escoles públiques religioses, que emfatitzen els estudis jueus, la tradició i l'observança religiosa; escoles àrabs i druses, on l'idioma d'ensenyament és l'àrab i se centren en la història, religió, cultura àrab i drusa; i escoles privades, que estan sota el patrocini de diversos grups religiosos i internacionals.

Israel alberga algunes de les millors universitats del món

Pel que fa a l'educació universitària, a Israel hi ha un gran nombre d'institucions d'educació superior i centres de recerca de renom. El país alberga algunes de les millors universitats del món, com la Universitat Hebrea de Jerusalem, l'Institut de Tecnologia d'Israel i la Universitat de Tel-Aviv. Aquestes institucions estan constantment duent a terme investigacions innovadores i produint talents altament qualificats, la qual cosa ajuda a impulsar l'economia de la regió.

De fet, el govern israelià ha invertit molt en el foment de l'educació en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM), reconeixent amb això des del principi que aquestes àrees són crucials per a l'èxit de la indústria tecnològica. Avui dia, el país compta amb molts programes de capacitació i educació en STEM per a joves, la qual cosa ajuda a crear una força laboral altament qualificada i innovadora.

El 46 % de la població israeliana posseeix un títol universitari

A la regió, destaca la taxa de persones amb un títol universitari. D'acord amb les dades proporcionades per l'OCDE, al voltant del 46 % de la població israeliana d'entre 25 i 64 anys posseeix un títol universitari, cosa que el situa com el quart país amb més universitaris a nivell global, només superat per Corea del Sud, Canadà i Japó. L'educació és molt valorada en la cultura israeliana i es considera un aspecte important en el camí cap a l'èxit tant professional com personal. De fet, el govern inverteix molt en educació, destina al voltant del 7 % del PIB al sector, i hi ha una forta cultura que fomenta l'esperit empresarial i la innovació a les escoles i universitats d'arreu del país.

Àrabs a Israel

Tot i que la qualitat de l'educació escolar i superior és sòlida a Israel, la població àrab afronta alguns desafiaments. Des de la creació de l'Estat d'Israel el 1948 i fins al 2018, l'àrab havia servit com a idioma oficial juntament amb l'hebreu. Tanmateix, la Llei Bàsica, que va entrar en vigència el 2018, va reduir l'estatus d'aquesta llengua. A les escoles hebrees les lliçons d'àrab són obligatòries només des de setè a novè curs, i aquells que ho desitgin poden optar per continuar els seus estudis d'àrab fins al dotzè curs i realitzar un examen de titulació en àrab.

Els àrabs a Israel són una minoria numèrica i, alhora, una minoria sociològica

A Israel, la població de parla àrab es divideix en quatre grups: àrabs, drusos, circasians i beduïns, i cadascun representa un sector educatiu propi, amb un currículum únic. Tot i així, no deixen de ser una minoria numèrica i, alhora, una minoria sociològica dins d'Israel. Amb «minoría sociològica» es fa referència a la manca de representació dels àrabs en l'elit política, militar o econòmica del país, cosa que els desposseix de tota influència i poder dins del grup nacional dominant.

Font: https://www.intechopen.com/online-first/85938

Durant molts anys, el sistema educatiu àrab israelià va patir negligència i discriminació

Tot i representar el 21 % de la població del país, durant molts anys, el sistema educatiu àrab israelià va patir negligència i discriminació, la qual cosa es va reflectir en grans disparitats en comparació amb el sistema del sector jueu (hebreu), tant pel que fa a recursos assignats com a assoliments acadèmics. Les grans bretxes entre ambdós sistemes es deuen en gran part a una distribució desigual dels pressupostos, la manca d'edificis, aules, laboratoris i instal·lacions esportives, així com a la inadequació de les estructures i les mancances existents en moltes escoles àrabs.

Els àrabs estan començant a superar els jueus en algunes àrees d'estudi

Malgrat això, en l'última dècada la societat àrab està millorant i aconseguint tancar les bretxes en l'educació superior. Els seus estudiants actualment sobresurten en totes les institucions educatives. En particular, en comparar estudiants amb antecedents socioeconòmics similars, les fites dels estudiants en el sistema educatiu àrab no només han millorat considerablement al llarg dels anys, sinó que s'estan acostant als dels estudiants en el sistema educatiu hebreu, i fins i tot els estan superant en algunes àrees.

En aquest sentit, el govern i algunes ONG estan treballant per millorar la bretxa educativa entre àrabs i jueus. Una ONG anomenada Hand in Hand, que funciona com un centre d'educació jueu-àrab a Israel, s'esforça per unir àrabs i jueus a l'aula. Segons la declaració de missió de l'organització, actualment opera en sis escoles, amb l'objectiu d'expandir-se a almenys 10 escoles i 20 000 estudiants en la propera dècada.

Malgrat els desafiaments polítics, geogràfics, sociològics i religiosos als que s'enfronta la seva població, l'educació és fonamental per a l'èxit d'Israel com a centre d'innovació i emprenedoria.

Fonts:

https://www.taubcenter.org.il/en/research/the-arab-education-system-in-israel-are-the-gaps-closing/

https://borgenproject.org/education-in-israel-the-arab-jewish-divide/

https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/teaching-arabic-israeli-schools-between-security-preoccupations-and-cultural

https://www.haaretz.com/israel-news/2023-08-22/ty-article/.premium/israeli-education-ministry-cancels-hebrew-language-program-for-arab-schools/0000018a-1d3e-d19a-affb-3fff63660000

https://www.languagemagazine.com/2021/01/14/israeli-policy-to-promote-arabic-language-education/

https://www.intechopen.com/online-first/85938

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará