Inicio Profesores Hàbits atòmics a l'aula
España   Catalunia

Hàbits atòmics a l'aula

Una nova estratègia per generar canvis positius entre estudiants i docents

Comprendre els nostres hàbits és crucial per viure les nostres vides amb més alegria i energia. El best seller internacional Atomic Habits de James Clear amaga algunes propostes realment sorprenents per aprendre més sobre com cultivar hàbits i mantenir-s'hi fidels. L'obra defensa la idea que fer canvis petits, o el que ell anomena «hàbits atòmics», a la llarga pot donar resultats notables. El llibre ofereix estratègies pràctiques, investigacions científiques i històries inspiradores per ajudar els lectors a comprendre com funcionen els hàbits i com realitzar canvis positius en les seves vides.

El maig d'enguany, a la conferència  Innovate ELT 2023 Oxford TEFL in Barcelona, el professor i escriptor britànic Tim Warre va presentar una ponència titulada «Atomic Classroom Habits» basada en les estratègies utilitzades en aquest llibre. Arran d'això, des d'Inèdit l'hem entrevistat per preguntar-li com poden alumnes i professors millorar els seus hàbits a l'aula.

Pregunta: Hi ha molts llibres sobre la qüestió dels hàbits; per què has escollit Atomic Habits en particular?

Resposta: Bona pregunta. Abans, era escèptic sobre els llibres d'autoajuda i coses per l'estil. Aquest em va presentar una base més científica, i això em va interessar. El vaig conèixer per mitjà d'Audible, la plataforma d'audiollibres d'Amazon, que m'ho va recomanar basant-se en el meu historial, i vaig decidir donar-li una oportunitat.

P.: Com se't va ocórrer la idea d'aplicar les propostes del llibre a l'aula?

R.: Vaig parlar amb Sean Hutchman, qui vaig conèixer l'any passat a la Conferència Innovate. Ell té un pòdcast anomenat Ethos English, així que em va convidar per parlar del que volgués. En aquell moment em trobava llegint el llibre i havia acabat la primera meitat, per la qual cosa vam conversar sobre el seu contingut. Després vaig començar a aplicar aquests coneixements a les meves classes el setembre de l'any passat. Crec que aquesta conversa amb Sean va ser el moment en què va germinar aquesta idea.

P.: Quines són les lliçons més importants que has après del llibre?

R.: El més important és començar amb molt poc. No es tracta de fer-ho perfecte; es tracta de fer que les coses siguin un 1 % millors perquè siguin més manejables i realistes, fet que és un procés gradual. Això és quelcom que podríem dur a terme amb els estudiants. És més important que facin una mica cada dia que seure durant quatre hores intentant llegir el llibre sencer o esgotar-se estudiant massa.

«No es tracta de fer-ho perfecte; es tracta de fer que les coses siguin un 1 % millors»

P.: Quins són els canvis més significatius que han impactat en la teva vida diària?

R.: El més significatiu és un canvi mental que em va ajudar a posar-me en forma i millorar la meva dieta. Però el més important no va ser el resultat, sinó haver pogut demostrar-me a mi mateix que podia aconseguir-ho, en comptes de tenir el prejudici mental de què no soc el tipus de persona que es lleva al matí per anar al gimnàs. Vaig canviar aquesta mentalitat passant a pensar que potser sí que ho era. Això és un altre aspecte que podríem transmetre als nostres estudiants també.

Generalment, els estudiants tenen aquesta idea d'«Oh, soc terrible llegint en anglès!», una idea sobre si mateixos autodestructiva, però si realment comencessin a llegir una mica cada dia, podrien millorar gradualment i canviar la seva mentalitat sobre les seves habilitats.

P.: Com a professor, quins hàbits consideres que haurien de canviar els docents i per què?

R.: Quins mals hàbits tinc jo? No vull criticar massa els professors. Crec que, en parlar amb els docents a la conferència, esperava que vinguessin i em diguessin que havien comprat el llibre per primer aplicar-lo a les seves rutines pròpies abans de fer-ho amb els estudiants, cosa que crec que és important, perquè si entenen com els afecta a ells el que explica aquest llibre, podran transmetre-ho als seus estudiants. Totes les persones van dir que tenien els mals hàbits que tots tenim, com no menjar bé, no cuidar-se a si mateixos i no dormir prou.

En aquesta època de l'any, tots patim d'esgotament. Estem molt cansats. És final de curs, així que una mica més d'autocura definitivament ens ajudarà a ser millors professors perquè obtindrem més energia i podrem posar més esforç i ganes a les nostres classes.

«És final de curs, així que una mica més d'autocura ens ajudarà a ser millors professors»

Però per respondre't, un mal hàbit que detecto en mi mateix és una tendència de fer les coses de la mateixa manera any rere any, de manera que si ensenyo el mateix nivell contínuament amb el temps les meves classes poden tornar-se bastant rígides. Per això, per evitar-ho intento assistir a conferencies per tenir l'oportunitat d'obtenir noves idees.

P.: I quins mals hàbits observes entre els estudiants?

R.: Molts estudiants tenen problemes amb la seva mentalitat. Preparo estudiants per a l'examen de competències, i els dic clarament que no aprovaran l'examen si pensen que 3 hores a classe a la setmana són suficients. Tenen la idea, potser basada en el sistema educatiu actual (que de vegades és antiquat), que el professor està allà per a transmetre'ls tot el coneixement. Considero que han d'assumir més responsabilitat en el seu procés d'aprenentatge, i sobretot, han de deixar de veure l'anglès (que és la matèria que imparteixo) com una assignatura més, perquè no és així, es tracta d'una habilitat lingüística que necessiten practicar constantment, que ha de formar part de les seves vides.

Els estudiants han d'assumir més responsabilitat en el seu procés d'aprenentatge

Un altre mal hàbit és fer les tasques de camí cap a classe o en els primers cinc minuts a l'aula. A la conferència, vaig parlar sobre la implementació d'on i com els estudiants poden fer les seves tasques. Per exemple, si necessito escriure un assaig, necessitaré un lloc tranquil, accés a internet i 45 minuts per concentrar-me. Per tant, precisen d'una major planificació de l'espai i el temps per aplicar adequadament el coneixement i fer bé les seves tasques.

P.: Quin és el procés per crear un nou hàbit i com desfer-se d'un de dolent?

R.: Al llibre es parla de quatre regles per al canvi de comportament. La primera regla és fer-ho obvi. Cada hàbit té un senyal que t'impulsa a fer-ho, després tens una resposta a aquest hàbit i després obtens una recompensa o no per aquest hàbit, per això la primera regla és fer que el senyal sigui visible. Per exemple, si vols menjar més fruites, has de posar un tassó de fruites en un lloc molt visible. Així, cada cop que vagis a la cuina a buscar una galeta, veuràs la fruita i agafaràs una poma en comptes de la galeta.

La segona regla és fer-lo atractiu. Se suposa que has de canviar un hàbit que necessites fer per un hàbit que desitges fer. Per exemple, puc establir la norma que després de fer les meves deu flexions, puc passar cinc minuts a Instagram. D'aquesta manera, obtens una recompensa per fer alguna cosa bona.

La tercera regla és fer-ho fàcil, per la qual cosa se suposa que has d'eliminar qualsevol obstacle que t'impedeixi fer aquest hàbit. A l'aula així ho he fet amb els meus estudiants: simplement els he facilitat l'accés a materials d'ensenyament en línia i d'estudi. Així, col·loco enllaços al meu Google Classroom o col·loco codis QR a les imatges que pujo. D'aquesta manera és tan fàcil com fer clic i obtenir els materials el més ràpid possible.

L'última regla és fer-ho satisfactori. El llibre parla sobre els rastrejadors d'hàbits, per exemple, cada dia pots seguir el progrés dels teus hàbits. Hi ha una aplicació anomenada Habitica on hi ha un personatge que et representa i puges de nivell quan compres una nova clau o arma. És com Dungeons and Dragons, però per a bons hàbits.

Un nou hàbit s'adquireix fent que sigui visible, atractiu, fàcil i satisfactori 

I per als mals hàbits, cadascuna de les regles té el seu contrari. Així, tot consisteix en aconseguir que el senyal sigui menys obvi: amaga les xocolatines per no veure-les. Pots fer el mal hàbit poc atractiu: si intentes deixar de fumar, pensa en totes les conseqüències negatives. Pots tornar l'hàbit difícil: si intentes no jugar a videojocs, desconnecta la consola i guarda-la després de cada sessió. La propera vegada que vulguis jugar, et resultarà més difícil fer-ho. I també pots fer-ho insatisfactori, per exemple: cada vegada que fumis, posa diners en un flascó, així veuràs que estàs perdent diners.

P.: Com pot el professor introduir una nova rutina a l'aula sense afectar el procés d'aprenentatge dels estudiants?

R.: Diria que ha de ser gradual, per la qual cosa no es poden fer canvis dràstics. Introdueix lentament nous hàbits. El millor moment per fer-ho és en començar l'any escolar, ja que estàs establint una rutina des del principi, especialment amb els estudiants més joves. I després has de mantenir-te en aquesta rutina, perquè si comences a canviar les coses, se sentiran perduts. Si la rutina no funciona immediatament, no pots abandonar-la, has de continuar intentant-ho perquè és un procés lent. Cal tenir en compte que la millora serà lenta i gradual i portarà temps.

Si vols establir una rutina amb adults, nens i adolescents, per exemple, si desitges repassar vocabulari, pots utilitzar targetes de vocabulari acolorides al començament de les classes i col·locar-les en els seus escriptoris. Així, quan arribin a classe i vegin les targetes, les agafaran immediatament i podreu establir jocs amb elles.

P.: Quin tipus d'activitats proposes a classe relacionades amb el llibre?

R.: Una de les activitats que vaig realitzar a l’inici d'aquest any va ser la «targeta d'hàbits». Funciona com un trencaglaç i els ajuda a començar el procés de trobar temps durant el dia per treballar en el seu anglès. Han d'asseure's amb el seu company/a i repassar detalladament la seva rutina matutina exacta, sent honestos amb cada petita cosa que fan. Han de ser sincers sobre els seus bons i mals hàbits, i després comparar els seus hàbits junts. Poden trobar moments en què puguin treballar en el seu anglès i també intentin realitzar petits canvis. Al final d'aquesta primera classe, aconsegueixen trobar un moment específic per treballar en el seu anglès i escriure les seves intencions, tot possant per escrit «A aquesta hora ho faré», perquè la idea d'escriure-ho és fer-ho públic davant d'altres persones, cosa que augmenta realment les possibilitats que ho facin. A la següent classe, poden tornar a revisar-ho i verificar si ho han fet. Si no ho han fet o ho han fet en un altre moment, tenen l'oportunitat d'editar-ho.

La targeta d'hàbits, una declaració d'intencions pública per evitar procrastinar

P.: Has compartit aquesta idea amb altres professors?

R.: Encara no. Estic al principi d'aquest procés. Vaig tenir aquesta conversa amb Sean fa aproximadament un any i estic mirant d'implementar-ho amb els meus estudiants. No l'anomenaria un projecte d'investigació perquè no és gaire científic; és un procés en el qual vaig treballant de moment. He estat registrant les seves notes i he notat millores al llarg de l'any, però encara estic determinant si són bons estudiants o si els seus hàbits estan funcionant. Només volia presentar aquesta idea en aquesta conferència per donar-la a conèixer a la resta de professors, i com vaig dir, per a mi seria genial qualsevol col·laboració, comentari o suggeriment. De moment, estic formulant-ho en el meu cap i espero tenir més material per presentar-lo l'any vinent.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará