Inicio Estudiantes Estudiants entre els 13 i els 30 anys poden optar a una beca Erasmus
España   Catalunia

Estudiants entre els 13 i els 30 anys poden optar a una beca Erasmus

Itàlia i Portugal, els països més demanats pels joves

La internacionalització de l'educació és una de les apostes del nostre país en els darrers anys. De fet, el programa Erasmus + és una de les beques de mobilitat més populars entre el jovent; més de 40 000 estudiants d'Espanya se'n van anar d'Erasmus durant el curs 2021-2022.

A nivell mundial, les dades de la UNESCO indiquen que el nombre d'estudiants que opten per la mobilitat internacional en l'ensenyament superior ha crescut de forma exponencial, ha passat de 300 000 el 1963 a 2 milions el 2000 i fins a 6 milions el 2019, la qual cosa representa el 2,6 % del total de la població estudiantil mundial.

Tot indica que en els pròxims anys la Unió Europea potenciarà aquesta iniciativa; segons la Comissió Europea, es destinaran 26 200 milions d'euros al programa Erasmus+ en aquesta nova edició 2021-2027.

Entrevista completa a David Lafuente, dir. Agència Espanyola Programes Erasmus+. Font, INÈDIT Agència

 

A Inèdit visitem l'INJUVE (Institut de la Joventut) per entrevistar el director de l'Agència Espanyola dels Programes Erasmus+ Joventut i Esport i Cos Europeu de Solidaritat a Espanya, David Lafuente, que ens detalla de quina manera els estudiants no universitaris poden beneficiar-se també d'aquesta beca.

Pregunta: Poden els estudiants de secundària i batxillerat realitzar un Erasmus?

Resposta: Normalment els programes Erasmus abarquen una franja d'edat entre els 13 i els 30 anys. En el cas del programa Erasmus + Joventut, que és el que portem nosaltres concretament des de l'INJUVE, proporciona oportunitats de mobilitat als joves a partir dels 18 anys. Són intercanvis que fomenten molt el debat, el diàleg, amb els que es pretén sensibilitzar els joves en matèria mediambiental, en matèria de migracions, i en matèria de drets humans.

P.: En què consisteix l'acreditació Erasmus + Joventut, i quins centres educatius hi poden optar?

R.: La idea és que una organització, no els joves directament, demana l'acreditació, que és vàlida durant tot el període que durin els programes Erasmus, en aquest cas de l'any 2021 al 2027.

P.: Com es garanteix la inclusió i la diversitat en aquests programes en tots els nivells educatius?

R.: Segons les nostres estadístiques més recents el 40 % dels participants en el programa Erasmus + Joventut són joves amb especial dificultat. Precisament, l'objectiu d'aquests programes és democratitzar l'Erasmus i oferir oportunitats per a tots els joves sense importar quin és el seu origen social, geogràfic o ètnico-racial.

P.: Com evoluciona la participació dels joves en els programes Erasmus, i quins són els països més sol·licitats?

R.: L'evolució de la participació juvenil en tots aquests programes és extraordinària, tant és així que el nombre de projectes aprovats aquest any ha suposat un augment del 30 % respecte al 2022. Aquesta dada és important perquè Espanya en totes les estadístiques europees sempre acaba sent el primer o segon país amb més nombre de joves que hi participen.

Itàlia i Portugal són dos països que per proximitat i facilitats lingüístiques acaben sent els més demanats. En un segon nivell apareix de manera sorprenent Holanda, i després França seguida d'Alemanya.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará